czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: jajko

wtorek, 30 czerwca 2015

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Danie na szybko, gdy tylko zorientowałam się, że w pewnie święto sklepy są pozamykane. Całość wyjątkowo mi zasmakowała, jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna. Warto dodać, że danie to jest doskonałym źródłem białka, nie tylko z soczewicy ale i jajek. Polecam spróbować :)

 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 cebule (200g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • puszka pomidorów (400g)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)
  • papryczka chilli (15g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (90g)
  • szklanka wrzątku (250g)
  • 2 łyżeczki cukru (10g)
  • przyprawy: kminek, papryka słodka
  • 3 jajka 

 

Czas przygotowania:        25-35 minut
Liczba porcji:                      3 porcje 
Kaloryczność:                     418 kcal na porcję

 

Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przecier rozrabiamy w puszce pomidorów i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy do smaku (u mnie są to sól, papryka słodka, kminek, cukier). Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy do sosu wraz z wrzątkiem. Wszystko gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10 minut), po czym dodajemy jajka (polecam pojedynczo wbijać je do miseczki i dodawać do sosu), zakrywamy przykrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe danie najlepiej nakładać chochlą do miseczek.

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Smacznego! :)

Źródło inspiracji

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

środa, 23 lipca 2014

 Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem, kiełkami i selerem naciowym

..czyli moje połączenie idealne. Sałatka ta jest niskowęglowodanowa, nie dodaję do niej ziemniaków, makaronu, ryżu oraz jem ją bez chleba. Jajko i kiełki to duża dawka witamin i minerałów ale również białka. Do tego odrobina majonezu własnej roboty oraz jajko i wiemy co jemy ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo        170 kcal
  • 2 małe ogórki kiszone (100g)       10 kcal
  • łyżka majonezu* (25g)                180 kcal
  • garść kiełek fasoli mung
  • łodyżka selera naciowego (40g)   5kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:             365 kcal
Czas przygotowania:                               
20-25 minut

Liczba porcji:                                             1 porcja 

 

Jajka gotujemy na twardo, po czym obieramy je ze skorupki i kroimy w kostkę. Dodajemy majonez oraz przyprawy (u mnie są to sól i pieprz) i dokładnie mieszamy. Ogórka i seler naciowy kroimy w kostkę, kiełki na mniejsze kawałki. Całość dobrze mieszamy. 

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem, kiełkami i selerem naciowym

Smacznego!

piątek, 15 listopada 2013

Omlet z awokado

Idealne śniadanie, szczególnie gdy za oknem szaro i zimno. Przyjemnie jest wtedy zjeść coś ciepłego i kolorowego ;) 

 

Składniki:

  • 2 jajka                                                                       
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)     
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka oleju (10g)                                           
  • pół awokado (70g)                                         
  • sól i pieprz 

Całkowita wartość kaloryczna:           450 kcal
Czas przygotowania:                            
15-20 minut

Liczba porcji:                                          1 porcja 
Kaloryczność:                                         dla 1 porcji to 450 kcal
 

 

Jajka, mąkę, sodę oraz sól i pieprz miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na rozgrzany olej wylewamy masę i na średnim ogniu podsmażamy omlet. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i łyżką wyjmujemy wnętrze, które następnie kroimy w kostkę. Gdy spód omletu się zetnie a góra będzie jeszcze płynna, posypujemy ją awokado.


Omlet z awokado

Gdy góra omletu będzie się jeszcze delikatnie kleić do palców, składamy go na pół (polecam do tego silikonową szpatułkę, którą delikatnie podważamy wszystkie brzegi, jeżeli któryś się przykleił polewamy odrobiną oleju i odczekujemy chwilę aż się odklei, można również do pomocy wziąć łopatkę drewnianą).

Przykrywamy jeszcze na chwilę patelnie by wnętrze się trochę ścięło, po czym przenosimy na talerz i ewentualnie ozdabiamy świeżo mielonym pieprzem. 

Omlet z awokado

Smacznego! ;)

piątek, 07 czerwca 2013

Omlet jak pizza

Bardzo dawno nie jadłam omletu, a pomidora nie chciałam zużywać do kanapek, których mam już dość. Padło więc na omlet :D Dzisiaj w wersji a'la pizza, czyli z dodatkiem ziół, sera no i świeżej bazylii jeśli macie. Gorąco polecam na śniadania, ale i na obiady, spokojnie się nim najecie ;)

Składniki:

  • 2 jajka                                                                    170 kcal
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)   90/80 kcal
  • pół łyżeczki sody
  • przyprawy
  • łyżka oleju (10ml)                                        90 kcal
  • pół pomidora (100g)                                    15 kcal
  • łyżka startego sera żółtego (10g)                  35 kcal

   opcjonalnie

  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)       15 kcal
  • kilka listków świeżej bazylii

Całkowita wartość kaloryczna:                              400/390/415/405 kcal
Czas przygotowania:                                               
15-20 minut 

Liczba porcji:                                                             1 porcja

 

 

Jajka, mąkę, sodę, przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, oregano, bazylia i kurkuma) oraz opcjonalnie przecier pomidorowy miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na rozgrzany olej wylewamy masę i na średnim ogniu podsmażamy omlet. W tym czasie trzemy ser na tarce oraz myjemy i kroimy pomidora w kostkę. Gdy spód omletu się zetnie a góra będzie jeszcze płynna, posypujemy ją serem i dodajemy pomidora.

Omlet jak pizza

Gdy ser się roztopi a góra omletu będzie jeszcze delikatnie przyklejać się do palców, składamy go na pół (polecam do tego silikonową szpachtułkę, którą delikatnie podważamy wszystkie brzegi, jeżeli któryś się przykleił polewamy odrobiną oleju i odczekujemy chwilę aż się odklei, można również do pomocy wziąć łopatkę drewnianą).

Omlet jak pizza

Przykrywamy jeszcze na chwilę patelnie by wnętrze się trochę ścięło, po czym przenosimy na talerz i ewentualnie ozdabiamy świeżą bazylią. 

Omlet jak pizza

Smacznego! ;)

czwartek, 09 maja 2013

jajka po wiedeńsku

Czyli jajka na miękko, z serem żółtym, podawane w szklance. Ja pamiętam jak jeszcze kiedyś robił mi je tata, tyle że w wersji z szynką. Oczywiście tym razem bez niej, zamiast tego dodałam trochę drobno startego sera żółtego który lekko się ciągnie. Typowo białkowe danie, które każdemu zasmakuje ;)

Składniki:

  • dwa jajka                                                              170 kcal
  • 2 łyżki drobno startego sera żółtego (10g)      35 kcal
  • sól
  • pieprz

Całkowita liczba kalorii:                                  205 kcal
Czas przygotowania:                                              20 minut
Liczba porcji:                                                            1 porcja

 

Jajka gotujemy na miękko (wkładamy je do zimnej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu gdy całość zacznie wrzeć). Ugotowanym jajkom odkrawamy końcówki i wnętrze wydrążamy do szklanki. Dodajemy ser żółty i przyprawy, po czym intensywnie mieszamy (jeżeli lubicie mniejsze kawałki jajka, można je rozgnieść o ściany naczynka widelcem). Szybko zajadamy zanim ostygnie ;)
 jajka po wiedeńsku

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...