czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: zupa

sobota, 22 września 2012

Krem dyniowo-marchewkowy

.. czyli jak wykorzystać resztki z soku dyniowo-marchewkowego i nie tylko. Mimo, że miałam już jedno podejście do kremu dyniowego kilka lat temu i był straszny to postanowiłam ponownie spróbować. Połączenie dyni i marchewki wyjątkowo mi zasmakowało, ach i ten dodatek masła.. koniecznie spróbujcie ;)


Składniki:

  • 500g dyni (oczyszczonej)        85 kcal
  • duża marchewka (100g)         20 kcal
  • pół łyżki oleju (5g)                  45 kcal
  • pół cebuli (50g)                      15 kcal
  • 500ml bulionu warzywnego      40 kcal
  • łyżka masła (5g)                     35 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna:        240 kcal
Czas przygotowania:                        
20-30 minut
Liczba porcji:                                       2-3 porcje

 

Dynię i marchew obieramy i kroimy w kostkę lub wykorzystujemy resztki z przepisu na sok dyniowo-marchewkowy. Do rondla wlewamy olej i podsmażamy na nim cebulę do miękkości. Następnie dodajemy bulion oraz warzywa. Całość gotujemy około 15 minut (aż warzywa zmiękną). Jeżeli wykorzystaliśmy dynię i marchew z przepisu na sok raczej nie ma potrzeby blenderowania (czasami mogą się zdarzyć małe kawałki), w innym przypadku jest to koniecznie. Przed podaniem dodajemy masło i doprawiamy do smaku (u mnie są to pieprz i tymianek). Podajemy na gorąco. 

 

Krem dyniowo-marchewkowy

Smacznego! ;)

 

Dyniowe przysmakiAkcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

źródło inspiracji

niedziela, 10 czerwca 2012

Soczewicowa z ryżem1

... to najszybsza zupa, nie wspominając już o tym, że jest przepyszna. Poza odmierzeniem składników i mieszaniem nie musimy nic robić, tylko poczekać aż całość się ugotuje. Polecam nie tylko studentom podczas sesji, ale również zapracowanym i zabieganym pracoholikom ;)

 

Składniki:

  • 50 g soczewicy czerwonej        165 kcal
  • 50 g ryżu białego/brązowego       80 kcal
  • litr wody
  • bulion warzywny na litr wody    60 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:        305 kcal
Czas przygotowania:                        15-20 minut
Liczba porcji:                                    3-4 porcje


Do gotującej się wody wrzucamy soczewicę i ryż, gotujemy 15 minut (jeżeli składniki będą twarde to gotujemy jeszcze przez chwilę). Wrzucamy kostki warzywne i dokładnie mieszamy.


Soczewicowa z ryżem2

Smacznego! ;)

Przekąski na SESJĘ

poniedziałek, 04 czerwca 2012

Zupa samo zdrowie

Dawno zupy nie jadłam, a uwielbiam je, więc postanowiłam znów przeglądnąć starą książkę po babci. Znalazłam tam zupę koperkową, zrezygnowałam tylko z "kostki przyprawy do zup lub bulionu", bo to w końcu sama chemia dla leniwców :P Zupka jest pyszna i sycąca. Polecam również zastąpić sól sosem sojowym, nigdy nie mogę się opanować przed dodaniem go do potrawy, a także dodać drobno pokrojone listki pietruszki, bo to same witaminy. Cały wielki gar ma niewiele bo tylko 340 kcal i wiele witamin. A więc, czas na zupę ;)

Składniki:

   pęczek włoszczyzny

    • marchew (100 g)      30 kcal
    • pietruszka (100 g)    35 kcal
    • seler (100 g)            15 kcal
  • szklanka mleka 1,5%         90 kcal
  • 4 łyżki ryżu (15 g)             215 kcal
  • duży pęczek koperku
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • 1,5-2,5 litra wody
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:       385 kcal
Czas przygotowania:                        około 25-30 minut
Liczba porcji:                                    5-7 porcji

 

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, po czym wrzucamy je do posolonego wrzątku. Do gotującej zupy wsypujemy opłukany ryż i gotujemy aż będzie miękki. Myjemy i kroimy koperek i pietruszkę (można ich łodyżki wrzucić do gotującej się zupy). Dolewamy szklankę mleka (jeżeli chcemy dodać jajek, powinniśmy je wymieszać w nim i wlać całość do ugotowanej zupy mieszając intensywnie). Na końcu dodajemy całą zieleniznę, staramy się już wtedy nie gotować zupy, by nie utracić witamin. Sprawdzamy smak i doprawiamy solą lub sosem sojowym.

 

A oto powód tak małej ilości zdjęć ;) 

Bubuś














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...