czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: miód

niedziela, 21 października 2012

Czekoladowy napój dla wegan, bez mleka roślinnego

Jakiś czas temu w telewizji pokazywali przepis na taki napój. Idealny dla wegan i ludzi uczulonych na białko krowie, którzy mają już dosyć mleka sojowego. Mi bardzo przypadł do gustu, tym bardziej, że to sama natura. Gorąco polecam ;)


Składniki:

  • dojrzały banan (120g)             105 kcal
  • łyżka kakao (5g)                     20 kcal
  • 3 łyżeczki miodu (21g)/słodzik  65/0 kcal
  • 2/5 szklanki wody (100ml)

Całkowita wartość kaloryczna:      125/200 kcal 
Czas przygotowania:                        
5 minut
Ilość:                                                    
około 250 ml
Liczba porcji:                                      
1 porcja

 

Obranego banana, wraz z kakao, wodą i miodem blenderujemy na gładką masę. Sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy miodem. 

 

Czekoladowy napój dla wegan, bez mleka roślinnego

 Smacznego! ;)

wtorek, 07 sierpnia 2012

Fasolka1

Niestety musiałam wrócić z woodstocku, chociaż nie chciałam. Teraz jedyne co mi pozostaje to odliczać dni do kolejnego, oraz nadrobienie zaległości na blogu. Nie każdemu smakuje, ale ja wprost zakochałam się w jedzeniu u kryszny, oczywiście planuję niedługo coś z tego zrobić. A teraz powrót do normalnych posiłków, bo powoli miałam już dość nutelli, chipsów, ciastek i zapiekanek :D

A dzisiaj cudowne połączenie! Powstałe chyba z mojej obsesji na punkcie tego sosu. Gorąco polecam, w szczególności w upalne dni ;)


Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej                                              95 kcal
  • podstawowa wersja sosu miodowo-musztardowego 175 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                             270 kcal
Czas przygotowania:                                                              
10-20 minut
Liczba porcji:                                                                            
2-3 porcje 

 

Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, po czym gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut (w zależności czy wolimy bardziej chrupiącą, czy miękką). Przygotowujemy sos. Gotową fasolkę polewamy sosem i podajemy jako danie główne, dodatek do niego lub przekąskę.

Fasolka2Smacznego! ;)

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

piątek, 20 lipca 2012

Sos miodowo-musztardowy1

Szczerze? Jestem zakochana w tym sosie od dłuższego czasu. Gęsty na kanapki, jako dodatek do przekąsek, a rzadki do sałatek i innych warzyw. Jeżeli jeszcze takiego nie jedliście, to szybko powinniście to nadrobić ;)

Składniki:

  • łyżka miodu (25 g)                             75 kcal
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej (60 g)       100 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka oliwy z oliwek (10 g)                   90 kcal
  • łyżka soku z cytryny/octu/wody (6 g)    0 kcal
  • łyżka musztardy francuskiej (20 g)        30 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                  175/265/205/295 kcal
Czas przygotowania:                                   
5 minut

Liczba porcji:                                                 3-5 porcji 

 

Wszystkie składniki razem mieszamy, aż powstanie jednolita całość. Oliwę dobrze jest dodać gdy nie znajduje się ona w tym z czym będziemy sos podawać (sałatki, warzywa), gdyż umożliwia ona wchłanianie witamin A, D, E i K ;) 

Sos miodowo-musztardowy2

 

Sos miodowo-musztardowy3

Smacznego! ;)

piątek, 22 czerwca 2012

Winegret

Jeden z podstawowych sosów do sałatek, który szczerze uwielbiam. Nawet mojemu tacie, urodzonemu mięsożercy który rzadko jada sałatki, bardzo zasmakował i wraz ze mną z kawałkami sałaty wyjadaliśmy resztki z miseczki ;) Przeglądając internet znalazłam różne wersje, ocet jest wymiennie stosowany z cytryną, można dodatkowo dodać musztardy i/lub miodu. Wariacji jest wiele, a tym którzy jeszcze nie próbowali, polecam jak najszybciej pobiec po składniki ;D

Składniki:

  • łyżka soku z cytryny/octu (15 g)                                       5/15 kcal         
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine marki Monini (30-40 g)   270/360 kcal
  • przyprawy    

opcjonalnie

  • łyżka musztardy (25 g)                                                    40 kcal
  • łyżka miodu (25 g)                                                           75 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                                          275/380/420/450 kcal
Czas przygotowania:                                                                           
5-10 minut
Liczba porcji:                                                                                         
2-3 porcje

 

Wszystkie składniki mieszamy razem, aż do powstania jednolitego sosu. Polewamy sałatkę najlepiej tuż przed podaniem. 

Winegret2

Smacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...