czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: ekonomiczne gotowanie

niedziela, 19 maja 2013

Ciasteczka marchewkowe z resztek

Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie resztek po soku marchewkowym. Tym razem ciasteczka, bardzo wilgotne i bardzo wciągające. Polecam upiec większą ilość bo szybko znikają ;)

 

Składniki:

  • szklanka marchewki z soku powstałego z 1kg marchwi*      < 200 kcal
  • 5 łyżek oleju (50ml)                                                       440 kcal
  • 3/4 szklanki cukru (150g)/7 łyżek fruktozy (70g)/słodzik       610/280/0 kcal
  • 100g mąki pszennej/pełnoziarnistej                                       365/340 kcal
  • jajko                                                                                              85 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Całkowita wartość kaloryczna:                   1700/1675/1370/1345/1090/1065 kcal**
Czas przygotowania:                                                      
45 minut + 25 minut pieczenia
Liczba ciasteczek:                                                                          
15-20 ciasteczek
Liczba porcji:                                                                                   
4-5 porcji

*marchew ta jest dobrze upchana, poza tym jest bardzo sucha (czasami jeżeli mam chęci przeciskam ją jeszcze w gazie, to z pół szklanki jeszcze wycisnę - polecam jeżeli nie przepadacie za mokrymi ciastkami)
**kcal będzie mniej, gdyż część składników odżywczych przeszła do soku 

 

Marchew obieramy i przygotowujemy sok. Do resztek dodajemy olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia a następnie intensywnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego lub śliwki i spłaszczamy je, po czym układamy je na blaszce w niezbyt dużych odstępach (ciastka za bardzo nie urosną). Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Po wyjęciu ich z piekarnika zdejmujemy z blachy, by się nie przypiekły i odparowały. Z racji tego, że są one bardzo wilgotne przechowujemy je w lodówce w szczelnym pojemniku. 

Ciasteczka marchewkowe z resztek

 

Ciasteczka marchewkowe z resztek

 

Ciasteczka marchewkowe z resztekSmacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

piątek, 17 maja 2013

Pasta fasolowa z przecierem pomidorowym

Jak obiecywałam - kolejny przepis z fasolą. Uzależniłam się od tych past, świetnie nadają się jako smarowidła do kanapek. Ta wyjątkowo przypadła mi do gustu, pewnie przez pomidorowo - bazyliowy smak. Gorąco polecam ;)

Składniki:

  • 200g ugotowanej białej fasoli/z puszki               280 kcal
  • łyżka przecieru pomidorowego (25g)                25 kcal
  • łyżka oliwy z oliwek (polecam te z bazylią; 10g)  90 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie 

  • kilka listków świeżej bazyli

Całkowita wartość kaloryczna:                                  395 kcal
Czas przygotowania:                                                   
10-15 minut

Liczba porcji:                                                                 3-4 porcje


Wszystkie składniki blendujemy na mniej więcej gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Podajemy na pieczywie, dodajemy do tortilli lub jako sos do natchos/chipsów. 

Pasta fasolowa z przecierem pomidorowym

 

Pasta fasolowa z przecierem pomidorowym

Smacznego ;) 

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

sobota, 11 maja 2013

Pasta fasolowa z suszonymi pomidorami

Ostatnio ogarnęła mnie fasolomania, więc może jej być w najbliższym czasie nieco więcej na blogu ;) Dzisiaj przepis na pyszne smarowidło do kanapek. Dlatego polecam mieć zawsze w zapasie puszkę fasoli, chociaż można również wykorzystać resztki po obiedzie. Gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • 200g fasoli białej z puszki lub ugotowanej    280 kcal
  • 3-4 kawałki pomidorów suszonych (30g)    65 kcal
  • 2 łyżki zalewy olejowej po pomidorach       175 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                            520 kcal
Czas przygotowania:                                    10 minut
Liczba porcji:                                                3-4 porcje 

 

Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego pojemnika i blendujemy na mniej więcej gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na pieczywie, dodajemy do tortilli lub jako sos do natchos/chipsów.

Pasta fasolowa z suszonymi pomidoramiSmacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

piątek, 10 maja 2013

Ciasto marchewkowe z resztek

Ciasto marchewkowe powstałe z resztek pozostałych po zrobieniu soku marchewkowego. Jest ono bardzo wilgotne, ma intensywnie pomarańczowy kolor a smak marchewki praktycznie nie jest wyczuwalny. Dlatego apeluje, róbcie soczki marchewkowe, a z resztek ciasto! ;)

 Składniki:

  • szklanka marchewki z soku powstałego z 1kg marchwi*     < 200 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                                       440 kcal
  • 3/4 szklanki cukru (150g)/7 łyżek fruktozy (70g)/słodzik     610/280/0 kcal
  • 100g mąki pszennej/pełnoziarnistej                                     365/340 kcal
  • jajko                                                                                            85 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Całkowita wartość kaloryczna:                        1700/1675/1370/1345/1090/1065 kcal
Czas przygotowania:                                                               30 min + 30 min pieczenia
Liczba porcji:                                                                             5-6 porcji

*marchew ta jest dobrze upchana, poza tym jest bardzo sucha (czasami jeżeli mam chęci przeciskam ją jeszcze w gazie, to z pół szklanki soku jeszcze wyleci - polecam to dla osób które nie przepadają za mokrymi ciastami). 
**kcal będzie mniej, gdyż część składników odżywczych przeszła do soku, ale nie da się tego dokładnie określić 


Marchew obieramy i przygotowujemy sok. Do resztek dodajemy olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia a następnie intensywnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy (u mnie ma ona wymiary 27,5 x 8 cm, zajmuje jakąś 1/3 więc spokojnie można podwoić ilość i umieścić to w tej samej formie) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy ciasto patyczkiem i wyjmujemy z formy do ostygnięcia (najlepiej położyć je na jakąś kratkę/ raszkę by jak największa jego powierzchnia mogła odparować)


Ciasto marchewkowe z resztek

 

Ciasto marchewkowe z resztekŻyczę smacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

 

czwartek, 25 października 2012

Kotlety dyniowo-marchewkowe (265/275 kcal)

...czyli kolejny pomysł jak wykorzystać resztki z sokowirówki. Oczywiście nie posiadając jej można również zetrzeć marchewkę i dynię na tarce i dodać większe ilości mąki. Kotleciki w smaku przypominają mi podsmażane kopytka - delikatne i mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Tacie bardzo zasmakowały, aż domagał się kolejnych :D Gorąco polecam ;) 


Składniki:

  • resztki z soku około 300g                                100 kcal
  • jajko                                                                          85 kcal
  • pół szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (75g)   275/255 kcal
  • przyprawy
  • łyżka oleju (10g)                                            90 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                 530/550 kcal
Czas przygotowania:                    
                       10-15 minut 

Liczba kotletów:                                                          10-14 kotletów
Liczba porcji:
                                                   2-3 porcje

 

Resztki dyni i marchewki dokładnie mieszamy i usuwamy większe elementy (lub kroimy je w drobną kostkę). Dodajemy roztrzepane jajko i przyprawy (u mnie są to sól i pieprz), oraz tyle mąki by kotlety dało się swobodnie lepić. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju aż do lekkiego przyrumienienia. Podajemy ze sałatką i/lub sosem.

Kotlety dyniowo-marchewkowe (265/275 kcal)Smacznego!;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

 

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...