czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: bez glutenu

czwartek, 03 marca 2016

Czosnkowy twarożek słonecznikowy

Niestety zima trochę mnie porwała, chyba krótkie dni i chłodne wieczory to dla mnie nie czas na blogowanie. Co ciekawe, od dłuższego czasu zainteresowałam się weganizmem (w końcu!), ale może jakiś konkretniejszy, osobny wpis o tym, później :)

Dzisiaj wracam z moim faworytem, uzależnieniem i ratunkiem podczas dni totalnego lenistwa, czy też sesji. Jest to jeden z przepisów, o których chcę pamiętać, dlatego bardzo się cieszę, że dodam go w końcu na bloga.

A mowa o.. czosnkowym twarożku słonecznikowym. Początkowo poznany jako sos czosnkowy, gdy jedna z vlogerek przygotowywała go na grilla, przeze mnie wykonany w podobnym celu.. aczkolwiek o wiele bardziej podchodzi mi na chlebie z dodatkiem ogórka :) Widziałam również kilka innych odmian m.in. z rzodkiewką, z chęcią wszystkie wypróbuje, gdy wiosna nadejdzie w pełni. Dodatek czosnku nadaje konkretnego smaku, świetnie sprawdzają się również płatki drożdżowe, kolejne moje nowe uzależnienie, dosypywane niemalże do wszystkiego. A tymczasem polecam wszystkim, którzy nie jedli szybko wypróbować :)

 

Składniki

  • szklanka ziaren słonecznika (150g)
  • szklanka zimnej wody (250ml)
  • 6 ząbków czosnku (30g)
  • przyprawy
     

Czas przygotowania                noc moczenia + 10 minut
Objętość                                        około 300 ml
Liczba porcji                                 10 porcji
 
Kaloryczność                                84 kcal na jedną porcję
 

 

Ziarna słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, dodajemy czosnek oraz przyprawy (u mnie to sól i pieprz, często również płatki drożdżowe). Całość blendujemy (ja używam blendera kielichowego). Podajemy jako dodatek do chipsów, selera naciowego lub pasta kanapkowa do pieczywa, tortilli.


Czosnkowy twarożek słonecznikowy

Smacznego! :)
 

Źródło inspiracji

poniedziałek, 07 września 2015

Jak zrobić majonez?

Od dawna nosiłam się z zamiarem dodania przepisu na majonez, którego ekspertem w przygotowaniu jest mój tata. W końcu znaleźliśmy odrobinę czasu i udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło, postaram się napisać i przekazać całą wiedzę, gdyż jest kilka rzeczy o których warto wiedzieć, a zostały odkrytę przy kolejnych próbach robienia majonezu :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki oleju rzepakowego (430g)
  • łyżeczka musztardy (13g)
  • żółtko
  • pół łyżeczki cukru (2g)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (6g)
  • szczypta soli
  • około 2 łyżki wody (30g)

 

Czas przygotowania:     510 minut
Ilość majonezu:             500 ml
Kaloryczność:                
 dla 1 łyżki (około 20ml) to 155 kcal

 

Uwagi

  • majonez przygotowujemy ręcznie (przynajmniej te metodę opisuję)
  • potrzebujemy okrągłą głęboką miskę oraz ubijaczkę
  • ubijamy w jednym kierunku, powoli dodając olej
  • ilość dodanej wody może być różna, w zależności od pożądanej gęstości majonezu

 

Wszystkie składniki poza olejem i wodą mieszamy. Stopniowo wlewamy olej i dokładnie ubijamy. Powstała masa jest bardzo gęsta, by ją rozrzedzić dodajemy wodę. Gotowy majonez przechowujemy do tygodnia w lodówce.

 

Jak zrobić majonez?

Smacznego! ;)

poniedziałek, 20 lipca 2015

Czerwona soczewica w sosie

Chcąc wypróbować mieloną paprykę słodką i ostrą przygotowałam to danie, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz połączenie pomidorów z soczewicą, ale nigdy mi tak nie smakowało. Niestety paprykę tę wciąż ciężko znaleźć, swoją jak i kilka innych widziałam na okolicznych targowiskach u sprzedawców "z ziołami". Poszukiwałam jej wcześniej w kilku większych sklepach lecz bezskutecznie. A szkoda! Ma ona cudowny smak i aromat przez co ostatnio dodaję ją do wielu potraw. Kto jeszcze nie jadł niech jak najszybciej wybiera się na jej poszukiwania, bo moim zdaniem warto :)

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • cebula (100g)
  • ząbek czosnku (5g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (75g)
  • łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz

Czas przygotowania:               25-30 minut
Liczba porcji:                          3 porcje
Kaloryczność:                         184 kcal na porcję

 

Do gotującej się wody dodać soczewicę i gotować na małym ogniu około 7 minut (kilka minut krócej niż zalecenia producenta). Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po czym dodać przecier rozrobiony z odrobiną wody oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Odcedzoną soczewicę dodać do sosu i przyprawić. Podawać z ziemniakami, pieczywem, makaronem, kaszą lub samodzielnie.

 Czerwona soczewica w sosie

Na zdjęciach w towarzystwie chleba ziołowo czosnkowego.

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

niedziela, 19 lipca 2015

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Omlety z kaszą jaglaną wyjątkowo mi zasmakowały, dlatego dziś kolejna ich odsłona. Tym razem z zalegającym po obiedzie szpinakiem i odrobiną czosnku. Kto się skusi? :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki jaglanej (60g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • łyżka oleju (10g)
  • 50g ugotowanego szpinaku 
  • ząbek czosnku
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • roszponka z pestkami słonecznika i kiełkami pszenicy
  • sos czosnkowy

 

Czas przygotowania:              10-20 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                            1-2 porcje
Kaloryczność*:                        240 kcal na porcję

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników, a następnie przyprawiamy. Ząbek czosnku drobno siekamy i wraz ze szpinakiem dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem oraz sałatką.

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

niedziela, 05 lipca 2015

Wegański czekoladowy serek

Kolejne szaleństwo z tofu na słodko, tym razem serek czekoladowy. Przypomnę tylko, że produkt ten jest nie tylko wegański ale również bezlgutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)
  • 3 łyżki kakao (30g)

 

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe


Czas przygotowania: 
              5 minut

Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         69 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można ozdobić bananem i cynamonem.


Wegański czekoladowy serekSmacznego! :)

 

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...