czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: okara

czwartek, 04 lipca 2013

Kotlety sojowe z okary

Sesja sesja i po sesji! 3 egzaminy na 4 zdane, czekam na wynik tego ostatniego, może się uda i będę mieć wolny wrzesień?

Wczoraj miało być spaghetti, ale jakimś cudem zniknęło oregano i bazylia. Tak więc dziś na obiad szybkie i łatwe danie, czyli kotlety sojowe z okary. Różnice między tymi, a kotletami z paczki? Na pewno robi się je szybciej (oczywiście musicie mieć okarę, więcej informacji tutaj), mają nieco inny smak oraz strukturę, a także możemy do nich napakować zioła jakie tylko nam się podobają i jesteśmy pewni tego co jemy. Z żadnych nie zrezygnuję, chociaż te na pewno są fajnym pomysłem na wykorzystanie okary do obiadu ;)

Składniki:

  • 3/4 szklanki okary* (150g)                              115 kcal
  • jajko                                                                          85 kcal
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)     90/80 kcal
  • przyprawy
  • 2 łyżki oleju (20ml)                                        175 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                455/465 kcal
Czas przygotowania:                                                 
10-15 minut

Liczba kotletów:                                                          7-9 sztuk
Liczba porcji:                                                                2-4 porcje 

*dobrze aby była drobno zmielona (czasami po robieniu mleka pozostają w niej duże ziarna soi), najlepiej ją jeszcze raz zblendować

 

Do roztrzepanego jajka dodajemy przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, kurkuma i curry) a następnie okarę wraz z mąką i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z dwóch stron aż do zarumienienia. Przed podaniem odciskamy tłuszcz na ręczniku papierowym (chyba, że się go tak nie obawiacie ;)). Podajemy z ziemniakami i sałatką, w kanapce albo z sosem lub ketchupem.

Kotlety sojowe z okary

 

Kotlety sojowe z okary

 

Smacznego! ;)

sobota, 01 czerwca 2013

kotleciki sojowo-ziemniaczane

Zrobiłam kilka dni temu mleko sojowe, a nie chciałam znowu robić ciastek z okary. Dla przypomnienia, okara to pozostałość po produkcji mleka, czyli zmielone ziarna soi (więcej tutaj). Pod prysznicem dostałam olśnienia aby wykorzystać kilka ziemniaków, pozostałych z wczorajszego obiadu, do zrobienia kotlecików. Są one bardzo mięciutkie i w zależności od zmielenia soi większe lub mniejsze jej kawałki. Mi bardzo zasmakowały, polecam spróbować ;)

 

Składniki:

  • 200 g ziemniaków późnych/wczesnych                   130/110 kcal
  • 2 szklanki okary (400g)                                       310 kcal
  • pół szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (65g)   235/220 kcal
  • 6 łyżki oleju (40g)                                              530 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                     1190/1205/1170/1185 kcal
Czas przygotowania:                                                      
40-50 minut

Liczba kotlecików:                                               15-20 kotlecików
Liczba porcji:                                                                    
3-4 porcje

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy (lub tak jak ja wykorzystujemy podobną ilość z innego dania), a następnie przeciskamy przez praskę lub dusimyGotową okarę (przepis na mleko sojowe tutaj), mąkę, olej i przyprawy (u mnie są to sól, pieprz i kurkuma oraz curry) dodajemy do ziemniaków i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki aż do delikatnego zarumienienia. Podajemy jako osobne danie lub z dodatkami typu surówka lub sos.

Kotlety

Smacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!

niedziela, 22 lipca 2012

wegańskie ciasteczka z okarą1

Są PRZEPYSZNE! Soja daje im lekko orzechowy smak i wilgotność, przez co są wyjątkowe i nie da się ich opisać, można tylko zrobić je w domu ;)

 

Składniki:

  • szklanka okary <klik> (około 200 g)     155 kcal
  • 5 łyżek oleju (50 g)                         440 kcal
  • 100 g mąki pszennej/pełnoziarnistej    365/340 kcal
  • pół szklanki cukru (100 g)/słodzik        405/0 kcal
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (18 g)   110 kcal
  • 3 łyżki rodzynek (30 g)                    85 kcal
  • łyżka słonecznika (10 g)                  55 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:               1185/1615 kcal
Czas przygotowania:                              
  15 minut + 15 minut pieczenia
Liczba ciastek:                                          
15-20 ciastek
Liczba porcji:                                             
 4 porcji 

 

Wszystkie składniki łączymy i lepimy z nich ciastka, lub je wykrawamy. Układamy w dość małych odstępach (nie urosną) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do momentu aż się zarumienią)

wegańskie ciasteczka z okarą2

 

wegańskie ciasteczka z okarą3

 

wegańskie ciasteczka z okarą4

 

Smacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

czwartek, 19 lipca 2012

Jak zrobić mleko sojowe?5

 Nie miałam pojęcia, że to takie proste, ekonomiczne i podobne w smaku do kupnego. Okarę, czyli pozostałe nam zmiksowane ziarna soi możemy wykorzystać do wypieków i nie tylko, co już wkrótce udowodnię w paru przepisach ;)

 

Składniki:

  • szklanka soi (170 g) 
  • 6 szklanek wody (1500 ml)

Czas przygotowania:         20 minut + 10 godzin moczenia + 30 minut gotowania
Ilość:                                     litr mleka + 2-3 szklanki okary

 

1.Szklankę soi zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc do namoczenia (około 10 godzin). Na poniższym zdjęciu, po lewej znajdują się ziarna przed moczeniem, a po prawej ziarna po nocnym moczeniu (widać jak zmieniły kształt, już nie są owalne jak groch ale podłużne jak fasola ;)).

Jak zrobić mleko sojowe?1

 

2.Przed gotowaniem wszystko miksujemy i dodajemy kolejne 3 szklanki wody.

Jak zrobić mleko sojowe?2

 

3.Całość gotujemy przez 30 minut (uwaga bo rośnie w garnku jak mleko, polecam jakiś większy garnek i bardzo mały gaz), a następnie okarę (zmiksowane ziarna soi) odsączamy przez gazę. Dobrze jest wyłożyć sitko gazą, lub rozłożyć ją na garnku i przymocować gumką recepturką.

Jak zrobić mleko sojowe?3

 

Z przepisu wyszły mi dwa litry mleka, jeden poszedł do słoika, a drugi szybko zniknął w formie kakao, lub dodany do naleśników. 

Jak zrobić mleko sojowe?4

 

A tu okara ;)

Jak zrobić mleko sojowe?6














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...