czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: czereśnie i wiśnie

środa, 13 czerwca 2012

Deser (nie tylko) kibica1

 

1:1 ! Tak, nie mogłam wczoraj się uczyć na poprawkę, bo sąsiedzi kibicowali i podkusili mnie swoimi krzykami by włączyć TV i zobaczyć co się dzieje. Później już się tak wkręciłam, że oglądałam do końca, a do teraz jest tyle emocji, że jakoś godzę się z faktem pisania kolejnej poprawki we wrześniu, na rzecz polskoszału :D


Deser (nie tylko) kibica2

Moją pierwsza myślą rano było "zjem owsiankę! o nie mam jeszcze tyle czereśni i otwarty jogurt.." więc postanowiłam wszystko razem połączyć i nie żałuję. Deserek ten smakuje jak wszystkim znany, sprzedawany w kubeczkach ryż na mleku z sosem owocowym, ale zapewniam, że jest jeszcze smaczniejszy i zdrowszy. I przyznam szczerze, z początku nienawidziłam Euro przez te korki, brak normalnych informacji w telewizji i wszechobecne reklamy nawiązujące do tej tematyki, ale jak poszłam na poznańską Strefę Kibica, ogarnął mnie prawdziwy polskoszał ;)

 

Składniki:

   warstwa owsiankowa

  • półtora łyżki płatków owsianych (15g)        55 kcal
  • niecałe pół szklanki mleka 0,5/1,5% (115 g)  35/55 kcal
  • pół łyżki cukru/słodzik                                     10/0 kcal
  • 1/3 zmiksowanych czereśni                           20 kcal

   warstwa jogurtowa

  • 100 g jogurtu naturalnego                            60 kcal

   warstwa czereśniowa - mus czereśniowy

  • 2/3 zmiksowanych 100 g czereśni                40 kcal
  • łyżka cukru/słodzik                                        20/0 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:                          210/260 kcal
Czas przygotowania:                                           5-15 minut
Liczba porcji:                                                         1-2 porcje

 

Czereśnie myjemy, wyjmujemy z nich pestki i dodajemy cukier/słodzik, po czym całość traktujemy blenderem. Płatki owsiane zalewamy mlekiem, dodajemy cukier/słodzik oraz mus czereśniowy, gotujemy aż całość zgęstnieje i przelewamy do szklanej miseczki/szklanki. Gdy warstwa owsiankowa nieco przestygnie wylewamy na nią jogurt naturalny, a następnie warstwę czereśniową. Możemy od razu podawać (wówczas owsianka jest jeszcze ciepła i bardzo delikatna), lub po schłodzeniu.


Deser (nie tylko) kibica3


Deser (nie tylko) kibica4


Smacznego! ;)















Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...