czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: 405-500 kcal

wtorek, 30 czerwca 2015

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Danie na szybko, gdy tylko zorientowałam się, że w pewnie święto sklepy są pozamykane. Całość wyjątkowo mi zasmakowała, jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna. Warto dodać, że danie to jest doskonałym źródłem białka, nie tylko z soczewicy ale i jajek. Polecam spróbować :)

 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 cebule (200g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • puszka pomidorów (400g)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)
  • papryczka chilli (15g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (90g)
  • szklanka wrzątku (250g)
  • 2 łyżeczki cukru (10g)
  • przyprawy: kminek, papryka słodka
  • 3 jajka 

 

Czas przygotowania:        25-35 minut
Liczba porcji:                      3 porcje 
Kaloryczność:                     418 kcal na porcję

 

Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przecier rozrabiamy w puszce pomidorów i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy do smaku (u mnie są to sól, papryka słodka, kminek, cukier). Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy do sosu wraz z wrzątkiem. Wszystko gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10 minut), po czym dodajemy jajka (polecam pojedynczo wbijać je do miseczki i dodawać do sosu), zakrywamy przykrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe danie najlepiej nakładać chochlą do miseczek.

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Smacznego! :)

Źródło inspiracji

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

wtorek, 21 października 2014

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

Kolejna wersja zdrowych ciastek, tym razem z kawałkami czekolady. Ciastka są z początku mięciutkie, z czasem stają się chrupiące o ile dotrwają do tego czasu. Polecam również poprzednią wersję, ze słonecznikiem (klik). W skrócie: ciastka są przepyszne i bardzo szybko znikają :)

Składniki:

  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)  220 kcal
  • półtora szklanki płatków owsianych (180g)          660 kcal
  • tabliczka mlecznej czekolady (100g)                   550 kcal
  • pół szklanki cukru (100g)                                    405 kcal
  • jajka                                                                            170 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                             440 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu

Wartość kaloryczna:                          2445 kcal
Czas przygotowania:        
              15 min + 15 min pieczenia

Liczba ciastek:                                    15 -20 ciastek 
Liczba porcji:                                       5-6 porcji

 

Płatki owsiane mielimy, czekoladę kroimy w kostkę po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy porcjami ciasto (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące) w dość małych odstępach. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (do momentu zarumienienia ciastek) po czym studzimy (najlepiej na kratce).

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

 

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

Smacznego! ;)

sobota, 06 września 2014

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

Dzisiaj stary, nieco odmieniony przeze mnie przepis. Ciastka są bardzo chrupiące i słodkie. Oczywiście pestki słonecznika można zastąpić orzechami. Dodałam również odrobinę cynamonu, który uwielbiam w słodyczach. Uwaga, bardzo szybko znikają :)

 

Składniki:

  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)    220 kcal
  • półtora szklanki płatków owsianych (180g)     660 kcal
  • pół szklanki pestek słonecznika (90g)             505 kcal
  • pół szklanki cukru (100g)                                 405 kcal
  • 2 jajka                                                             170 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                          440 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu

Wartość kaloryczna:                           2400 kcal
Czas przygotowania:        
                  15 min + 10 min pieczenia

Liczba ciastek:                                    15 -20 ciastek 
Liczba porcji:                                       5-6 porcji

 

Płatki owsiane mielimy, po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy porcjami ciasto (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące) w dość małych odstępach. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do momentu zarumienienia ciastek) po czym studzimy (najlepiej na kratce).

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

 

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

Smacznego! ;)

poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Ryż na mleku z truskawkami

Czyli kolejna odsłona jednych z pierwszych truskawek w tym roku. Tym razem z ryżem na mleku, wielu kojarzącym się z dzieciństwem. Idealne na śniadanie lub deser ;)

 

Składniki:

  • 6-8 truskawek (200g)                       55 kcal
  • pół szklanki białego ryżu (95g)           325 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5/3,2% (230g)    90/110/140 kcal
  • 2 łyżki cukru (24g)/słodzik                 100/0 kcal

   opcjonalnie

  • pół szklanki wody (125g)

 

Całkowita wartość kaloryczna:                470/490/520/570/590/620 kcal
Czas przygotowania:                                 15-25 minut
Liczba porcji:                                               1 porcja

 

Ryż, mleko i łyżkę cukru gotujemy na małym ogniu do momentu gdy ryż będzie miękki i wchłonie mleko (polecam gotować w teflonowym garnku). Jeżeli ryż wchłonie mleko i będzie wciąż twardy, dolewamy wody i gotujemy do momentu gdy zmięknie i wchłonie wodę. W tym czasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy, dodajemy drugą łyżkę cukru i blenderujemy. Ugotowany ryż polewamy zmiksowanymi truskawkami (można również przekładać warstwowo truskawki z ryżem). 

Ryż na mleku z truskawkami

Smacznego! ;)

czwartek, 20 marca 2014

Wegański makaron ze szpinakiem

Moja ulubiona i najczęściej jadana wersja makaronu ze szpinakiem, mimo, że jestem wegetarianką. Szybka, zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu no i zdrowa ;) 

 

Składniki:

  • opakowanie szpinaku (450g)                                  60 kcal
  • 200 g makaronu pszennego/pełnoziarnistego     725/695 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                                    90 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • ząbek czosnku (5g)                                               5 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                          845/875/850/880 kcal
Czas przygotowania:                                          
20-25 minut

Liczba porcji:                                                      2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy szpinak na łyżce oleju (można również go podsmażyć bez tłuszczu i na końcu dodać lepszy olej lub oliwę), a następnie dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz przyprawiamy. Ugotowany makaron podajemy ze szpinakiem. 

Wegański makaron ze szpinakiem

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...