czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: orzechy i nasiona

poniedziałek, 25 listopada 2013

Owsianka bananowa

Moje ulubione jesienno-zimowe śniadanie to właśnie owsianka. Idealnie rozgrzewa i dostarcza dużo węglowodanów w sam raz na początek dnia. Dzisiaj w towarzystwie jogurtu naturalnego, banana, orzechów oraz miodu, czyli idealny zestaw startowy ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych                    365 kcal
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego (150g)  90 kcal
  • dojrzały banan (120g)                     105 kcal
  • garść orzechów włoskich (30g)        195 kcal
  • 2 łyżki miodu (50g)                         150 kcal
  • woda 

Całkowita wartość kaloryczna:              905 kcal
Czas przygotowania:                               
10-15 minut
Liczba porcji:                                              
2 porcje 

 

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem tak by je całe przykrywał i odstawiamy. W tym czasie siekamy orzechy na mniejsze kawałki oraz kroimy banana w plasterki. Napęczniałe płatki polewamy jogurtem, dodajemy również banana oraz orzechy włoskie. Całość polewamy miodem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Owsianka bananowa

 

Owsianka bananowa

Smacznego! ;)

wtorek, 20 listopada 2012

Ciastka orzechowe z białą czekoladą

Tak poza tematem, bardzo bliska mi osoba założyła stronę na facebooku z WegePrzepisem, tak więc zapraszam do lajkowania ;)

A co do ciastek to chyba jedne z moich ulubionych, bo z białą czekoladą i orzechami czyli połączeniem idealnym. Do tego maślany smak i ślicznie zarumienione brzegi. Tym co jeszcze nie próbowali, gorąco polecam ;)


Składniki:

  • pół kostki miękkiego masła (125g)   920 kcal
  • 85g cukru/słodziku                       345/0 kcal
  • jajko                                                     85 kcal
  • 250g mąki pszennej/pełnoziarnistej  910/850 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g białej czekolady                     580 kcal
  • 50g orzechów (u mnie laskowe)       315 kcal
  • szczypta soli

Całkowita wartość kaloryczna:                2750/3155 kcal
Czas przygotowania:                                 25 + 10 minut pieczenia
Liczba ciastek:                                    około 25-30 ciastek
Liczba porcji:                                               6-7 porcji
 

Masło z cukrem ubijamy na jasną i gładką masę, po czym wbijamy do niej jajko wciąż miksując. Orzechy (polecam blanszowane laskowe) wraz z czekoladą siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. 

Na papierze do pieczenia w centymetrowych odstępach układamy kulki ciasta wielkości orzecha laskowego i je rozpłaszczamy. Wypiekamy przez 10-12 minut w temperaturze 190 stopni (do zarumienienia), po czym studzimy na kratce.


Ciastka orzechowe z białą czekoladą

Tutaj wersja z mąką pełnoziarnistą

wersja2

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

piątek, 26 października 2012

Masło orzechowe

Nigdy nie przypuszczałam, że robi się je tak łatwo. Jedyne czego potrzeba to paczki orzechów solonych, trochę oliwy/oleju no i blendera lub miski do ucierania. Jakoś nigdy nie kochałam się w maśle orzechowym, ale takie domowe przyciąga mnie jak magnez. Jeżeli posiadacie taką miskę to nie ma się co zastanawiać, dobre ćwiczenie dla rąk i zero ryzyka z blenderem, bo niestety nie każdy to wytrzymuje. Polecam wypróbować ;)


Składniki:

  • paczka orzeszków ziemnych solonych (400g)  2400 kcal
  • łyżka oleju/oliwy (10g)                                   90 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                 2490 kcal
Czas przygotowania:                                                  
30-45 minut

Liczba porcji:                                                                10-15 porcji

 

Metoda ręczna

Wszystkie orzechy wsypujemy do miski i dodajemy olej/oliwę po czym intensywnie je ucieramy na gładką masę (polecam włączyć dobry film, albo jako forma wyżycia się po ciężkim dniu :D).

Masło orzechowe

Metoda maszynowa

Połowę orzechów wraz z olejem/oliwą wrzucamy do kubka blendera i miksujemy je na gładką masę (zepsułam, z tego co czytałam nie tylko ja, przez to blender, dlatego im mniejsza porcja tym lepsza. Przy okazji robi wiele hałasu i zużywa prąd, a czasowo wcale nie ma wielkiej różnicy). 

Masło orzechowe

Poniższe zdjęcie jest nieco starsze, robione metodą maszynową. Jak widać pozostały większe kawałki orzechów bo nie miałam serca męczyć już i tak nieźle rozgrzanego blendera.

Masło orzechoweSmacznego! ;)

środa, 11 lipca 2012

Rozłupywanie orzechów laskowych1

Pamiętam jak się cieszyłam, że dostałam orzechy laskowe w łupinkach i jak ta radość minęła po pierwszych próbach dotarcia do środka. Oto moja metoda, szybka, łatwo po niej sprzątnąć, głównie dla tych którzy mają problem z orzechami ;)


Potrzebujemy:

  • orzechy laskowe w łupinkach
  • ścierkę
  • młotek lub tłuczek

 

1.Orzechy układamy na ścierce, by utworzyły rządek. Im więcej orzechów, tym więcej czasu zaoszczędzimy.

Rozłupywanie orzechów laskowych2

2.Przykrywamy je ścierką, tak by znajdowały się w jej zagięciu. Dzięki temu nie musimy ich trzymać palcami i denerwować się, że uda nam się w nie trafić ;)

Rozłupywanie orzechów laskowych3

3.Młotkiem uderzamy w każdy z nich, aż usłyszymy pęknięcie. Byle nie za mocno, bo zgnieciemy orzech. 

Rozłupywanie orzechów laskowych4

4.Oddzielamy orzech od łupiny. Jeżeli orzechy są wciąż zbyt twarde można je zamrozić i spróbować ponownie.

Rozłupywanie orzechów laskowych5

sobota, 07 lipca 2012

Prażone pestki słonecznika z curry1

Będąc ostatnio na zakupach znalazłam orzechy i słonecznik w curry, spojrzałam na skład i żadnej większej filozofii w tym nie było aby przygotować je w domu, a że kocham te przyprawę wiedziałam, że muszę je zrobić. Jak dla mnie bardzo fajna przekąska, koniecznie muszę spróbować połączenia curry z orzechami ;)


Składniki:

  • 100 g pestek słonecznika, obranych  560 kcal
  • łyżeczka oleju (3 g)                         25 kcal
  • łyżeczka curry (3 g)                         10 kcal

opcjonalnie:

  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Całkowita wartość kaloryczna:                    595 kcal
Czas przygotowania:                                     5-10 minut

Liczba porcji:                                                   2-3 porcje 

 

Na rozgrzanym oleju smażymy pestki słonecznika, aż się lekko zarumienią. Na końcu wrzucamy curry, oraz opcjonalnie sól i pieprz. Podajemy jako przekąska po lekkim ostrygnięciu.

Prażone pestki słonecznika z curry2

Smacznego ;)


 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...