czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: kokos

czwartek, 31 października 2013

 Owsianka kokosowa

Jesienią bardzo lubię ciepłe i słodkie śniadania, a owsianki idealnie się na nie nadają. Uwielbiam owsiankę bananową, ale czas na zmianę i do akcji wkroczył kokos, a dokładniej to jego wiórki. Połączenie to w smaku przypomina nieco wnętrze popularnego kokosowego batona, polecam wypróbować ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych                       365 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5 % (250ml)       90/110 kcal
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (24 g)    145 kcal
  • łyżka cukru/słodzik (12g)                  50/0 kcal

   opcjonalnie

  • jedna kokosanka                               75 kcal
  • łyżka ekstraktu waniliowego

Całkowita wartość kaloryczna:               675/695/725/745 kcal
Czas przygotowania:                                
10-15 minut
Liczba porcji:                                              
2 porcje 

 

Płatki owsiane z mlekiem, wiórkami kokosowymi oraz opcjonalnie ekstraktem waniliowym zagotowujemy do momentu zgęstnienia owsianki. Dosładzamy do smaku, ewentualnie posypujemy połamaną kokosanką.

 

Owsianka kokosowa

 

Owsianka kokosowa

Smacznego! ;)

środa, 30 października 2013


błyskawiczne kokosankiJak sama nazwa wskazuje, robi się je błyskawicznie. Idealny przepis gdy goście dzwonią, że są już w drodze, a my nie mamy nic do kawy. Poza czasem przygotowania są wręcz obłędne, w szczególności zaraz po przygotowaniu. Oczywiście możemy je przygotować nie tylko gdy ktoś ma nas odwiedzić, do czego teraz gorąco zachęcam ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka                                        170 kcal
  • szklanka cukru pudru (120g)    490 kcal
  • 200g wiórków kokosowych      1210 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:     1870 kcal
Czas przygotowania:                      
15 +15 minut pieczenia

Liczba kokosanek:                           22-28 kokosanek
Liczba porcji:                                    5-6 porcji

 

Białka ubijamy, po czym dodajemy do nich żółtka oraz cukier puder i dalej mieszamy. Na końcu dorzucamy wiórki kokosowe, a całość łączymy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w średniej odległości (1,5 cm) na blaszce. Kokosanki wypiekamy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut (blaszka musi być dokładnie na środku piekarnika, gdyż wyższa temperatura z góry, lub grzanie z dołu bardziej przypieką kokosanki)

błyskawiczne kokosanki

 

błyskawiczne kokosanki

Smacznego! ;)

niedziela, 30 grudnia 2012

Kule śnieżne

 Przez ciągłe kolokwia i anginę nie mam czasu na gotowanie. Plus strasznie krótkie dni, które uniemożliwiają często zrobienie dobrej jakości zdjęcia. Nie mogę się już doczekać wiosny, gdy zakończy się większość tych problemów i w końcu będzie ciepło

 

 

Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady (200g)        1155 kcal
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% (55g)         160 kcal
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (18g)        110 kcal

   opcjonalnie:

  • łyżka ekstraktu waniliowego/jasnego rumu

Całkowita wartość kaloryczna:                      1425 kcal
Czas przygotowania:                                        
20 min + 4 godz. w lodówce

Liczba kulek:                                                      15-20 kulek
Liczba porcji:                                                   
 5-7 porcji

 

Czekoladę z śmietaną gotujemy w kąpieli wodnej aż do całkowitego rozpuszczenia. Całość odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny (polecam przygotować masę wieczorem i zostawić na noc w lodówce). Po upływie czasu łyżeczką lub łyżką nakładamy porcję masy i szybko formujemy w dłoniach kulkę (pod wpływem ciepła czekolada się bardzo szybko roztapia). Truflę obtaczamy w wiórkach kokosowych (sama nigdy nie przepadałam za kawałkami kokosa w znanych kokosowych truflach, więc postanowiłam je zmiksować i otrzymałam kokosowy puder:D ). Są już gotowe do spożycia, chociaż polecam przechowywać je w lodówce.

Kule śnieżne

 

Kule śnieżne

Smacznego! ;)

 Źródło inspiracji

niedziela, 22 lipca 2012

wegańskie ciasteczka z okarą1

Są PRZEPYSZNE! Soja daje im lekko orzechowy smak i wilgotność, przez co są wyjątkowe i nie da się ich opisać, można tylko zrobić je w domu ;)

 

Składniki:

  • szklanka okary <klik> (około 200 g)     155 kcal
  • 5 łyżek oleju (50 g)                         440 kcal
  • 100 g mąki pszennej/pełnoziarnistej    365/340 kcal
  • pół szklanki cukru (100 g)/słodzik        405/0 kcal
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (18 g)   110 kcal
  • 3 łyżki rodzynek (30 g)                    85 kcal
  • łyżka słonecznika (10 g)                  55 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:               1185/1615 kcal
Czas przygotowania:                              
  15 minut + 15 minut pieczenia
Liczba ciastek:                                          
15-20 ciastek
Liczba porcji:                                             
 4 porcji 

 

Wszystkie składniki łączymy i lepimy z nich ciastka, lub je wykrawamy. Układamy w dość małych odstępach (nie urosną) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do momentu aż się zarumienią)

wegańskie ciasteczka z okarą2

 

wegańskie ciasteczka z okarą3

 

wegańskie ciasteczka z okarą4

 

Smacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

sobota, 16 czerwca 2012

Trójskładnikowe kotlety1

Płatki owsiane + woda + panierka = przepyszny obiad. Dla mnie idealny na euro, gdy mam mało czasu na gotowanie. Dużo roboty z nimi nie ma, składniki możemy mieć zawsze pod ręką i wykorzystać w awaryjnej sytuacji. Polecam nie tylko weganom ;)

 

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych (100 g)    365 kcal
  • 2 szklanki wody
  • panierka (np. wiórki kokosowe, 10 g)   60 kcal
  • przyprawy

    opcjonalnie

  • 2 łyżki oleju (10 g)                              90 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                    425/515 kcal
Czas przygotowania:                                     
15-20 min + 30-60 leżakowania
Liczba kotletów:                                             
10-12
Liczba porcji:                                                
  3-4

 

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż zgęstnieją. Odkładamy je na 30-60 minut (im dłużej leżą tym łatwiej je lepić, można równie dobrze zrobić ciasto wieczorem a na następny dzień je użyć), po czym lepimy z nich kotlety i panierujemy wiórkami kokosowymi. Smażymy na oleju lub na suchej patelni, aż kotlety się lekko zarumienią. Podajemy z sosem i/lub sałatką.

 

Trójskładnikowe kotlety2

a tu kotlety smażone bez tłuszczu..

Trójskładnikowe kotlety3

 

Trójskładnikowe kotlety4

żródło inspiracji

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...