czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: przecier pomidorowy

poniedziałek, 20 lipca 2015

Czerwona soczewica w sosie

Chcąc wypróbować mieloną paprykę słodką i ostrą przygotowałam to danie, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz połączenie pomidorów z soczewicą, ale nigdy mi tak nie smakowało. Niestety paprykę tę wciąż ciężko znaleźć, swoją jak i kilka innych widziałam na okolicznych targowiskach u sprzedawców "z ziołami". Poszukiwałam jej wcześniej w kilku większych sklepach lecz bezskutecznie. A szkoda! Ma ona cudowny smak i aromat przez co ostatnio dodaję ją do wielu potraw. Kto jeszcze nie jadł niech jak najszybciej wybiera się na jej poszukiwania, bo moim zdaniem warto :)

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • cebula (100g)
  • ząbek czosnku (5g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (75g)
  • łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz

Czas przygotowania:               25-30 minut
Liczba porcji:                          3 porcje
Kaloryczność:                         184 kcal na porcję

 

Do gotującej się wody dodać soczewicę i gotować na małym ogniu około 7 minut (kilka minut krócej niż zalecenia producenta). Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po czym dodać przecier rozrobiony z odrobiną wody oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Odcedzoną soczewicę dodać do sosu i przyprawić. Podawać z ziemniakami, pieczywem, makaronem, kaszą lub samodzielnie.

 Czerwona soczewica w sosie

Na zdjęciach w towarzystwie chleba ziołowo czosnkowego.

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

niedziela, 21 września 2014

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

To chyba moje pierwsze danie jednogarnkowe i jestem bardzo zadowolona. Dla takiego leniucha jak ja jest to idealne rozwiązanie, bo naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Z racji tego, że ostatnio ograniczyłam węglowodany, dzisiaj bez dodatku makaronu, ryżu czy też kaszy. Polecam szczególnie teraz, podczas sezonu na cukinię i fasolkę szparagową :)

Składniki

  • 10 kotletów sojowych (70g)                              190 kcal
  • mała cukinia (250g)                                            30 kcal
  • garść fasolki szparagowej (250g)                       60 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                               175 kcal
  • cebula (100g)                                                     30 kcal
  • pół litra wody
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (60g)      55 kcal
  • 4 łyżki sosu sojowego (40g)                               20 kcal
  • 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki

 

Całkowita wartość kaloryczna:                        560 kcal
Czas przygotowania:                                       
 30-45 minut
Liczba porcji:                                                    
2-3 porcje 

 

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojoną fasolkę i całość zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu około 15 minut a następnie dodajemy kotlety sojowe. Po 10 minutach, gdy kotlety zmiękną, kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy plasterki cukinii. Gdy cukinia będzie gotowa doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, curry oraz papryką. 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)Smacznego! :)

poniedziałek, 16 września 2013

Pomidorowa pasta z soczewicy

Idealna na śniadanie, robi się ją bardzo szybko, z składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, a także z dodatkami takimi jak ogórek czy też pomidor. Gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • 150g suchej czerwonej soczewicy               490 kcal
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (40g)  35 kcal
  • jeden duży ząbek czosnku (5g)                 5 kcal
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek* (10-20ml)            90-175 kcal
  • przyprawy

 

Całkowita wartość kaloryczna:                        620-705 kcal
Czas przygotowania:                                         
20-25 minut 
Liczba porcji:                                                       
8-10 porcji

 *aby nie używać dodatkowego tłuszczu (masła lub margaryny) dodajemy 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, równie dobrze, można dodać jej mniej, lub w ogóle ją pominąć

 

Soczewicę gotujemy około 15 minut (aż do miękkości) po czym przekładamy na sitko do odcieknięcia (ważne by soczewica miała jak najmniej wody). Po chwili przekładamy ją do miski i dodajemy przecier, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia). 

Pomidorowa pasta z soczewicy

 

Pomidorowa pasta z soczewicy

Smacznego! ;)

czwartek, 23 maja 2013

Kasza gryczana z soczewicą

Gdy dowiedziałam się, że kasza gryczana nie prażona jest jedną z najzdrowszych kasz (w sumie to gdy dowiedziałam się o jej istnieniu) kilka dni później odnalazłam ją w sklepie i oczywiście musiałam wypróbować. W smaku jest o wiele lepsza niż gryczana prażona, chociaż i tak moją ulubienicą zostanie kasza jęczmienna. Dzisiaj dodaję przepis na nią, z dodatkiem soczewicy oraz odrobiną przecieru pomidorowego, który moim zdaniem pasuje do soczewicy jak szczypiorek do jajka. Polecam ;)

Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej nie prażonej*           350 kcal
  • 50g czerwonej soczewicy                          165 kcal
  • cebula (100g)                                            25 kcal
  • 3 łyżki oliwy z oliwek                                 265 kcal
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (30g)  30 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                         835 kcal
Czas przygotowania:                                         
25-30 minut
Liczba porcji:                                                     
2 porcje

 

Kaszę i soczewicę gotujemy według sposobu przygotowania na opakowaniu. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie, a następnie dodajemy do niej ugotowaną soczewicę, kaszę oraz przecier pomidorowy. Mieszamy do połączenia wszystkich składników a następnie przyprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, curry i bazylia). Podajemy jako osobny posiłek, lub z dodatkiem kotletów.

Kasza gryczana z soczewicą

Smacznego ;)

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosenna

sobota, 04 maja 2013

Ryż z sosem pomidorowym i marchewką

Pomysł na kolejny obiad wegański. Zabiegani oczywiście mogą zamienić ryż brązowy na biały, ale myślę, że warto poświęcić te 15 minut by jak to podaje Wikipedia zyskać 349% więcej błonnika, 203% więcej witaminy E, 185% więcej witaminy B6, 219% więcej magnezu i 19% więcej białka. Gorąco polecam ;)

Składniki:

  • 100g ryżu brązowego                                  320 kcal
  • pół cebuli (50g)                                           15 kcal
  • średnia marchew (100g)                              20 kcal
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (45g)   40 kcal
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)                         175 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                           570 kcal
Czas przygotowania:                                           60 minut
Liczba porcji:                                                       2 porcje 

 

Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną marchew (u mnie były to tym razem plasterki). Gdy warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy (jeżeli jest on bardzo gęsty to można dodać trochę wody) i chwilę podsmażamy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy (u mnie są to sól i papryka ostra). 

Ryż z sosem pomidorowym i marchewką

 

Ryż z sosem pomidorowym i marchewką

Smacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...