czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: czekolada i kakao

niedziela, 13 września 2015

Ciasteczka lawendowe

Moja macocha posadziła na działce lawendę i tylko czekałam aż wyrośnie, by porwać pęczek do domu i upiec z niej ciastka. Przyznam szczerze, że to świetne uczucie móc gotować, czy też piec, z rzeczy dostępnych na działce lub ogródku. Przepis ten pochodzi z bloga Moje Wypieki i oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Dodałam kawałki białej czekolady, gdyż uwielbiam jej dodatek w ciastkach oraz zrezygnowałam z cytryny, za którą nie przepadam. Same ciastka intensywnie pachną i smakują lawendą, a czekolada dodaje im nieco słodyczy. Jeżeli macie dostęp do lawendy to polecam wypróbować :)


Składniki

  • 1,5 łyżki suszonych kwiatków lawendy (lub 3 łyżki świeżych)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (195g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75g)
  • tabliczka białej czekolady (100g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (90g)
  • szczypta soli
  • kostka masła (200g)
  • 1 żółtko

 

Czas przygotowania             4 godziny 
Liczba ciastek                        około 36 ciastek
Liczba porcji                           około 12 porcji
Kaloryczność                         279 kcal na jedną porcję (3 ciastka)

 

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie z nich dokładnie mieszamy i szybko ugniatamy. Na foli spożywczej formujemy wałek z połowy ciasta, po czym szczelnie go owijamy. Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta i przechowujemy w lodówce przez 3 godziny (maksymalnie 3-5 dni).

Schłodzone ciasto kroimy na półcentymetrowe plasterki i układamy w dużych odstępach na blaszce (u mnie 1 blacha = 1 wałek ciasta). Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut nie doprowadzając do przyrumienienia (pierwsza partia wyszła mi nieco zbyt przypalona, drugą piekłam właśnie w niższej temperaturze i z opcją "opiekania od góry"). Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy kilka minut aż ciastka stwardnieją i delikatnie przekładamy je i studzimy na kratce.

 

Ciasteczka lawendowe

 

Ciasteczka lawendowe

Smacznego! ;)

Smacznego! ;)

piątek, 08 maja 2015

Ambasador

Zakochałam się w tym cieście. Jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe, czyli jak dla mnie to ciasto idealne. Jedyna jego wada to tempo w jakim znika. Gorąco polecam tym którzy jeszcze go nie próbowali :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki cukru (400g)
  • 5 łyżek kakao (50g)
  • półtorej szklanki mleka 3,2% (375ml)
  • kostka masła (250g)
  • 2 i pół szklanki mąki (325g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g)
  • 5 jajek
  • kieliszek wódki np. orzechówki (50ml)

Czas przygotowania:        25-35 minut + 30 minut pieczenia
Wymiary blachy:                20x35cm
Liczba porcji:                   
  18-22 porcji

Kaloryczność:                    dla 18 porcji to 301 kcal

 

W garnku łączymy cukier, kakao (by kakao nie zebrało się w grudki, polecam je dobrze wymieszać z cukrem zanim dodamy pozostałe składniki), szklankę mleka, oraz masło i gotujemy do momentu zgęstnienia. Odlewamy 3/4 szklanki, które wykorzystamy po upieczeniu ciasta.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i stopniowo łączymy z uzyskaną masą. 

Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i dokładnie, ale delikatnie, łączymy z pozostałymi składnikami.

Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 20x35cm) i pieczemy przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Upieczone i jeszcze gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków, bardzo gęsto i głęboko. Następnie do odłożonej na początku masy dodajemy kieliszek wódki oraz pół szklanki mleka, dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Gotowe zakrywamy folią i pozostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień. Doskonale nadaje się również do mrożenia.

Ambasador

 

Ambasador

 

Smacznego! :)

wtorek, 21 października 2014

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

Kolejna wersja zdrowych ciastek, tym razem z kawałkami czekolady. Ciastka są z początku mięciutkie, z czasem stają się chrupiące o ile dotrwają do tego czasu. Polecam również poprzednią wersję, ze słonecznikiem (klik). W skrócie: ciastka są przepyszne i bardzo szybko znikają :)

Składniki:

  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)  220 kcal
  • półtora szklanki płatków owsianych (180g)          660 kcal
  • tabliczka mlecznej czekolady (100g)                   550 kcal
  • pół szklanki cukru (100g)                                    405 kcal
  • jajka                                                                            170 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                             440 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu

Wartość kaloryczna:                          2445 kcal
Czas przygotowania:        
              15 min + 15 min pieczenia

Liczba ciastek:                                    15 -20 ciastek 
Liczba porcji:                                       5-6 porcji

 

Płatki owsiane mielimy, czekoladę kroimy w kostkę po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy porcjami ciasto (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące) w dość małych odstępach. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (do momentu zarumienienia ciastek) po czym studzimy (najlepiej na kratce).

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

 

Ciastka owsiane z kawałkami czekolady

Smacznego! ;)

środa, 24 września 2014

Błyskawiczny mus czekoladowy

Właśnie się rozpływam nad musem czekoladowym i zastanawiam dlaczego go tak dawno nie robiłam. Potrzeba do niego tylko dwóch składników (prawie zawsze zalegające gdzieś w kuchni), 15 minut i trochę chęci. Zamiast mlecznej czekolady, można również wykorzystać białą lub gorzką. Temu kto jeszcze nie jadł polecam koniecznie spróbować, ale ostrzegam, każda łyżeczka wciąga coraz bardziej :)

 

Składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady                550 kcal
  • 250ml śmietany kremówki (30%)     720 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                 1270 kcal
Czas przygotowania:                                 
15 min

Liczba porcji:                                             2 porcje 

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym samym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Lekko przechłodzoną czekoladę (ważne by nie była ona bardzo gorąca, najlepiej po roztopieniu jeszcze chwilę odczekać energicznie mieszając) stopniowo dodajemy do śmietany mieszając na małych obrotach miksera. Gotowy mus przekładamy do pucharków. Podajemy go od razu po przygotowaniu, lub po przechowywaniu w lodówce. Przed podaniem mus czekoladowy można ozdobić bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi itp.

 

Błyskawiczny mus czekoladowy

 

Błyskawiczny mus czekoladowy

Smacznego! ;)

piątek, 01 marca 2013

ciastoo

Ciasto powstałe z modyfikacji i modyfikacji modyfikacji mojej Murzynki;) Chyba w ostatecznej formie, aczkolwiek kto wie. Lubię je bo składniki do jego przygotowania mam zazwyczaj w domu a do tego jest niezawodne. Polecam spróbować ;)

 

Składniki:

  • pół kostki margaryny (125g)           890 kcal
  • 3/4 szklanki mleka 0,5/1,5% (170g)  65/80 kcal
  • 3/4 szklanki cukru/słodzik (150g)    0/610 kcal
  • 340g mąki                                            1240 kcal
  • 2 łyżki kakao (20g)                        75 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • jajko                                                     85 kcal
  • 350/500ml śmietanki kremówki       1005/1435 kcal
  • 40/60g cukru pudru                            160/245 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:              3520/4660 kcal
Czas przygotowania:                               
40 min + 20 min pieczenia
Liczba porcji:                                             
12-15 porcji

 

Cukier, mleko i margarynę podgrzewamy w garnku, do rozpuszczenia wszystkich składników. W tym czasie dokładnie wymieszać suche składniki. Gdy zawartość garnka ostygnie, łączymy ją z suchymi składnikami oraz jajkiem. 

Ciasto pieczemy w blaszce (o wymiarach 20x35cm), wyłożonej papierem do pieczenia, przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem. Gdy ciasto ostygnie odkrawamy wierzch oraz boki i kruszymy je. Pozostałe ciasto przecinamy na dwie warstwy i przekładamy je bitą śmietaną. Nakładamy ją także na wierzch drugiej warstwy oraz na boki po czym posypujemy całość skruszonymi bokami i dociskamy. 

ciastoo

 

ciastoo

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3 , 4













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...