czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: mak

piątek, 09 listopada 2012

 Makaron z dynią, marchewką i makiem

 Danie to robiłam już jakiś czas temu, ale jakoś zawieruszyły mi się do niego zdjęcia. W smaku? Bardzo ciekawe, wciąż się przekonuję do dyni, w tej wersji jest bardzo dobra, aczkolwiek żałuję, że nie miałam innego makaronu, mniejszy lub jakiś nitkowaty o wiele bardziej by pasował. Polecam wszystkim odważnym połączenie dyni i maku ;)

 

Składniki:

  • 500g oczyszczonej dyni                                  85 kcal
  • marchewka (100g)                                 20 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                     85 kcal
  • pół małej cebuli (50g)                              15 kcal
  • niecałe pół szklanki wody (125ml)
  • bazylia
  • 100g makaronu zwykłego/pełnoziarnistego  365/350 kcal
  • 2 łyżki maku (10g)                                  50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                       605/620 kcal
Czas przygotowania:                                        
20-30 minut
Liczba porcji:                                                      
2-3 porcje

 

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po czym dodajemy do niej startą dynię i marchew i całość smażymy około 5 minut aż zmiękną (lub dodajemy reszty z soku z tego przepisu). Podczas tego podlewamy je co jakiś czas wodą by nie wyschły zbytnio. Na koniec przyprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, suszona bazylia) oraz dodajemy świeżą bazylię i mak. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z makaronem.

Makaron z dynią, marchewką i makiem

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

sobota, 25 sierpnia 2012

Muffinki cytrynowe z makiem

Dawno maku nie jadłam, a zawsze lubiłam jego małe kuleczki "strzelające w zębach". Pomyślałam więc o muffinkach, które nie są zbyt puszyste więc dla mnie wspaniale nadawały się do posmarowania dżemem, zastępując bułeczki ;)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (260 g) pszennej/pełnoziarnistej  945/885 kcal
  • 4 łyżki maku (20 g)                                        105 kcal
  • łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cytryna (130 g)                                             35 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5 %                                110/90 kcal
  • jajko                                                                           85 kcal
  • 3 łyżki oleju (30 g)                                         265 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                   1465/1545 kcal
Czas przygotowania:                                                    
15 + 15 minut pieczenia
Liczba muffinek:                                                             
12 muffinek
Liczba porcji:                                                                   
4 porcje 

 

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę, mak, sodę, sól) a w drugim mokre (sparzoną tartą skórkę z cytryny i jej sok, mleko, jajko, olej). Zawartość obu naczyń delikatnie łączymy i wypełniamy nim papilotki. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni na około 15 minut.

Muffinki cytrynowe z makiem2














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...