czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: na grilla

poniedziałek, 23 lipca 2012

warzywne szaszłyki1

...czyli jedna z opcji wegegrilla. Tym razem wersja z podstawowymi letnimi warzywami, polecam w pogodę i niepogodę ;)

Składniki:

   na szaszłyki

  • kilo wczesnych ziemniaków              560 kcal
  • papryka (200 g)                           50 kcal
  • mała cukinia (200 g)                     25 kcal

   na marynatę

  • 10 łyżek oliwy (100 g)                   880 kcal
  • 2 łyżki sosu sojowego (10 g)         5 kcal
  • 3 łyżki octu/soku z cytryny (18 g)  5 kcal
  • przyprawy

 

Całkowita wartość kaloryczna:             1525 kcal
Czas przygotowania:                              
30 minut + 120 minut leżakowania + 20 minut grillowania
Liczba szaszłyków:

  • małych (około 20 cm)                   10-12 szaszłyków
  • dużych (około 30 cm)                   6-8 szaszłyki

Liczba porcji:                                            6-7 porcji      

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach al dente, kroimy je wraz z cukiną w plasterki, paprykę w dużą kostkę. Całość umieszczamy w pojemniku do którego dodajemy marynatę, doprawiamy (u mnie są to papryka ostra, pieprz, bazylia, oregano) a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Jeżeli to możliwe, mieszamy/polewamy kilkakrotnie marynatą całość warzyw, by wszystkie nią nasiąkneły. Składniki nadziewamy na patyczki i grillujemy (jeżeli robimy to na tacce aluminiowej, możemy polewać szaszłyki marynatą) około 20-40 minut, aż cukinia zmięknie. Podajemy z kotletami i/lub sosem.

 

warzywne szaszłyki2

 

warzywne szaszłyki3

 

Smacznego! ;)

Wegetariański grill - edycja 2Organizator: Aniko

piątek, 01 czerwca 2012

chaczapuri12

Jakieś dwa lata temu krążąc po internecie upolowałam ten przepis. Jest on zaskakująco łatwy i wygląda bardzo ciekawie. Jako farsz możemy użyć praktycznie wszystkiego co nam zalega w lodówce ;) Uwaga, chaczapuri są bardzo sycące.. ciężko zjeść więcej niż jeden. "Placek" zapakowany w folię aluminiową trzyma bardzo długo ciepło, więc nadaje się na wszelkiego rodzaju wyjazdy, czy też pikniki. Latem polecam po przygotowaniu w domu, zabrać na działkę i ugrillować, wówczas skórka staje się wyjątkowo chrupiąca.. to cudowny przepis, polecam każdemu ;)

 

Składniki: 

   na ciasto

  • szklanka mąki (ja użyłam na pół orkiszowej i zwykłej; 100 g)    330 kcal
  • pół szklanki kefiru/jogurtu/maślanki/wody 
  • szczypta soli

   na farsz

  • ziemniak (150 g)                                                              115 kcal
  • pół opakowania szpinaku mrożonego (225 g)                         55 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                                      500 kcal

Czas przygotowania:                                                                       30-45 minut

Liczba porcji:                                                                                     2-3 porcje

Liczba chaczapuri:                                                                            2-3

 

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, powinno być gładkie i nie lepić się do rąk (w razie potrzeby dodajemy mąki/wody). Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, następnie ugniatamy na puree. Szpinak rozmrażamy na patelni/garnku, nie musimy z niego odparowywać za dużo wody, wówczas farsz będzie bardziej wilgotny. Składniki na farsz łączymy i przyprawiamy (u mnie są to pieprz, czosnek, sos sojowy, pietruszka). 

Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i postępujemy z poniższą instrukcją:

1. Z ciasta wyrabiamy kulkę i posypujemy ją mąką

chaczapuri1  

 

2.Ciasto rozwałkowujemy na jak najbardziej cienki placek. Nie jest to wcale takie łatwe, gdyż ciasto nie jest za miękkie ani sprężyste, ale to normalne.

chaczapuri2

 

3.Na środek "naleśnika" wkładamy porcję ( u mnie wyszły dwa placki czyli połowa farszu) farszu i lekko ją uklepujemy łyżką zostawiając wolną przestrzeń jak na zdjęciu.

chaczapuri3

 

4.Zamykamy chaczapuri. Będziemy zlepiać obwód by stworzyć cztery "rożki". Nie martwmy się jeżeli w środku zostanie wolna przestrzeń i będzie widać farsz.

chaczapuri4chaczapuri5chaczapuri6chaczapuri7

5.Łączymy przeciwległe "rożki" ze sobą mocno dociskając ich końce. 

chaczapuri8chaczapuri9

chaczapuri10

 

6.Lekko posypujemy wierzch "placka" mąką a następnie odwracamy go na drugą stronę i wałkujemy na grubość około 1,5-2 cm. Pamiętajmy by przed wałkowaniem sklejone "rożki" ustawić tak by zakryły wystający farsz, oraz by rozwałkować na wielkość która zmieści się na naszej patelni (z połowy tego farszu wyszły dwa placki o grubości 2 cm i średnicy 18 cm).

chaczapuri11

 

Rozgrzewamy patelnię i bez tłuszczu podgrzewamy chaczapuri na małym ogniu przed około minutę na jednej stronie (niestety nie wiem jak wyjdzie na innej patelni niż teflonowa), po czym delikatnie obracamy i znów zostawiamy na około minutę. Jeżeli po tym czasie placek nie będzie jeszcze charakterystycznie przypalony (patrz zdjęcia) podgrzewamy go jeszcze przez chwilę.

 

Chaczapuri podajemy z sosem i/lub sałatką.



chaczapuri13

Smakołyki na piknikiWegetariański grill - edycja 2Organizator: Aniko














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...