czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: 0-100 kcal

czwartek, 03 marca 2016

Czosnkowy twarożek słonecznikowy

Niestety zima trochę mnie porwała, chyba krótkie dni i chłodne wieczory to dla mnie nie czas na blogowanie. Co ciekawe, od dłuższego czasu zainteresowałam się weganizmem (w końcu!), ale może jakiś konkretniejszy, osobny wpis o tym, później :)

Dzisiaj wracam z moim faworytem, uzależnieniem i ratunkiem podczas dni totalnego lenistwa, czy też sesji. Jest to jeden z przepisów, o których chcę pamiętać, dlatego bardzo się cieszę, że dodam go w końcu na bloga.

A mowa o.. czosnkowym twarożku słonecznikowym. Początkowo poznany jako sos czosnkowy, gdy jedna z vlogerek przygotowywała go na grilla, przeze mnie wykonany w podobnym celu.. aczkolwiek o wiele bardziej podchodzi mi na chlebie z dodatkiem ogórka :) Widziałam również kilka innych odmian m.in. z rzodkiewką, z chęcią wszystkie wypróbuje, gdy wiosna nadejdzie w pełni. Dodatek czosnku nadaje konkretnego smaku, świetnie sprawdzają się również płatki drożdżowe, kolejne moje nowe uzależnienie, dosypywane niemalże do wszystkiego. A tymczasem polecam wszystkim, którzy nie jedli szybko wypróbować :)

 

Składniki

  • szklanka ziaren słonecznika (150g)
  • szklanka zimnej wody (250ml)
  • 6 ząbków czosnku (30g)
  • przyprawy
     

Czas przygotowania                noc moczenia + 10 minut
Objętość                                        około 300 ml
Liczba porcji                                 10 porcji
 
Kaloryczność                                84 kcal na jedną porcję
 

 

Ziarna słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, dodajemy czosnek oraz przyprawy (u mnie to sól i pieprz, często również płatki drożdżowe). Całość blendujemy (ja używam blendera kielichowego). Podajemy jako dodatek do chipsów, selera naciowego lub pasta kanapkowa do pieczywa, tortilli.


Czosnkowy twarożek słonecznikowy

Smacznego! :)
 

Źródło inspiracji

niedziela, 05 lipca 2015

Wegański czekoladowy serek

Kolejne szaleństwo z tofu na słodko, tym razem serek czekoladowy. Przypomnę tylko, że produkt ten jest nie tylko wegański ale również bezlgutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)
  • 3 łyżki kakao (30g)

 

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe


Czas przygotowania: 
              5 minut

Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         69 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można ozdobić bananem i cynamonem.


Wegański czekoladowy serekSmacznego! :)

 

piątek, 26 czerwca 2015

Wegański serek

Tofu naturalne koniecznie chciałam przeznaczyć na przepis na słodko. A że ostatnio wprost nie mogę się najeść bananami i miałam wafle ryżowe, powstał pomysł zrobienia serka. Produkt nie dość, że jest w pełni wegański to jest również bezlgutenowy. Szczególnie polecamy dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe

Czas przygotowania:               5 minut
Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         61 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można przyozdobić bananem i cynamonem.


Wegański serek

Smacznego! :)

 

środa, 19 marca 2014

Shake truskawkowy

Pierwsze truskawki w tym roku już zjedzone. Nie jestem ich wielką fanką, chyba, że w formie mlecznego shake'a ;) 

 

Składniki:

  • 4-5 truskawek (150g)                        40 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5%/1,5% (115g)    45/55 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka cukru(12g)                                50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                   85/95/135/145 kcal
Czas przygotowania:                                    5-10 minut
Liczba porcji:                                                  1 porcja (około 300 ml) 

 

Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Wkładamy do pojemnika blendera, zalewamy mlekiem i opcjonalnie dodajemy łyżkę cukru. Całość blendujemy według uznania. Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu (później może się zważyć).

Shake truskawkowy

 

Shake truskawkowy

 

Smacznego! ;)

sobota, 29 czerwca 2013

jak zrobić twaróg

Ostatnio błąkając się po stronach internetowych wpadłam na przepis jak zrobić biały ser. Jest to wręcz banalnie proste, a ze składników potrzebujemy tylko maślanki. Dodatkowo sitko i gaza, trochę soli do smaku i świeży szczypiorek jak lubicie. Ser jest przepyszczny i nie zamienię go na kupnego ;)

Składniki:

  • litr maślanki 0,5/1,5 %             370/450 kcal
  • szczypta soli

   opcjonalnie

  • 15g szczypiorku

Całkowita wartość kaloryczna:       370/450 kcal
Czas przygotowania:                        
50-60 minut

Waga sera:                                         170-220g*
Liczba porcji:                                      4-5 porcji 

*waga sera zależy od zawartości wody, im więcej wyciśniesz tym będzie lżejszy

 

Maślankę gotujemy w garnku do momentu rozwarstwienia.

jak zrobić twaróg

 

Przelewamy ją przez sitko wyłożone gazą i odkładamy do ostygnięcia i odcięknięcia.

jak zrobić twaróg


Po upływie pół godziny ser powinien być gotowy. Możemy go jeszcze odcisnąć w gazie, jeżeli później będzie za suchy dodajemy wodę która z niego wyciekła.

jak zrobić twaróg


Ser solimy i opcjonalnie dodajemy szczypiorek. (propozycja podania)

jak zrobić twaróg

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...