czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: szparagi

niedziela, 17 maja 2015

Stir fry ze szparagami i tofu

Moje pierwsze stir fry i już wiem, że nie ostatnie. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować :)

 

Składniki:

  • opakowanie tofu z ziołami Polsoja (250g)
  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów (40g)
  • cebula (100g)
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego (20ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20ml)
  • zioła prowansalskie

Czas przygotowania:               10-15 minut
Liczba porcji:                             2 porcje
Kaloryczność:                          344 kcal na porcję

 

Tofu przed smażeniem należy dobrze odsączyć z zalewy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, odsączone tofu pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć oraz przykryć ręcznikiem papierowym. Reczniki dobrze jest zmienić kilka razy. Tak  przygotowane tofu ma bardziej zwartą konsystencję, nie jest miękkie i kruche, a także bardziej przypomina w teksturze mięso.

Wszystkie produkty przygotowujemy przed smażeniem. Umyte szparagi kroimy na mniejsze kawałki a ostatni wyrzucamy. Cebulę kroimy w piórka, a tofu w i pomidory na mniejsze kawałki.

Na dobrze rozgrzanym oleju krótko smażymy tofu do momentu jego zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i nakładamy szparagi. Po upływie około 2 minut dodajemy cebulę, sos sojowy, oraz ponownie tofu i smażymy przez chwilę. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, a także suszone pomidory i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło.

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Smacznego! :)

Szparagowe<3Love

sobota, 15 czerwca 2013

Ryż ze szparagami i bazylią

Czyli kolejna szparagowa wariacja. Muszę przyznać, że bardzo mi one zasmakowały, w szczególności z bazylią. Korzystajmy więc ze sezonu na szparagi ;)

Składniki:

  • pęczek szparagów (500g)                   70 kcal
  • 150g ryżu białego/brązowego           515/485 kcal
  • łyżka oleju/oliwy z oliwek (10ml)       90 kcal
  • przyprawy


Całkowita wartość kaloryczna:                  675/645 kcal
Czas przygotowania:                                  
30-40 minut

Liczba porcji:                                              2 porcje

 

Ryż przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie obieramy szparagi, kroimy je na mniejsze kawałki (u mnie około 2 centymetrowe) i gotujemy je w osolonej i osłodzonej wodzie. Gdy składniki się ugotują mieszamy je razem wraz z oliwą i przyprawami (bazylią, solą, pieprzem). 

Ryż ze szparagami i bazylią

Smacznego ;)

sobota, 25 maja 2013

Makaron ze szparagami i bazylią

Do szparagów miałam jedno podejście, niestety nieudane więc dałam sobie z nimi spokój. Ale po ostatnich zajęciach na uczelni, na których rozwinął się ich temat, postanowiłam zrobić podejście drugie. Oczywiście jak się domyślacie po tym wpisie zasmakowały mi, w sumie to zakochałam się w nich. Polecam wszystkim się zatracić w tę szparagową miłość ;)

 

Składniki:

  • pęczek szparagów (500g)                                         70 kcal
  • cebula (100g)                                                           30 kcal
  • 100g makaronu bezjajecznego/pełnoziarnistego    365/350 kcal
  • 20g oliwy z oliwek                                                    175 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • łyżka sera żółtego

Całkowita wartość kaloryczna:                                         640/625 kcal
Czas przygotowania:                                                         30-40 minut
Liczba porcji:                                                                    2 porcje

 

Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (u mnie około 2 centymetrowe) i gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie, a makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu.  W tym samym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Gdy szparagi się ugotują odcedzamy je i podsmażamy chwilę na patelni wraz z cebulą, a następnie dodajemy makaron. Przyprawiamy do smaku (u mnie są to sól, pieprz, bazylia suszona i świeża).

Makaron ze szparagami i bazylią

 

Makaron ze szparagami i bazyliąSmacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...