czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: 305-400 kcal

niedziela, 17 maja 2015

Stir fry ze szparagami i tofu

Moje pierwsze stir fry i już wiem, że nie ostatnie. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować :)

 

Składniki:

  • opakowanie tofu z ziołami Polsoja (250g)
  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów (40g)
  • cebula (100g)
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego (20ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20ml)
  • zioła prowansalskie

Czas przygotowania:               10-15 minut
Liczba porcji:                             2 porcje
Kaloryczność:                          344 kcal na porcję

 

Tofu przed smażeniem należy dobrze odsączyć z zalewy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, odsączone tofu pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć oraz przykryć ręcznikiem papierowym. Reczniki dobrze jest zmienić kilka razy. Tak  przygotowane tofu ma bardziej zwartą konsystencję, nie jest miękkie i kruche, a także bardziej przypomina w teksturze mięso.

Wszystkie produkty przygotowujemy przed smażeniem. Umyte szparagi kroimy na mniejsze kawałki a ostatni wyrzucamy. Cebulę kroimy w piórka, a tofu w i pomidory na mniejsze kawałki.

Na dobrze rozgrzanym oleju krótko smażymy tofu do momentu jego zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i nakładamy szparagi. Po upływie około 2 minut dodajemy cebulę, sos sojowy, oraz ponownie tofu i smażymy przez chwilę. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, a także suszone pomidory i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło.

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Smacznego! :)

Szparagowe<3Love

piątek, 16 stycznia 2015

IMG_8027

Bardzo dawno nie jadłam omletu, a że zmielona mąka jaglana zalegała mi w szafce to postanowiłam ją wykorzystać. Nie wyczułam w smaku różnicy, a że na pewno jest zdrowsza od zwykłej białej mąki, to pewnie będę częściej stosować ją jako zastępstwo. Polecam wszystkim fanom kaszy jaglanej, omletów oraz bezglutenowcom ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki jaglanej (72g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • połowa awokado (70g)
  • 2 plastry suszonych pomidorów (15g)
  • przyprawy

opcjonalnie

Czas przygotowania:               15-25 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                         1-2 porcje
Kaloryczność*:                        dla 2 porcji to 371 kalorii

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, po czym dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem, oraz sałatką.

 IMG_8025

 

IMG_8037

Smacznego! ;)

*kaloryczność dla samego omletu

 

wtorek, 22 lipca 2014

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Sesja i pisanie pracy dyplomowej niestety nie pozwoliły mi na regularne dodawanie wpisów, mam nadzieję, że teraz to się zmieni. Dzisiaj kolejna odsłona ciasta francuskiego i mojego ukochanego szpinaku. Przepis ten robiłam jakiś czas temu, gdy świeży szpinak nie był dostępny, teraz myślę, że pokusiłabym się na wersję z nim. ;)

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)   1000 kcal
  • 3/4 opakowania szpinaku (350g)              45 kcal
  • 2 gruszki  (300g)                                    160 kcal
  • 4 łyżki cukru (48g)                                  195 kcal
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                       1400 kcal 
Czas przygotowania:                                       40 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji:                                                  2-4 porcje


Gruszki karmelizujemy według przepisu <klik>. W tym samym czasie szpinak gotujemy aż odparuje z niego woda po czym całość mieszamy i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Ciasto dzielimy na części, każdą z nich wykładamy farszem. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 15-20 minut (do momentu zarumienienia brzegów ciasta). Podajemy na ciepło lub na zimno. 


Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

 

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Smacznego! ;)
 

piątek, 29 listopada 2013

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Czasami są takie dni, że po zajęciach mam tylko siły na szybki obiad, więc gdy ostatnio znalazłam trochę czasu to postanowiłam zaszaleć. Efektem tego jest ten pyszny, a co najważniejsze całkiem zdrowy posiłek. Podpieczone warzywa idealnie komponują się z delikatną fetą, do tego duże ilości ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Kto się skusi? ;)



Składniki:

  • brokuły świeże lub mrożone (450g)              120 kcal
  • ziemniaków wczesnych/późnych(0,5kg)   280/325 kcal
  • 90g sera feta                                                      240 kcal
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40g)                         350 kcal
  • przyprawy
    • zioła prowansalskie
    • papryka ostra czerwona
    • pieprz
    • sól

Całkowita wartość kaloryczna:                            990/1035 kcal
Czas przygotowania:                  
                     35-45 minut 

Liczba porcji:                                                           3 porcje

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy (najlepiej na parze). Gdy warzywa są al'dente przekładamy je na papier do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem praz ziołami prowansalskimi i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. W tym czasie kroimy fetę w kostkę, posypujemy papryką oraz ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek. Upieczone warzywa posypujemy fetą, oraz polewamy sosem z niej pozostałym.

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Smacznego! ;)

czwartek, 21 listopada 2013

sos indyjski z makaronem

To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Gdy wracam zmęczona po zajęciach, to zazwyczaj robię makaron z sosem pomidorowym. Dzisiaj w wydaniu indyjskim, czyli z dużą ilością przypraw takich jak curry, kurkuma, cynamon, imbir oraz ostra papryka dla pikantności. Dodatkowo na taką pogodę, danie te cudownie rozgrzewa ;)

 

Składniki:

  • pół cebuli (50g)                                                       15 kcal
  • pół pomidora (80g)                                                 10 kcal
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)               45 kcal
  • półtora łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (25g)  70/60 kcal
  • około pół szklanki wody
  • łyżka oleju (10g)                                                     90 kcal
  • przyprawy 
    • łyżeczka curry
    • łyżeczka ostrej papryki
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki kurkumy
    • pół łyżeczki imbiru
    • szczypta soli
  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego        545/520 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:                                  740/765/750/775 kcal
Czas przygotowania:                                                  
15-20 minut
Liczba porcji:                                                              
2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajmy pomidora. W szklance rozrabiamy wodę, mąkę oraz koncentrat, po czym wrzucamy całość do pomidora i cebuli. Wszystko intensywnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody. Na końcu przyprawiamy. Ugotowany makaron łączymy ze sosem.

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...