czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: pasty

czwartek, 03 marca 2016

Czosnkowy twarożek słonecznikowy

Niestety zima trochę mnie porwała, chyba krótkie dni i chłodne wieczory to dla mnie nie czas na blogowanie. Co ciekawe, od dłuższego czasu zainteresowałam się weganizmem (w końcu!), ale może jakiś konkretniejszy, osobny wpis o tym, później :)

Dzisiaj wracam z moim faworytem, uzależnieniem i ratunkiem podczas dni totalnego lenistwa, czy też sesji. Jest to jeden z przepisów, o których chcę pamiętać, dlatego bardzo się cieszę, że dodam go w końcu na bloga.

A mowa o.. czosnkowym twarożku słonecznikowym. Początkowo poznany jako sos czosnkowy, gdy jedna z vlogerek przygotowywała go na grilla, przeze mnie wykonany w podobnym celu.. aczkolwiek o wiele bardziej podchodzi mi na chlebie z dodatkiem ogórka :) Widziałam również kilka innych odmian m.in. z rzodkiewką, z chęcią wszystkie wypróbuje, gdy wiosna nadejdzie w pełni. Dodatek czosnku nadaje konkretnego smaku, świetnie sprawdzają się również płatki drożdżowe, kolejne moje nowe uzależnienie, dosypywane niemalże do wszystkiego. A tymczasem polecam wszystkim, którzy nie jedli szybko wypróbować :)

 

Składniki

  • szklanka ziaren słonecznika (150g)
  • szklanka zimnej wody (250ml)
  • 6 ząbków czosnku (30g)
  • przyprawy
     

Czas przygotowania                noc moczenia + 10 minut
Objętość                                        około 300 ml
Liczba porcji                                 10 porcji
 
Kaloryczność                                84 kcal na jedną porcję
 

 

Ziarna słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, dodajemy czosnek oraz przyprawy (u mnie to sól i pieprz, często również płatki drożdżowe). Całość blendujemy (ja używam blendera kielichowego). Podajemy jako dodatek do chipsów, selera naciowego lub pasta kanapkowa do pieczywa, tortilli.


Czosnkowy twarożek słonecznikowy

Smacznego! :)
 

Źródło inspiracji

wtorek, 12 sierpnia 2014

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

Jak już ostatnio wspomniałam, jakiś czas temu odkryłam i zakochałam się w selerze naciowym. Z racji tego, że uwielbiam wszystko co chrupie, a zazwyczaj niestety jest to tłustą bombą kaloryczną, staram się szukać zdrowych zamienników. Świetnym rozwiązaniem jest właśnie seler naciowy, którego niektórzy jedzą bez dodatków, ja jednak wolę go z przeróżnymi pastami, dipami czy też sosami. 

Dzisiaj przepis na jedną z nich, pastę dosyć szybką w przygotowaniu w skład której wchodzą produkty zazwyczaj będące w domu. Idealna do kanapek a także jako dodatek do chipsów lub selera. Kto się skusi na taki zdrowy zamiennik? :)

 

Składniki:

  • pół szklanki suchej zielonej soczewicy (100g)  350 kcal
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)                          175 kcal
  • łyżeczka kurkumy (2g)
  • sól i pieprz

 

Całkowita wartość kaloryczna:                             525 kcal
Czas przygotowania:                                              
30 minut
Liczba porcji:                                                          
 2-3 porcje 

 

Soczewicę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, odsączeniu i ostygnięciu dodajemy do niej oliwę oraz kurkumę po czym całość miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. 

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

 

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

Smacznego! :)

 

niedziela, 24 listopada 2013

Pasta z kaszy jaglanej

Przepis ten zagubił mi się na komputerze, przez co dopiero teraz będzie miał swój debiut. Pasta ta jest przepyszna, wychodzi też jej całkiem sporo (nie wiem co mnie pokusiło by zrobić podwójną porcję), odpowiednio przechowywana spokojnie przetrzyma ponad tydzień w lodówce. Idealna do kanapek, do tego jeszcze ogórek, sałata i mmm ;)

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej (180g)        620 kcal
  • 2 średniej wielkości marchewki (120g)        25 kcal
  • duża cebula (100g)                                  25 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                    175 kcal
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego (60g)   55 kcal
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego (10g)                      5 kcal

   opcjonalnie

  • 2 łyżki dobrej oliwy (20g)                          175 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      905/1080 kcal
Czas przygotowania:                                       
35-45 minut
Liczba kanapek:                                                
15-20 kanapek
Liczba porcji:                                                     
7-10 porcji

 

Kaszę jaglaną przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym całość dusimy na rozgrzanym oleju do momentu aż warzywa zmiękną. Ugotowaną kaszę mieszamy z marchewką i cebulą oraz doprawiamy (łatwiej wymieszać wszystko gdy kasza jest jeszcze miękka, a doprawić dopiero gdy pasta ostygnie). Podajemy na pieczywie, lub wyjadamy ze słoiczka ;)

 

Pasta z kaszy jaglanejSmacznego! ;)

poniedziałek, 16 września 2013

Pomidorowa pasta z soczewicy

Idealna na śniadanie, robi się ją bardzo szybko, z składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, a także z dodatkami takimi jak ogórek czy też pomidor. Gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • 150g suchej czerwonej soczewicy               490 kcal
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (40g)  35 kcal
  • jeden duży ząbek czosnku (5g)                 5 kcal
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek* (10-20ml)            90-175 kcal
  • przyprawy

 

Całkowita wartość kaloryczna:                        620-705 kcal
Czas przygotowania:                                         
20-25 minut 
Liczba porcji:                                                       
8-10 porcji

 *aby nie używać dodatkowego tłuszczu (masła lub margaryny) dodajemy 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, równie dobrze, można dodać jej mniej, lub w ogóle ją pominąć

 

Soczewicę gotujemy około 15 minut (aż do miękkości) po czym przekładamy na sitko do odcieknięcia (ważne by soczewica miała jak najmniej wody). Po chwili przekładamy ją do miski i dodajemy przecier, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia). 

Pomidorowa pasta z soczewicy

 

Pomidorowa pasta z soczewicy

Smacznego! ;)

piątek, 17 maja 2013

Pasta fasolowa z przecierem pomidorowym

Jak obiecywałam - kolejny przepis z fasolą. Uzależniłam się od tych past, świetnie nadają się jako smarowidła do kanapek. Ta wyjątkowo przypadła mi do gustu, pewnie przez pomidorowo - bazyliowy smak. Gorąco polecam ;)

Składniki:

  • 200g ugotowanej białej fasoli/z puszki               280 kcal
  • łyżka przecieru pomidorowego (25g)                25 kcal
  • łyżka oliwy z oliwek (polecam te z bazylią; 10g)  90 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie 

  • kilka listków świeżej bazyli

Całkowita wartość kaloryczna:                                  395 kcal
Czas przygotowania:                                                   
10-15 minut

Liczba porcji:                                                                 3-4 porcje


Wszystkie składniki blendujemy na mniej więcej gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Podajemy na pieczywie, dodajemy do tortilli lub jako sos do natchos/chipsów. 

Pasta fasolowa z przecierem pomidorowym

 

Pasta fasolowa z przecierem pomidorowym

Smacznego ;) 

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...