czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: 105-200 kcal

niedziela, 20 grudnia 2015

Domowa tortilla

Już dłuższy czas miałam ochotę na tortillę, lecz nie chciałam kupnych placków, a te pochodzące z ostatniego przepisu były zbyt chrupiące, w porównaniu do sklepowych. Tym razem korzystam z innego przepisu, ciasto jest wręcz idealnie miękkie, świetnie się rozwałkowuje i przyrumienia na patelni. Co najważniejsze, jest ono giętkie i plastyczne, dzięki czemu świetnie formuje się z niego tortillę. Kto nie jadł jeszcze domowej tortilli, niech koniecznie wypróbuje :)

 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (260g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy
  • ponad pół szklanki gorącej wody (160g)
  • dodatkowo 3 łyżki mąki do podsypania (65g)

 

Czas przygotowania             30 minut
Liczba sztuk                            8 tortilli o średnicy 20 cm
Kaloryczność                           jedna tortilla to 160 kcal


Zagotować wodę i odstawić ją na 3 minuty do ostygnięcia. W tym czasie wymieszać wszystkie pozostałe składniki, po czym dodać wodę. Ciasto początkowo mieszać łyżką/łopatką, gdy po chwili ostygnie, zacząć ugniatać je rękoma przez kilka minut. Przykryte ściereczką odstawić na 10 minut.

Ciasto podzielić na 8 części (tej wielkości placki smażyłam na dużej patelni), każdą z nich rozwałkować na bardzo cienki placek, podsypując odrobinę mąką. Podpiekać na rozgrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni często przewracając. Nie doprowadzać do zbyt mocnego przesuszenia, tortilla powinna się przyrumienić ale nie wyschnąć. 

Gotowe placki podawać posmarowane pastą guacamole lub sosem, posypaną sałatą oraz warzywami. Suche tortille można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce do kilku dni.

Domowa tortilla

 

Domowa tortillaPropozycja podania

Źródło inspiracji

wtorek, 27 października 2015
Wegański krupnik
Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Prawdziwą mistrzynią w ich przygotowywaniu jest moja macocha, a przepis ten został przygotowany z jej pomocą. Co tu dużo pisać, zupa jest pyszna, treściwa i rewelacyjnie rozgrzewająca w chłodne dni, dodatkowo jej porcja to tylko 175 kcal :)
 
Składniki
  • 3 litry wody
  • por (200g)
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżka soli (10g)
  • 3 gałązki naci selera korzeniowego
  • 6 dużych obranych ziemniaków (800g)
  • połowa obranego korzenia selera (150g)
  • obrany korzeń pietruszki (60g)
  • 2 duże obrane marchewki (120g)
  • 200g kaszy jęczmiennej
  • kilka grzybów suszonych (5g)
  • przyprawy

 

Czas przygotowania     60 minut
Liczba porcji                   8 porcji
Kaloryczność                  porcja to 175 kcal

 

W wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i naci selera gotujemy pora. W osobnym garnku grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 20 minut). 

W tym czasie ziemniaki kroimy w drobną kostkę, pozstałe warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach. Ugotowanego pora wyjmujemy i dodajemy warzywa oraz grzyby do wywaru. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

Gdy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 30 minut. Podajemy na ciepło.

By zagęścić zupę polecam lekko ugnieść ziemniaki. Gotową zupę można również doprawić magi i zawekować.

 

Wegański krupnik

 Smacznego! :)

poniedziałek, 07 września 2015

Jak zrobić majonez?

Od dawna nosiłam się z zamiarem dodania przepisu na majonez, którego ekspertem w przygotowaniu jest mój tata. W końcu znaleźliśmy odrobinę czasu i udało mi się wszystko spisać i udokumentować. Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście własnoręcznie przygotować majonez, lecz coś wam nie wychodziło, postaram się napisać i przekazać całą wiedzę, gdyż jest kilka rzeczy o których warto wiedzieć, a zostały odkrytę przy kolejnych próbach robienia majonezu :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki oleju rzepakowego (430g)
  • łyżeczka musztardy (13g)
  • żółtko
  • pół łyżeczki cukru (2g)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (6g)
  • szczypta soli
  • około 2 łyżki wody (30g)

 

Czas przygotowania:     510 minut
Ilość majonezu:             500 ml
Kaloryczność:                
 dla 1 łyżki (około 20ml) to 155 kcal

 

Uwagi

  • majonez przygotowujemy ręcznie (przynajmniej te metodę opisuję)
  • potrzebujemy okrągłą głęboką miskę oraz ubijaczkę
  • ubijamy w jednym kierunku, powoli dodając olej
  • ilość dodanej wody może być różna, w zależności od pożądanej gęstości majonezu

 

Wszystkie składniki poza olejem i wodą mieszamy. Stopniowo wlewamy olej i dokładnie ubijamy. Powstała masa jest bardzo gęsta, by ją rozrzedzić dodajemy wodę. Gotowy majonez przechowujemy do tygodnia w lodówce.

 

Jak zrobić majonez?

Smacznego! ;)

poniedziałek, 20 lipca 2015

Czerwona soczewica w sosie

Chcąc wypróbować mieloną paprykę słodką i ostrą przygotowałam to danie, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz połączenie pomidorów z soczewicą, ale nigdy mi tak nie smakowało. Niestety paprykę tę wciąż ciężko znaleźć, swoją jak i kilka innych widziałam na okolicznych targowiskach u sprzedawców "z ziołami". Poszukiwałam jej wcześniej w kilku większych sklepach lecz bezskutecznie. A szkoda! Ma ona cudowny smak i aromat przez co ostatnio dodaję ją do wielu potraw. Kto jeszcze nie jadł niech jak najszybciej wybiera się na jej poszukiwania, bo moim zdaniem warto :)

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • cebula (100g)
  • ząbek czosnku (5g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (75g)
  • łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz

Czas przygotowania:               25-30 minut
Liczba porcji:                          3 porcje
Kaloryczność:                         184 kcal na porcję

 

Do gotującej się wody dodać soczewicę i gotować na małym ogniu około 7 minut (kilka minut krócej niż zalecenia producenta). Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po czym dodać przecier rozrobiony z odrobiną wody oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Odcedzoną soczewicę dodać do sosu i przyprawić. Podawać z ziemniakami, pieczywem, makaronem, kaszą lub samodzielnie.

 Czerwona soczewica w sosie

Na zdjęciach w towarzystwie chleba ziołowo czosnkowego.

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

czwartek, 17 kwietnia 2014

Karmelizowane gruszki

Zdecydowanie można się zakochać, dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Pachną karmelem, są bardzo słodkie i miękkie, kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? ;)

Składniki:

  • 2 gruszki (ok 400g po obraniu)     215 kcal
  • 3 łyżki cukru (36g)                      145 kcal
  • łyżka wody (10ml)

Całkowita wartość kaloryczna:        360 kcal
Czas przygotowania:                         
20-30 minut
Liczba porcji:                                       
2-3 porcje 

 

Cukier wraz z wodą podgrzewamy na średnim ogniu nie mieszając. Gdy utworzą się bąble, które zaczną brązowieć zmniejszamy gaz. Do karmelu dodajemy obrane i pokrojone gruszki, pozostawiamy je na chwilę by wypuściły sok który rozpuści karmel, po czym delikatnie mieszamy. Całość podgrzewamy tak długo aż odparuje woda i utworzy się sos. Gotowe gruszki możemy przełożyć do słoika i zawekować, wykorzystać do naleśników oraz placków albo wykorzystać do deserów.

Karmelizowane gruszki

 

Karmelizowane gruszki

 

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...