czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: papryka

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

 Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto z odrobiną bazylii ;)

 

Składniki:

  • czerwona papryka (200g)                         45 kcal
  • papryczka chilli (20g)                                 10 kcal
  • 2 garście orzechów włoskich (60g)            390 kcal
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (60g)                       530 kcal
  • ząbek czosnku (5g)                                    10 kcal
  • 6-10 świeżych liści bazylii 
  • makaron pszenny/pełnoziarnisty (300g)   1090/1045 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                          2030/2075 kcal
Czas przygotowania:                                          
35-45 minut
Liczba porcji:                                                      
4-6 porcji

 

Paprykę przekrawamy na pół i wyjmujemy nasiona, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (z papryki wypłyną soki więc polecam włożyć ją do naczynia które łatwo umyć, lub na papier do pieczenia).

 

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

 

W tym czasie gotujemy makaron a także miksujemy w blenderze orzechy włoskie, następnie dodajemy do nich bazylię oraz pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli i całość ponownie miksujemy. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników, wraz z czosnkiem oraz oliwą. Wszystko ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku (u mnie są to sól oraz słodka papryka). Pesto podajemy z gorącym makaronem.

 

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

Smacznego! ;)

poniedziałek, 23 lipca 2012

warzywne szaszłyki1

...czyli jedna z opcji wegegrilla. Tym razem wersja z podstawowymi letnimi warzywami, polecam w pogodę i niepogodę ;)

Składniki:

   na szaszłyki

  • kilo wczesnych ziemniaków              560 kcal
  • papryka (200 g)                           50 kcal
  • mała cukinia (200 g)                     25 kcal

   na marynatę

  • 10 łyżek oliwy (100 g)                   880 kcal
  • 2 łyżki sosu sojowego (10 g)         5 kcal
  • 3 łyżki octu/soku z cytryny (18 g)  5 kcal
  • przyprawy

 

Całkowita wartość kaloryczna:             1525 kcal
Czas przygotowania:                              
30 minut + 120 minut leżakowania + 20 minut grillowania
Liczba szaszłyków:

  • małych (około 20 cm)                   10-12 szaszłyków
  • dużych (około 30 cm)                   6-8 szaszłyki

Liczba porcji:                                            6-7 porcji      

 

Ziemniaki gotujemy w mundurkach al dente, kroimy je wraz z cukiną w plasterki, paprykę w dużą kostkę. Całość umieszczamy w pojemniku do którego dodajemy marynatę, doprawiamy (u mnie są to papryka ostra, pieprz, bazylia, oregano) a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Jeżeli to możliwe, mieszamy/polewamy kilkakrotnie marynatą całość warzyw, by wszystkie nią nasiąkneły. Składniki nadziewamy na patyczki i grillujemy (jeżeli robimy to na tacce aluminiowej, możemy polewać szaszłyki marynatą) około 20-40 minut, aż cukinia zmięknie. Podajemy z kotletami i/lub sosem.

 

warzywne szaszłyki2

 

warzywne szaszłyki3

 

Smacznego! ;)

Wegetariański grill - edycja 2Organizator: Aniko

piątek, 13 lipca 2012

Pesto z pieczonej papryki z makaronem1

 Często gdy piekę korzystam z okazji nagrzanego piekarnika i przyrządzam również obiad. Tym razem przy pieczeniu ciastek, przypiekłam w nim paprykę. Pesto ma delikatny, paprykowy smak. Zasmakowało nie tylko mi i cytując mojego tatę "możesz jeszcze kiedyś zrobić" ;)

 

Składniki:

   na pesto

  • czerwona papryka (200 g)                              50 kcal
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini (10 g)  90 kcal
  • łyżka orzechów pini/słonecznika (10 g)              70/55 kcal
  • tarta skórka z połowy cytryny (10 g)                5 kcal
  • łyżka octu balsamicznego/jabłkowego (6 g)         5 kcal
  • ząbek czosnku (5 g)                                       10 kcal
  • przyprawy

   ponadto 

  • 150 g makaronu pszennego/razowego               545/520 kcal
  • 15 listków świeżej bazylii (30 g)                        5 kcal

   opcjonalnie

  • 80 g sera wegańskiego                                    215 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                          740/780/955/995 kcal
Czas przygotowania:                                       15 minut + 25 pieczenia
Liczba porcji:                                                   3 porcje       

                                              

Paprykę kroimy na pół i wyjmujemy nasiona, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (z papryki wypłyną soki więc polecam włożyć ją do naczynia które łatwo umyć, lub na papier do pieczenia). Upieczoną obieramy ze skórki i wraz z resztą składników (opcjonalnie z 3 łyżkami startego sera) miksujemy w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Gotowy mieszamy z pesto i bazylią, opcjonalnie posypujemy startym serem.

 Pesto z pieczonej papryki z makaronem2

źródło inspiracji

poniedziałek, 09 lipca 2012

1

Gdy skończy się sezon cukiniowy i paprykowy, zazwyczaj kupuję gotowe, mrożone zestawy wraz z przyprawami. Ale latem, często gdy zrobię większe zapasy i niektóre z warzyw koniecznie trzeba jak najszybciej zjeść, robię warzywa z patelni, które wprost uwielbiam. Oczywiście w smaku różnią się, ale moim zdaniem na lepsze, papryka i cukinia są bardziej soczyste, a ziemniaki nie takie "mączne". Polecam na obiad i ostrzegam, ciężko się od nich oderwać ;)


Składniki:

  • 2 ziemniaki wczesne/późne (200 g)  110/130 kcal
  • pół małej cukini (200 g)                  25 kcal
  • 1/3 papryki (70 g)                         15 kcal
  • pół cebuli (50 g)                           15 kcal
  • łyżka oleju (10 g)                          90 kcal
  • przyprawy

opcjonalnie

  • 4 świeże listki bazylii
  • łyżka startego sera wegańskiego (10 g)  35 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:             255/275/290/310 kcal
Czas przygotowania:                              
25-30 minut
Liczba porcji:                                            
1 porcja

 

Ziemniaki gotujemy, ale tak by nie były zbyt miękkie. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, cukinię i ziemniaki w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw cebulę wraz z cukinią, po kilku minutach paprykę a pod koniec ziemniaki. Całość przyprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, oregano, bazylia, curry, chilli w proszku). Przed podaniem, warzywa można posypać listkami bazylii i/lub startym serem żółtym. 

2

Smacznego! ;)

      














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...