czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: naleśniki i pancakes

sobota, 22 czerwca 2013

Pancakesy na mleku 

Od poniedziałku zaczynam sesję, więc mam mało czasu na gotowanie i pieczenie. Plus pogoda, która mnie nie zachęca by jeszcze bardziej podwyższać temperaturę w domu. Ale na szczęście mam jeszcze kilka przepisów w zapasie:D Dziś pyszne, pulchne i pełnoziarniste pancakesy. Dużo roboty z nimi nie ma, więc na upał będą w sam raz ;)

 

Składniki:

  • jajko  
  • 1,5 łyżki cukru (18g)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka 1,5% (170g) 
  • 3 łyżki oleju (30g)                     
  • szklanka mąki pełnoziarnistej (130g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

   dodatkowo:

  • łyżka cukru pudru (10g)   

Całkowita wartość kaloryczna:         981 kcal   
Czas przygotowania:                           
10-15 minut

Liczba pancakesów:                            7-10 pancakesów
Liczba porcji:                                         3 porcje
Kaloryczność:                                        327 kcal na porcję
 

 

W misce roztrzepujemy jajko z cukrem oraz solą, po czym dolewamy mleko i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta. Podgrzewamy do pojawienia się pęcherzyków i lekkiego ścięcia ciasta, po czym przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy z cukrem pudrem.

Pancakesy na mleku

 

Pancakesy na mleku

Smacznego ;)

źródło inspiracji

Kolacja w czasie sesji!

czwartek, 07 czerwca 2012

Dietetyczne pancakes1

.. czyli jak odchudzić amerykańskie naleśniki ;) Moja dieta wciąż trwa, więc staram się zastępować co tylko mogę na bardziej zdrowe i mniej kaloryczne. Oto co wyszło z modyfikacji przepisu z Kwestii Smaku. Pancakesy są grubaśne, ślicznie orkiszowo-otrebowo-brązowiutkie a co najważniejsze pyszne, u mnie w wersji z porzeczkowym dżemem niskosłodzonym, polecam ;)


Składniki:

   na ciasto

  • szklanka mąki orkiszowej/zwykłej (100 g)              340/365 kcal
  • pół szklanki otrębów pszennych/owsianych (40 g)   75 kcal
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (120 g)                70 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5%/1,5% (115 g)                   35/55 kcal
  • ćwierć szklanki cukru(50 g)/słodzik                       205/0 kcal
  • jajko                                                                              85 kcal
  • 4 łyżki oleju (30 g)                                            265 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli

   dodatkowo

  • dżem/marmolada/cukier puder/syrop itd..               ?

Całkowita wartość kaloryczna:                                            870/1120 kcal + ?

Czas przygotowania:                                                            10-15 min + 15-30 min leżakowania

Liczba pancakes:                                                                    3-4 pancakes

Liczba porcji:                                                                           2-3 porcje

 

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy (polecam blenderem) i odkładamy do lodówki do poleżakowania. Jeżeli ciasto napęcznieje rozrzedzamy je wodą. Rozgrzewamy patelnię i na suchą nalewamy porcję ciasta (pamiętajmy, że urośnie) i smażymy na średnim lub małym ogniu. Gdy z ciasta zaczną wychodzić klasyczne pęcherzyki powietrza, czekamy jeszcze moment i delikatnie obracamy drewnianą łyżką na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę, po czym przekładamy na talerz i zajadamy z dodatkami ;)


Dietetyczne pancakes2

Dietetyczne pancakes3

Smacznego ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...