czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: słonecznik

czwartek, 03 marca 2016

Czosnkowy twarożek słonecznikowy

Niestety zima trochę mnie porwała, chyba krótkie dni i chłodne wieczory to dla mnie nie czas na blogowanie. Co ciekawe, od dłuższego czasu zainteresowałam się weganizmem (w końcu!), ale może jakiś konkretniejszy, osobny wpis o tym, później :)

Dzisiaj wracam z moim faworytem, uzależnieniem i ratunkiem podczas dni totalnego lenistwa, czy też sesji. Jest to jeden z przepisów, o których chcę pamiętać, dlatego bardzo się cieszę, że dodam go w końcu na bloga.

A mowa o.. czosnkowym twarożku słonecznikowym. Początkowo poznany jako sos czosnkowy, gdy jedna z vlogerek przygotowywała go na grilla, przeze mnie wykonany w podobnym celu.. aczkolwiek o wiele bardziej podchodzi mi na chlebie z dodatkiem ogórka :) Widziałam również kilka innych odmian m.in. z rzodkiewką, z chęcią wszystkie wypróbuje, gdy wiosna nadejdzie w pełni. Dodatek czosnku nadaje konkretnego smaku, świetnie sprawdzają się również płatki drożdżowe, kolejne moje nowe uzależnienie, dosypywane niemalże do wszystkiego. A tymczasem polecam wszystkim, którzy nie jedli szybko wypróbować :)

 

Składniki

  • szklanka ziaren słonecznika (150g)
  • szklanka zimnej wody (250ml)
  • 6 ząbków czosnku (30g)
  • przyprawy
     

Czas przygotowania                noc moczenia + 10 minut
Objętość                                        około 300 ml
Liczba porcji                                 10 porcji
 
Kaloryczność                                84 kcal na jedną porcję
 

 

Ziarna słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, dodajemy czosnek oraz przyprawy (u mnie to sól i pieprz, często również płatki drożdżowe). Całość blendujemy (ja używam blendera kielichowego). Podajemy jako dodatek do chipsów, selera naciowego lub pasta kanapkowa do pieczywa, tortilli.


Czosnkowy twarożek słonecznikowy

Smacznego! :)
 

Źródło inspiracji

sobota, 06 września 2014

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

Dzisiaj stary, nieco odmieniony przeze mnie przepis. Ciastka są bardzo chrupiące i słodkie. Oczywiście pestki słonecznika można zastąpić orzechami. Dodałam również odrobinę cynamonu, który uwielbiam w słodyczach. Uwaga, bardzo szybko znikają :)

 

Składniki:

  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)    220 kcal
  • półtora szklanki płatków owsianych (180g)     660 kcal
  • pół szklanki pestek słonecznika (90g)             505 kcal
  • pół szklanki cukru (100g)                                 405 kcal
  • 2 jajka                                                             170 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                          440 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu

Wartość kaloryczna:                           2400 kcal
Czas przygotowania:        
                  15 min + 10 min pieczenia

Liczba ciastek:                                    15 -20 ciastek 
Liczba porcji:                                       5-6 porcji

 

Płatki owsiane mielimy, po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy porcjami ciasto (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące) w dość małych odstępach. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do momentu zarumienienia ciastek) po czym studzimy (najlepiej na kratce).

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

 

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

Smacznego! ;)

sobota, 07 lipca 2012

Prażone pestki słonecznika z curry1

Będąc ostatnio na zakupach znalazłam orzechy i słonecznik w curry, spojrzałam na skład i żadnej większej filozofii w tym nie było aby przygotować je w domu, a że kocham te przyprawę wiedziałam, że muszę je zrobić. Jak dla mnie bardzo fajna przekąska, koniecznie muszę spróbować połączenia curry z orzechami ;)


Składniki:

  • 100 g pestek słonecznika, obranych  560 kcal
  • łyżeczka oleju (3 g)                         25 kcal
  • łyżeczka curry (3 g)                         10 kcal

opcjonalnie:

  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Całkowita wartość kaloryczna:                    595 kcal
Czas przygotowania:                                     5-10 minut

Liczba porcji:                                                   2-3 porcje 

 

Na rozgrzanym oleju smażymy pestki słonecznika, aż się lekko zarumienią. Na końcu wrzucamy curry, oraz opcjonalnie sól i pieprz. Podajemy jako przekąska po lekkim ostrygnięciu.

Prażone pestki słonecznika z curry2

Smacznego ;)















Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...