czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: omlet

niedziela, 19 lipca 2015

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Omlety z kaszą jaglaną wyjątkowo mi zasmakowały, dlatego dziś kolejna ich odsłona. Tym razem z zalegającym po obiedzie szpinakiem i odrobiną czosnku. Kto się skusi? :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki jaglanej (60g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • łyżka oleju (10g)
  • 50g ugotowanego szpinaku 
  • ząbek czosnku
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • roszponka z pestkami słonecznika i kiełkami pszenicy
  • sos czosnkowy

 

Czas przygotowania:              10-20 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                            1-2 porcje
Kaloryczność*:                        240 kcal na porcję

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników, a następnie przyprawiamy. Ząbek czosnku drobno siekamy i wraz ze szpinakiem dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem oraz sałatką.

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

piątek, 16 stycznia 2015

IMG_8027

Bardzo dawno nie jadłam omletu, a że zmielona mąka jaglana zalegała mi w szafce to postanowiłam ją wykorzystać. Nie wyczułam w smaku różnicy, a że na pewno jest zdrowsza od zwykłej białej mąki, to pewnie będę częściej stosować ją jako zastępstwo. Polecam wszystkim fanom kaszy jaglanej, omletów oraz bezglutenowcom ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki jaglanej (72g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • połowa awokado (70g)
  • 2 plastry suszonych pomidorów (15g)
  • przyprawy

opcjonalnie

Czas przygotowania:               15-25 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                         1-2 porcje
Kaloryczność*:                        dla 2 porcji to 371 kalorii

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, po czym dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem, oraz sałatką.

 IMG_8025

 

IMG_8037

Smacznego! ;)

*kaloryczność dla samego omletu

 

piątek, 15 listopada 2013

Omlet z awokado

Idealne śniadanie, szczególnie gdy za oknem szaro i zimno. Przyjemnie jest wtedy zjeść coś ciepłego i kolorowego ;) 

 

Składniki:

  • 2 jajka                                                                       
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)     
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka oleju (10g)                                           
  • pół awokado (70g)                                         
  • sól i pieprz 

Całkowita wartość kaloryczna:           450 kcal
Czas przygotowania:                            
15-20 minut

Liczba porcji:                                          1 porcja 
Kaloryczność:                                         dla 1 porcji to 450 kcal
 

 

Jajka, mąkę, sodę oraz sól i pieprz miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na rozgrzany olej wylewamy masę i na średnim ogniu podsmażamy omlet. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i łyżką wyjmujemy wnętrze, które następnie kroimy w kostkę. Gdy spód omletu się zetnie a góra będzie jeszcze płynna, posypujemy ją awokado.


Omlet z awokado

Gdy góra omletu będzie się jeszcze delikatnie kleić do palców, składamy go na pół (polecam do tego silikonową szpatułkę, którą delikatnie podważamy wszystkie brzegi, jeżeli któryś się przykleił polewamy odrobiną oleju i odczekujemy chwilę aż się odklei, można również do pomocy wziąć łopatkę drewnianą).

Przykrywamy jeszcze na chwilę patelnie by wnętrze się trochę ścięło, po czym przenosimy na talerz i ewentualnie ozdabiamy świeżo mielonym pieprzem. 

Omlet z awokado

Smacznego! ;)

piątek, 07 czerwca 2013

Omlet jak pizza

Bardzo dawno nie jadłam omletu, a pomidora nie chciałam zużywać do kanapek, których mam już dość. Padło więc na omlet :D Dzisiaj w wersji a'la pizza, czyli z dodatkiem ziół, sera no i świeżej bazylii jeśli macie. Gorąco polecam na śniadania, ale i na obiady, spokojnie się nim najecie ;)

Składniki:

  • 2 jajka                                                                    170 kcal
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)   90/80 kcal
  • pół łyżeczki sody
  • przyprawy
  • łyżka oleju (10ml)                                        90 kcal
  • pół pomidora (100g)                                    15 kcal
  • łyżka startego sera żółtego (10g)                  35 kcal

   opcjonalnie

  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)       15 kcal
  • kilka listków świeżej bazylii

Całkowita wartość kaloryczna:                              400/390/415/405 kcal
Czas przygotowania:                                               
15-20 minut 

Liczba porcji:                                                             1 porcja

 

 

Jajka, mąkę, sodę, przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, oregano, bazylia i kurkuma) oraz opcjonalnie przecier pomidorowy miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na rozgrzany olej wylewamy masę i na średnim ogniu podsmażamy omlet. W tym czasie trzemy ser na tarce oraz myjemy i kroimy pomidora w kostkę. Gdy spód omletu się zetnie a góra będzie jeszcze płynna, posypujemy ją serem i dodajemy pomidora.

Omlet jak pizza

Gdy ser się roztopi a góra omletu będzie jeszcze delikatnie przyklejać się do palców, składamy go na pół (polecam do tego silikonową szpachtułkę, którą delikatnie podważamy wszystkie brzegi, jeżeli któryś się przykleił polewamy odrobiną oleju i odczekujemy chwilę aż się odklei, można również do pomocy wziąć łopatkę drewnianą).

Omlet jak pizza

Przykrywamy jeszcze na chwilę patelnie by wnętrze się trochę ścięło, po czym przenosimy na talerz i ewentualnie ozdabiamy świeżą bazylią. 

Omlet jak pizza

Smacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...