czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: szybkie

niedziela, 20 grudnia 2015

Domowa tortilla

Już dłuższy czas miałam ochotę na tortillę, lecz nie chciałam kupnych placków, a te pochodzące z ostatniego przepisu były zbyt chrupiące, w porównaniu do sklepowych. Tym razem korzystam z innego przepisu, ciasto jest wręcz idealnie miękkie, świetnie się rozwałkowuje i przyrumienia na patelni. Co najważniejsze, jest ono giętkie i plastyczne, dzięki czemu świetnie formuje się z niego tortillę. Kto nie jadł jeszcze domowej tortilli, niech koniecznie wypróbuje :)

 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (260g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy
  • ponad pół szklanki gorącej wody (160g)
  • dodatkowo 3 łyżki mąki do podsypania (65g)

 

Czas przygotowania             30 minut
Liczba sztuk                            8 tortilli o średnicy 20 cm
Kaloryczność                           jedna tortilla to 160 kcal


Zagotować wodę i odstawić ją na 3 minuty do ostygnięcia. W tym czasie wymieszać wszystkie pozostałe składniki, po czym dodać wodę. Ciasto początkowo mieszać łyżką/łopatką, gdy po chwili ostygnie, zacząć ugniatać je rękoma przez kilka minut. Przykryte ściereczką odstawić na 10 minut.

Ciasto podzielić na 8 części (tej wielkości placki smażyłam na dużej patelni), każdą z nich rozwałkować na bardzo cienki placek, podsypując odrobinę mąką. Podpiekać na rozgrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni często przewracając. Nie doprowadzać do zbyt mocnego przesuszenia, tortilla powinna się przyrumienić ale nie wyschnąć. 

Gotowe placki podawać posmarowane pastą guacamole lub sosem, posypaną sałatą oraz warzywami. Suche tortille można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce do kilku dni.

Domowa tortilla

 

Domowa tortillaPropozycja podania

Źródło inspiracji

poniedziałek, 07 września 2015

Jak zrobić majonez?

Od dawna nosiłam się z zamiarem dodania przepisu na majonez, którego ekspertem w przygotowaniu jest mój tata. W końcu znaleźliśmy odrobinę czasu i udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło, postaram się napisać i przekazać całą wiedzę, gdyż jest kilka rzeczy o których warto wiedzieć, a zostały odkrytę przy kolejnych próbach robienia majonezu :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki oleju rzepakowego (430g)
  • łyżeczka musztardy (13g)
  • żółtko
  • pół łyżeczki cukru (2g)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (6g)
  • szczypta soli
  • około 2 łyżki wody (30g)

 

Czas przygotowania:     510 minut
Ilość majonezu:             500 ml
Kaloryczność:                
 dla 1 łyżki (około 20ml) to 155 kcal

 

Uwagi

  • majonez przygotowujemy ręcznie (przynajmniej te metodę opisuję)
  • potrzebujemy okrągłą głęboką miskę oraz ubijaczkę
  • ubijamy w jednym kierunku, powoli dodając olej
  • ilość dodanej wody może być różna, w zależności od pożądanej gęstości majonezu

 

Wszystkie składniki poza olejem i wodą mieszamy. Stopniowo wlewamy olej i dokładnie ubijamy. Powstała masa jest bardzo gęsta, by ją rozrzedzić dodajemy wodę. Gotowy majonez przechowujemy do tygodnia w lodówce.

 

Jak zrobić majonez?

Smacznego! ;)

poniedziałek, 20 lipca 2015

Czerwona soczewica w sosie

Chcąc wypróbować mieloną paprykę słodką i ostrą przygotowałam to danie, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz połączenie pomidorów z soczewicą, ale nigdy mi tak nie smakowało. Niestety paprykę tę wciąż ciężko znaleźć, swoją jak i kilka innych widziałam na okolicznych targowiskach u sprzedawców "z ziołami". Poszukiwałam jej wcześniej w kilku większych sklepach lecz bezskutecznie. A szkoda! Ma ona cudowny smak i aromat przez co ostatnio dodaję ją do wielu potraw. Kto jeszcze nie jadł niech jak najszybciej wybiera się na jej poszukiwania, bo moim zdaniem warto :)

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • cebula (100g)
  • ząbek czosnku (5g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (75g)
  • łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz

Czas przygotowania:               25-30 minut
Liczba porcji:                          3 porcje
Kaloryczność:                         184 kcal na porcję

 

Do gotującej się wody dodać soczewicę i gotować na małym ogniu około 7 minut (kilka minut krócej niż zalecenia producenta). Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po czym dodać przecier rozrobiony z odrobiną wody oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Odcedzoną soczewicę dodać do sosu i przyprawić. Podawać z ziemniakami, pieczywem, makaronem, kaszą lub samodzielnie.

 Czerwona soczewica w sosie

Na zdjęciach w towarzystwie chleba ziołowo czosnkowego.

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

niedziela, 19 lipca 2015

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Omlety z kaszą jaglaną wyjątkowo mi zasmakowały, dlatego dziś kolejna ich odsłona. Tym razem z zalegającym po obiedzie szpinakiem i odrobiną czosnku. Kto się skusi? :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki jaglanej (60g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • łyżka oleju (10g)
  • 50g ugotowanego szpinaku 
  • ząbek czosnku
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • roszponka z pestkami słonecznika i kiełkami pszenicy
  • sos czosnkowy

 

Czas przygotowania:              10-20 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                            1-2 porcje
Kaloryczność*:                        240 kcal na porcję

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników, a następnie przyprawiamy. Ząbek czosnku drobno siekamy i wraz ze szpinakiem dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem oraz sałatką.

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

wtorek, 30 czerwca 2015

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Danie na szybko, gdy tylko zorientowałam się, że w pewnie święto sklepy są pozamykane. Całość wyjątkowo mi zasmakowała, jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna. Warto dodać, że danie to jest doskonałym źródłem białka, nie tylko z soczewicy ale i jajek. Polecam spróbować :)

 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 cebule (200g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • puszka pomidorów (400g)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)
  • papryczka chilli (15g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (90g)
  • szklanka wrzątku (250g)
  • 2 łyżeczki cukru (10g)
  • przyprawy: kminek, papryka słodka
  • 3 jajka 

 

Czas przygotowania:        25-35 minut
Liczba porcji:                      3 porcje 
Kaloryczność:                     418 kcal na porcję

 

Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przecier rozrabiamy w puszce pomidorów i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy do smaku (u mnie są to sól, papryka słodka, kminek, cukier). Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy do sosu wraz z wrzątkiem. Wszystko gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10 minut), po czym dodajemy jajka (polecam pojedynczo wbijać je do miseczki i dodawać do sosu), zakrywamy przykrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe danie najlepiej nakładać chochlą do miseczek.

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Smacznego! :)

Źródło inspiracji

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...