czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: drożdże

niedziela, 03 maja 2015

Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Czasem zastanawiam się czemu na mieście nie ma (nie widziałam?) pizzy ze szpinakiem. Po tym jak jej spróbowałam, nie robię już klasycznej margherity, gdyż moim zdaniem ta ze szpinakiem jest o niebo smaczniejsza. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście, a kochacie szpinak tak jak ja, to radzę szybko biec po składniki i ją upiec :)

 

Składniki:

  • ciasto na pizzę z tego przepisu 
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450g)
  • duże opakowanie mozzarelli (250g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy

 

Czas przygotowania:            90 minut (ciasto) + 30 minut
Liczba pizzy:                       2 pizze o średnicy około 25 cm
Liczba porcji:                         8 porcji
Kaloryczność:                       222 kcal na porcję

 

Szpinak podsmażamy na oleju, na końcu doprawiamy go (u mnie są to sól i pieprz), zaś mozzarellę kroimy w plastry grubości 2-3mm. Na uformowane ciasto wykładamy szpinak oraz mozzarellę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut (do momentu przyrumienienia brzegów).



Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Smacznego! :) 

niedziela, 04 stycznia 2015

Ciasto na pizze

Miałam małą przerwę, ale mam nadzieję, że wrócę już na stałe :) Jak widać zrezygnowałam z obliczania kaloryczności, co było dla mnie dość kłopotliwe i czasochłonne. Myślę, że pozostanę przy dodawaniu gotowych obliczeń ze strony ekcal.com.

Dzisiaj bardzo dobry przepis na pizzę. Kiedyś miałam problem ze zrobieniem dobrego ciasta, ale według tego przepisu praktycznie zawsze wychodzi genialne. 

Składniki:

  • półtora szklanki mąki pszennej (195g)
  • 10g świeżych drożdży/ 4g suchych
  • pół łyżeczki cukru (3g)
  • pół szklanki ciepłej wody (125 ml) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • łyżeczka soli (6g)
  • 4 łyżki mąki pszennej do podsypania (60g)

   opcjonalnie

  • przyprawy


Czas przygotowania:                  
90-120 minut
Liczba pizzy:                             2 pizze o średnicy około 25 cm 
Liczba porcji:                            6-8 porcji 
Kaloryczność:                            dla 8 porcji to 89 kcal*

 

Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże posypujemy cukrem, zalewamy połową ilości wody i posypujemy odrobiną mąki. Odkładamy przykryte ścierką w ciepłe miejsce na 20 minut.

Po upływie czasu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Warto poświęcić na tę czynność kilka minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto ponownie przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, po czym, na podsypanej mąką blaszce lub papierze do pieczenia, ugniatamy je na kształt koła (można również użyć do tego wałka, chociaż uwierzcie, jest różnica :)). Gotowe ciasto obkładamy dodatkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni do momentu zarumienienia brzegów, czyli około 5-10 minut. 

Ciasto na pizze

Smacznego! ;)

*

niedziela, 08 lipca 2012

Wegańskie bułeczki z patelni1

Na co dzień nie jadam pieczywa, na śniadanie wolę owsiankę a na kolację sałatkę. Ale ostatnio chodziła za mną świeża, mięciutka bułeczka, więc postanowiłam coś z tym zrobić ;) Bułki pysznie pachną i smakują nie tylko prosto z patelni, ale i na zimno. Polecam wszystkim leniuchom zamrozić ciasto i mieć "na czarną godzinę" ;)


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej    510 kcal
  • 100 g mąki pszennej                        365 kcal
  • 8 g świeżych /4 g suchych drożdży    10 kcal
  • 10 g soli
  • 150 g letniej wody
  • 2 łyżki kaszy mannej (24 g)               85 kcal
  • opcjonalnie przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                   970 kcal
Czas przygotowania:                                    
15 minut + 90 minut wyrastania
Liczba bułek:                                                   
4-6 bułek
Liczba porcji:                                                  
2-4 porcje 

 

Wszystkie składniki poza kaszą manną wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (30-60 minut). Po upływie czasu ciasto uderzamy kilka razy w celu odgazowania i dzielimy na 4 części, z których lepimy bułeczki i obtaczamy je w kaszy mannej. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (30 minut). Po tym czasie smażymy bułki na suchej rozgrzanej (na małym ogniu) patelni około 3-4 minuty z każdej strony. 

 

...i moja propozycja podania

Wegańskie bułeczki z patelni2

już niedługo wrzucę przepis na sos miodowo-musztardowy którym się ostatnio zajadam

Wegańskie bułeczki z patelni3

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

wtorek, 26 czerwca 2012

Stromboli1

Przedobrzyłam, zdecydowanie ;D Jako że mamy w rodzinie wielu fanów sera żółtego dałam go bardzo dużo, przez co moje stromboli nie wyszło idealnie, z brzegów wylał się ser, ale w smaku i tak było wyśmienite! Planuję niedługo powtórkę, bo wszystkim zasmakowało, cytuję "smakuje jak pizza". Można nieźle zaszaleć z ziołami, wówczas całość daje niesamowity przepyszny efekt ;)

Składniki:

   na ciasto

  • 500 g kaszy mannej                                                            1740 kcal
  • opakowanie suchych drożdży (7 g)                             20 kcal
  • 2 łyżeczki soli                                 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine marki Monini (20 g)  180 kcal
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki do podsypania (30 g)                               110 kcal
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju (20 g)                                   180 kcal

   na nadzienie

  • łyżka oleju (10 g)                                                    90 kcal
  • cebula (75 g)                                                         20 kcal
  • puszka pomidorów (400 g)                                       150 kcal
  • 200 g sera żółtego (wegańskiego)                             710/555 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                                2865/3020/3045/3200 kcal
Czas przygotowania:                                                                 
20 minut + 90 wyrastania + 30 w piekarniku
Liczba porcji:                                                                               
7-10 porcji

 

W misce mieszamy wszystkie suche składniki, po czym dodajemy do nich mokre. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (60-90 minut).

Przygotowujemy sos pomidorowy według tego przepisu i doprawiamy (u mnie są to: sos sojowy, sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia (suszona i świeża), tymianek). 

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką papierze do pieczenia, by otrzymało ono wymiary około 32 x 42 cm. Otrzymany prostokąt smarujemy sosem pomidorowym, oraz posypujemy startym żółtym serem, zostawiając 2 cm wolnego od brzegu (polecam w miejscu "zakończenia" zostawić nawet  4 cm wolne, gdyż w przypadku większej ilości nadzienia podczas zawijania składniki się przesuwają i jest problem z zamknięciem). Krótsze krawędzie zakładamy do środka by ciasto z nich nie wypłynęło. Ciasto zwijamy jak roladę/struclę od dłuższego boku, pamiętając by po zwinięciu ułożyć je na złączeniu. Całość przekładamy na papierze na blaszkę i odkładamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na około 30 minut (można również schować na noc do lodówki i wyjąć godzinę przed pieczeniem).

Po upływie czasu, stromboli wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (opcjonalnie smarujemy wierzch olejem) na 25-35 minut. Gdy ciasto ostygnie kroimy (polecam nóż do chleba, z ząbkami) w kromki i podajemy jako przekąskę, lub pieczywo do sałatki. 

 

Stromboli2

 

Stromboli3

Smacznego! ;)

 źródło inspiracji

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Cynamonowe spiralki1

W ubiegłe wakacje robiłam z nimi różne wariacje, z nutellą, z przyprawą korzenną, a ostatnio klasycznie z cynamonem. Przepis pochodzi z miksu przepisów z blogu Moje wypieki, na ciasto użyłam przepisu z mniejszą ilością masła, a na "farsz" już według oryginału. Wspaniale nadają się na śniadanie, zwłaszcza w połączeniu z dżemem lub nutellą, w dniu pieczenia mają chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. Polecam przechowywać je w pojemniku, dzięki czemu na następny dzień zachowują świeżość o czym przekonała się m.in. autorka bloga CZOKOBON, z którą w zastraszającym tempie pochłonęłyśmy te cynamonowe spiralki ;)

 

Składniki:

   na ciasto

  • 500 g mąki pszennej/orkiszowej                    1820/1695 kcal
  • 20 g suchych drożdży/40 g świeżych drożdży  65/40 kcal
  • ćwierć szklanki cukru (50 g)/słodzik                205/0 kcal
  • 2 jajka                                                                   85 kcal
  • 250 ml mleka 0,5/1,5 %                               80/120 kcal
  • 70 g miękkiego masła                                           515 kcal

   na "farsz"

  • ćwierć kostki roztopionego masła (63 g)         465 kcal
  • pół szklanki cukru/słodzik                              405/0 kcal
  • 2-3 łyżeczki cynamonu (8-12 g)                    20 kcal

   opcjonalnie

  • ćwierć szklanki mleka 0,5/1,5 % (58 g)           25/30 kcal                   

Całkowita wartość kaloryczna:                                  2925/3730 kcal
Czas przygotowania:                                                   90-120 minut
Liczba spiralek:                                                             40-60 spiralek
Liczba blach:                                                                 1,5-2 blachy
Liczba porcji:                                                                12-16 porcji

 

Do mleka dodajemy roztrzepane jajka. Dorzucamy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (lub robimy ze świeżymi rozczyn), cukrem i masłem. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około godziny). Po upływie czasu, dzielimy ciasto na 2-4 części, rozwałkowujemy po czym smarujemy roztopionym masłem (dodajemy do niego słodzik, jeżeli z niego korzystamy) i posypujemy cynamonem i cukrem. Ciasto zawijamy i powstałą roladę kroimy ostrym nożem (lub obwiązujemy nitką i zaciskamy, wówczas wyjdą ładnie zakończone brzegi) na grubość 1,5-3 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy spiralki w dość dużych odstępach, najlepiej na czas nagrzania piekarnika przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut. Spiralki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przed 20-25 minut.

Cynamonowe spiralki2

Smacznego ;)


Smakołyki na pikniki














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...