czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: 205-300 kcal

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Może i podobna sałatka już jest (klik LINK) lecz ta ma nieco inne składniki. Z sosu sojowego obecnie nie używam, tym razem zamiast pietruszki dodałam świeżą bazylię, nowym dodatkiem jest również pęczak. Pokazuje to jak można w kuchni zamieniać składniki pozostając przy bazie - czyli mojemu ulubionemu połączeniu: soczewica, ogórek kiszony, majonez i curry. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, uwielbiam ją i mogę się nią zajadać bez końca :D

 

Składniki:

  • pół szklanki kaszy pęczak (90g)
  • pół szklanki zielonej soczewicy (100g)
  • 4 ogórki kiszone (215g)
  • pół cebuli czerwonej (50g)
  • łyżka majonezu (25g)
  • pół łyżeczki curry
  • garść liści świeżej bazyli

 

Czas przygotowania       30 - 40 minut
Liczba porcji                   3 porcje
Kaloryczność                 292 kcal na jedną porcję 

 

Kaszę oraz soczewicę przygotować według opisu producenta. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, a bazylię posiekać. Ugotowane składniki wymieszać z pozostałymi i przyprawić do smaku. 

 

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Smacznego! :)

niedziela, 04 października 2015

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

Przyznam szczerze, że jest to przepis mojej macochy i z góry dziękuję za zgodę na jego udostępnienie :) Przepis ten ma ponad 20 lat i został nieco zmodyfikowany, by dodać więcej pełnoziarnistych dodatków. Chlebek jest wilgotny i puszysty, nadaje się do mrożenia, ponadto zawiera ogromne ilości błonnika jest więc idealny dla osób dbających o linię :) 

 

Składniki

  • kilogram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki otrębów żytnich (65g)
  • 1 i 1/3 szklanki nasion słonecznika (210g)
  • litr ciepłej wody 
  • łyżeczka cukru (5g)
  • łyżka soli (18g)
  • kostka świeżych drożdży (100g)

do wyłożenia formy

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 łyżki bułki tartej (16g)

Czas przygotowania        80-90 minut
Liczba chlebów                 
2 chleby

Liczba kromek                  40 kromek
Liczba porcji                      20 porcji (po 2 kromki)
Kaloryczność                     jedna porcja to 254 kcal

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże, po czym dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Ciasto odkładamy na 10 - 15 minut i ponownie mieszamy w celu napowietrzenia. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a keksówki smarujemy olejem i wykładamy bułką tartą. Gotowe ciasto przelewamy do foremek (zwilżoną dłonią wyrównujemy powierzchnię). Chleb pieczemy przez 50 minut (ja korzystałam z opiekania górnego i dolnego).

Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy go w lodówce do 7 dni. Świetnie nadaje się również do mrożenia.

 

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

 

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

Smacznego! ;)

niedziela, 13 września 2015

Ciasteczka lawendowe

Moja macocha posadziła na działce lawendę i tylko czekałam aż wyrośnie, by porwać pęczek do domu i upiec z niej ciastka. Przyznam szczerze, że to świetne uczucie móc gotować, czy też piec, z rzeczy dostępnych na działce lub ogródku. Przepis ten pochodzi z bloga Moje Wypieki i oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Dodałam kawałki białej czekolady, gdyż uwielbiam jej dodatek w ciastkach oraz zrezygnowałam z cytryny, za którą nie przepadam. Same ciastka intensywnie pachną i smakują lawendą, a czekolada dodaje im nieco słodyczy. Jeżeli macie dostęp do lawendy to polecam wypróbować :)


Składniki

  • 1,5 łyżki suszonych kwiatków lawendy (lub 3 łyżki świeżych)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (195g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75g)
  • tabliczka białej czekolady (100g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (90g)
  • szczypta soli
  • kostka masła (200g)
  • 1 żółtko

 

Czas przygotowania             4 godziny 
Liczba ciastek                        około 36 ciastek
Liczba porcji                           około 12 porcji
Kaloryczność                         279 kcal na jedną porcję (3 ciastka)

 

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie z nich dokładnie mieszamy i szybko ugniatamy. Na foli spożywczej formujemy wałek z połowy ciasta, po czym szczelnie go owijamy. Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta i przechowujemy w lodówce przez 3 godziny (maksymalnie 3-5 dni).

Schłodzone ciasto kroimy na półcentymetrowe plasterki i układamy w dużych odstępach na blaszce (u mnie 1 blacha = 1 wałek ciasta). Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut nie doprowadzając do przyrumienienia (pierwsza partia wyszła mi nieco zbyt przypalona, drugą piekłam właśnie w niższej temperaturze i z opcją "opiekania od góry"). Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy kilka minut aż ciastka stwardnieją i delikatnie przekładamy je i studzimy na kratce.

 

Ciasteczka lawendowe

 

Ciasteczka lawendowe

Smacznego! ;)

Smacznego! ;)

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Kotlety są cudowne, szczerze to sama masa tak mi smakowała, że prawie nie byłoby czego smażyć :D Możemy do nich dodać przeróżne przyprawy oraz dodatki warzywne lub nawet grzyby. Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki - jak kto lubi. Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej więc dzisiaj właśnie z nią, a także curry :)


Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • niecałe 2 szklanki wody (około 450ml)
  • cebula (100g)
  • 8 łyżek oleju (80g)
  • przyprawy
  • 4 łyżki bułki tartej (32g)

Czas przygotowania:         60 minut
Liczba kotletów:                 20 kotletów
Liczba porcji:                       
6 porcji
Kaloryczność:                      
281 kcal na porcję

 

Kaszę i soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy w nieprzywierającym garnku w podanej ilości wody około 15 minut od momentu zagotowania. W ostatnich minutach można gotować bez przykrywki i intensywnie mieszać, by odparowała jak największa ilość wody. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia po czym dodajemy ją do pozostałych składników i całość doprawiamy. Masa powinna być bardzo gęsta by po ostygnięciu umożliwiać swobodne lepienie. 

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z dodatkami typu warzywa, surówki, sałatki lub sosy.

 Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

 

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Smacznego! :)

Wegetariański obiad V

piątek, 24 lipca 2015

Chlebek

Jakiś czas temu w jednej z poznańskich wege restauracji (Radhe Vega swoją drogą bardzo polecam) miałam okazję spróbować chlebka naan który wyjątkowo mi zasmakował. Kilka dni później dorwałam w jakiejś gazetce przepis, a że miałam akurat jogurt grecki to wypróbowałam. Pieczywo jest chrupiące i miękkie w środku lecz niestety trochę bardziej zwarte niż to które jadłam w restauracji, więc już niedługo spróbuję z ciastem drożdżowym. Aczkolwiek idealnie nadaje się ono do wszelkiego rodzaju past, a także z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek :)

 

Składniki

  • półtorej szklanki mąki pszennej (200g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 6 łyżek jogurtu greckiego (150g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pieprzu
  • ząbek czosnsku (5g)

Czas przygotowania:              40-45 minut
Liczba porcji:                            3 porcje
Kaloryczność:                          289 kcal na porcję

 

Do naczynia dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy oraz dokładnie wymieszać. Jogurt połączyć z rozgniecionym czosnkiem po czym wlać do suchych składników. Ciasto wyrabiać do momentu gdy nie będzie się lepić do dłoni, podzielić na 3 części, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Na rozgrzanej suchej patelni podpiekać ciasto rozgniecione na placki (lub rozwałkowane). Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej z sosami.

Chlebek

Na zdjęciu chleb naan w towarzystwie czerwonej soczewicy w sosie pomidorowym z papryką wędzoną.

Smacznego! :)

Piknik

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...