czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: gruszka

wtorek, 22 lipca 2014

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Sesja i pisanie pracy dyplomowej niestety nie pozwoliły mi na regularne dodawanie wpisów, mam nadzieję, że teraz to się zmieni. Dzisiaj kolejna odsłona ciasta francuskiego i mojego ukochanego szpinaku. Przepis ten robiłam jakiś czas temu, gdy świeży szpinak nie był dostępny, teraz myślę, że pokusiłabym się na wersję z nim. ;)

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)   1000 kcal
  • 3/4 opakowania szpinaku (350g)              45 kcal
  • 2 gruszki  (300g)                                    160 kcal
  • 4 łyżki cukru (48g)                                  195 kcal
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                       1400 kcal 
Czas przygotowania:                                       40 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji:                                                  2-4 porcje


Gruszki karmelizujemy według przepisu <klik>. W tym samym czasie szpinak gotujemy aż odparuje z niego woda po czym całość mieszamy i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Ciasto dzielimy na części, każdą z nich wykładamy farszem. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 15-20 minut (do momentu zarumienienia brzegów ciasta). Podajemy na ciepło lub na zimno. 


Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

 

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Smacznego! ;)
 

czwartek, 17 kwietnia 2014

Karmelizowane gruszki

Zdecydowanie można się zakochać, dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Pachną karmelem, są bardzo słodkie i miękkie, kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? ;)

Składniki:

  • 2 gruszki (ok 400g po obraniu)     215 kcal
  • 3 łyżki cukru (36g)                      145 kcal
  • łyżka wody (10ml)

Całkowita wartość kaloryczna:        360 kcal
Czas przygotowania:                         
20-30 minut
Liczba porcji:                                       
2-3 porcje 

 

Cukier wraz z wodą podgrzewamy na średnim ogniu nie mieszając. Gdy utworzą się bąble, które zaczną brązowieć zmniejszamy gaz. Do karmelu dodajemy obrane i pokrojone gruszki, pozostawiamy je na chwilę by wypuściły sok który rozpuści karmel, po czym delikatnie mieszamy. Całość podgrzewamy tak długo aż odparuje woda i utworzy się sos. Gotowe gruszki możemy przełożyć do słoika i zawekować, wykorzystać do naleśników oraz placków albo wykorzystać do deserów.

Karmelizowane gruszki

 

Karmelizowane gruszki

 

Smacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...