czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: 505-600 kcal

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Paszteciki z soczewicą

Miałam w planach nieco inny farsz, ale z powodu zepsutego blendera musiałam go przełożyć na później. A że ostatnio jadam dość mało białka, postanowiłam wygrzebać soczewicę i jej użyć. Całość wyszła super, z zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a w środku ostry, aromatyczny farsz. Koniecznie do powtórzenia ;)

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)     1000 kcal
  • 150g czerwonej soczewicy                           490 kcal
  • 2 marchewki (około 120g)                        25 kcal
  • cebula (około 100g)                                 25 kcal
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (45g)  40 kcal
  • łyżka oleju (10ml)                                   90 kcal
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40ml)                     350 kcal
  • przyprawy 

           2 łyżeczki kardamonu*
              
łyżeczka papryki ostrej
           pół łyżeczki pieprzu
           łyżeczka soli 

można go pominąć i dodać więcej papryki 

Całkowita wartość kaloryczna:                          2020 kcal
Czas przygotowania:                                           
30 minut + 20 minut pieczenia

Liczba porcji:                                                         4-6 porcji

 

Do wrzątku wrzucamy soczewicę i w trakcie jej gotowania kroimy marchew w ćwiartki. Po około 5 minutach gotowania soczewicy dorzucamy marchew i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do niej soczewicę wraz z marchewką, przecier pomidorowy, oliwę oraz przyprawy (jeżeli nie lubicie zbyt pikantnych dań, polecam zmniejszyć ilość kardamonu).

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i w tym czasie kroimy ciasto na mniejsze prostokąty (ja podzieliłam na 4 i były to naprawdę spore porcje ;)), wypełniamy je w połowie farszem i zakrywamy (by brzegi lepiej się skleiły można je posmarować wodą). Każdy pasztecik nakłuwamy widelcem od góry, by woda mogła z nich odparować w trakcie pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno, z sosem i/lub sałatką.

 

Paszteciki z soczewicą

Dodatkowo jeszcze trochę informacji o białku zawartym w soczewicy ;)

 

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

 

środa, 25 lipca 2012

Muffinki zeberki (410/580 kcal)1

... inaczej muffinki marmurkowe. W końcu doszły do mnie foremki i właśnie zaczęłam muffinkowe szaleństwo. Mam tyle pomysłów i aż nie wiem od których zacząć. Pierwsze na wypróbowanie poszły zeberki, przepyszne w szczególności na drugi dzień, gdy po nocy w pojemniku nabrały takiej wilgotności ;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (260 g) pszennej/pełnoziarnistej    945/885 kcal
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)/słodzik                            610/0 kcal   
  • 2 jajka                                                                         170 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5% (230 g)                        90/110 kcal
  • 5 łyżek oleju (50 g)                                          440 kcal
  • półtora łyżki kakao (15 g)                                  55 kcal

    opcjonalnie

  • łyżka ekstraktu z wanilii

 

Całkowita wartość kaloryczna:                                      1640/2330 kcal
Czas przygotowania:                                                       
15 minut + 15 minut pieczenia

Ilość muffinek:                                                                  12 muffinek
Liczba porcji:                                                                     4-5 porcji 

 

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier/słodzik), w drugim mokre (jajka, mleko, olej i opcjonalnie ekstrakt z wanilii). Wszystkie składniki łączymy, mieszając tylko do połączenia składników. Całość dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Foremki do muffinek wypełniamy na zmianę łyżeczką jasnego i ciemnego ciasta, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Muffinki zeberki (410/580 kcal)2

Smacznego! ;)
 

poniedziałek, 02 lipca 2012

Budyń na mocno czekoladowym spodzie1

 Jeden z moich ulubionych podwieczorków na diecie, oczywiście przy użyciu mniej kalorycznych składników. Dzięki płatkom owsianym, jest on sycący, zaś kakao i budyń wynagradzają dietetyczne posiłki. Polecam nie tylko osobom na diecie ;)

 

Składniki:

   na czekoladowy spód

  • 60 g płatków owsianych       220 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5 %     90/170 kcal
  • 2 łyżki cukru (24 g)/słodzik   120/0 kcal
  • 2 łyżki kakao (10 g)             40 kcal

   na budyń

  • budyń na pół litra mleka        120 kcal
  • pól litra mleka 0,5/1,5 %       180/215 kcal
  • 3 łyżki cukru (36 g)/słodzik   150/0 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:    650/1035 kcal
Czas przygotowania:                     
20-30 minut

Liczba porcji:                                   2-3 porcje 

 

Płatki owsiane przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, z użyciem mleka. Cukier dodajemy na początku by dobrze się rozpuścił, kakao na końcu, intensywnie mieszając by pozbyć się grudek. Tak przygotowaną masę przelewamy do szklanek/miseczek/pucharków.

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, możemy dodać mniej mleka by był on bardziej gęsty. Całość przelewamy do pojemników w których znajduje się czekoladowy spód.

Deser ten możemy podawać na ciepło, lub po schłodzeniu, a także ozdobić bitą śmietaną, sosem, posypką, kawałkami czekolady itd.

Budyń na mocno czekoladowym spodzie2

 

Budyń na mocno czekoladowym spodzie3

Smacznego ;)

czwartek, 07 czerwca 2012

Dietetyczne pancakes1

.. czyli jak odchudzić amerykańskie naleśniki ;) Moja dieta wciąż trwa, więc staram się zastępować co tylko mogę na bardziej zdrowe i mniej kaloryczne. Oto co wyszło z modyfikacji przepisu z Kwestii Smaku. Pancakesy są grubaśne, ślicznie orkiszowo-otrebowo-brązowiutkie a co najważniejsze pyszne, u mnie w wersji z porzeczkowym dżemem niskosłodzonym, polecam ;)


Składniki:

   na ciasto

  • szklanka mąki orkiszowej/zwykłej (100 g)              340/365 kcal
  • pół szklanki otrębów pszennych/owsianych (40 g)   75 kcal
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (120 g)                70 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5%/1,5% (115 g)                   35/55 kcal
  • ćwierć szklanki cukru(50 g)/słodzik                       205/0 kcal
  • jajko                                                                              85 kcal
  • 4 łyżki oleju (30 g)                                            265 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli

   dodatkowo

  • dżem/marmolada/cukier puder/syrop itd..               ?

Całkowita wartość kaloryczna:                                            870/1120 kcal + ?

Czas przygotowania:                                                            10-15 min + 15-30 min leżakowania

Liczba pancakes:                                                                    3-4 pancakes

Liczba porcji:                                                                           2-3 porcje

 

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy (polecam blenderem) i odkładamy do lodówki do poleżakowania. Jeżeli ciasto napęcznieje rozrzedzamy je wodą. Rozgrzewamy patelnię i na suchą nalewamy porcję ciasta (pamiętajmy, że urośnie) i smażymy na średnim lub małym ogniu. Gdy z ciasta zaczną wychodzić klasyczne pęcherzyki powietrza, czekamy jeszcze moment i delikatnie obracamy drewnianą łyżką na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilę, po czym przekładamy na talerz i zajadamy z dodatkami ;)


Dietetyczne pancakes2

Dietetyczne pancakes3

Smacznego ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...