czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: płatki owsiane

wtorek, 21 października 2014

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

Kolejna wersja zdrowych ciastek, tym razem z kawałkami czekolady. Ciastka są z początku mięciutkie, z czasem stają się chrupiące o ile dotrwają do tego czasu. Polecam również poprzednią wersję, ze słonecznikiem (klik). W skrócie: ciastka są przepyszne i bardzo szybko znikają :)

Składniki:

  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)  220 kcal
  • półtora szklanki płatków owsianych (180g)          660 kcal
  • tabliczka mlecznej czekolady (100g)                   550 kcal
  • pół szklanki cukru (100g)                                    405 kcal
  • jajka                                                                            170 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                             440 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu

Wartość kaloryczna:                          2445 kcal
Czas przygotowania:        
              15 min + 15 min pieczenia

Liczba ciastek:                                    15 -20 ciastek 
Liczba porcji:                                       5-6 porcji

 

Płatki owsiane mielimy, czekoladę kroimy w kostkę po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy porcjami ciasto (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące) w dość małych odstępach. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (do momentu zarumienienia ciastek) po czym studzimy (najlepiej na kratce).

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

 

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

Smacznego! ;)

sobota, 06 września 2014

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

Dzisiaj stary, nieco odmieniony przeze mnie przepis. Ciastka są bardzo chrupiące i słodkie. Oczywiście pestki słonecznika można zastąpić orzechami. Dodałam również odrobinę cynamonu, który uwielbiam w słodyczach. Uwaga, bardzo szybko znikają :)

 

Składniki:

  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)    220 kcal
  • półtora szklanki płatków owsianych (180g)     660 kcal
  • pół szklanki pestek słonecznika (90g)             505 kcal
  • pół szklanki cukru (100g)                                 405 kcal
  • 2 jajka                                                             170 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                          440 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu

Wartość kaloryczna:                           2400 kcal
Czas przygotowania:        
                  15 min + 10 min pieczenia

Liczba ciastek:                                    15 -20 ciastek 
Liczba porcji:                                       5-6 porcji

 

Płatki owsiane mielimy, po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy porcjami ciasto (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące) w dość małych odstępach. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do momentu zarumienienia ciastek) po czym studzimy (najlepiej na kratce).

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

 

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

Smacznego! ;)

poniedziałek, 07 października 2013

Owsianka bananowo-cynamonowa

Jedno z lepszych śniadań, cieplutkie, słodkie i bananowo-cynamonowe. Banany (w szczególności te dojrzałe) rozpuszczają się i dodają słodkości. Polecam nie tylko fanom tych owoców i cynamonu ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych błyskawicznych/górskich        365 kcal
  • szklanka mleka 0,5%/1,5% (230g)                                90/110 kcal
  • dojrzały banan (120g)                                                105 kcal
  • łyżeczka cynamonu (4g)                                            10 kcal

   opcjonalnie:

  • łyżka miodu (25g)                                                     75 kcal
  • łyżka nutelli (25g)                                                     130 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                            570/590/645/665/700/720 kcal
Czas przygotowania:                                            
10-15 minut

Liczba porcji:                                                          2 porcje

 

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i dodajemy rozgniecionego na mniejsze kawałki banana (ja go łamię na mniejsze kawałki, ale można też pokroić). Dosypujemy cynamon i całość mieszamy. Jeżeli owsianka jest za mało słodka dodajemy miód lub nutellę. Podajemy na ciepło, lub na zimno.

Owsianka bananowo-cynamonowa

Smacznego ;)

niedziela, 16 czerwca 2013

Racuchy owsiane na jogurcie

Pomysł na zrobienie racuchów wziął się z tego, że ostatnio wciąż mi nimi pachniało (najwyraźniej sąsiedzi wpadli na ten genialny pomysł). Na następny dzień zajadałam się już własnymi. 

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych (120g)                           440 kcal
  • 3/4* szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (100g)    365/340 kcal
  • szklanka jogurtu naturalnego (250g)                          150 kcal
  • jajko                                                                                       85 kcal
  • 1 + 4 łyżki oleju (50g)                                               440 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru (36g)/ fruktoza (20g)/słodzik                       145/80/0 kcal

opcjonalnie

  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder/dżem                                                              +50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                            1625/1600/1560/1535/1480/1455 kcal
Czas przygotowania:                                             
30-40 minut
Liczba racuchów:                                                    
10-12 racuchów
Liczba porcji:                                                            
4-5 porcji

 

Płatki wymieszane z jogurtem odkładamy na 20 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki (łyżkę oleju) i wszystko dokładnie mieszamy (ilość mąki zależy od gęstości jogurtu i tego jak płatki wchłoną go, masa powinna być taka by rozlewała się lekko na patelni, byśmy nie musieli jej na siłę rozsmarowywać). Na pozostałym oleju smażymy racuchy do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, lub smarujemy dżemem, marmoladą itp.

 Racuchy owsiane na jogurcie

 

Racuchy owsiane na jogurcie

Smacznego ;)

źródło inspiracji

Kolacja w czasie sesji!

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Batony musli

Pewnie bym nie zrobiła tego przepisu, gdyby nie fakt, że na półce zalegało mi mleko zagęszczone słodzone, któremu powoli kończył się termin ważności. Postanowiłam więc z rzeczy które posiadam w kuchni zrobić batony. Powstają one niemalże błyskawicznie, nie ma w tym za dużo roboty. W smaku są baaardzo słodkie, a mówię to ja, cukroholiczka :D Nie dodajemy do nich cukru, znajduje się on już w mleku. Wszystkim polecam te zdrową przekąskę ;)

Składniki:

  • 3/4 puszki mleka zagęszczonego słodzonego (350g)  1140 kcal
  • 350g płatków owsianych górskich*                            1280 kcal
  • 70g wiórek kokosowych                                              425 kcal
  • 100g rodzynek                                                              280 kcal
  • 30g sezamu                                                                  110 kcal
  • 50g słonecznika                                                            280 kcal

*mogą być również zwykłe płatki owsiane

Całkowita wartość kaloryczna:                                    3515 kcal
Czas przygotowania:                                                    
20 + 30 minut pieczenia
Liczba batonów:                                                            
20-26 batonów
Liczba porcji:                                                                 
20-26 porcji

 

W garnku podgrzewamy lekko mleko, co jakiś czas mieszając (ma być one tylko ciepłe, nie gotujemy go!). W tym czasie wsypujemy do miski resztę składników i zalewamy je ciepłym mlekiem, po czym dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę i dobrze dociskamy (łyżką lub silikonową szpatułką, do której masa nie będzie się tak kleić). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-35 minut (aż wierzch się przyrumieni). Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy około 15 minut a następnie kroimy na paski dowolnej wielkości. Batoniki możemy długo przechowywać w szczelnych pojemniczkach, oddzielone pergaminem. 

Batony musli

 

Batony musli

Smacznego ;)

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...