czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: czasochłonne

czwartek, 03 marca 2016

Czosnkowy twarożek słonecznikowy

Niestety zima trochę mnie porwała, chyba krótkie dni i chłodne wieczory to dla mnie nie czas na blogowanie. Co ciekawe, od dłuższego czasu zainteresowałam się weganizmem (w końcu!), ale może jakiś konkretniejszy, osobny wpis o tym, później :)

Dzisiaj wracam z moim faworytem, uzależnieniem i ratunkiem podczas dni totalnego lenistwa, czy też sesji. Jest to jeden z przepisów, o których chcę pamiętać, dlatego bardzo się cieszę, że dodam go w końcu na bloga.

A mowa o.. czosnkowym twarożku słonecznikowym. Początkowo poznany jako sos czosnkowy, gdy jedna z vlogerek przygotowywała go na grilla, przeze mnie wykonany w podobnym celu.. aczkolwiek o wiele bardziej podchodzi mi na chlebie z dodatkiem ogórka :) Widziałam również kilka innych odmian m.in. z rzodkiewką, z chęcią wszystkie wypróbuje, gdy wiosna nadejdzie w pełni. Dodatek czosnku nadaje konkretnego smaku, świetnie sprawdzają się również płatki drożdżowe, kolejne moje nowe uzależnienie, dosypywane niemalże do wszystkiego. A tymczasem polecam wszystkim, którzy nie jedli szybko wypróbować :)

 

Składniki

  • szklanka ziaren słonecznika (150g)
  • szklanka zimnej wody (250ml)
  • 6 ząbków czosnku (30g)
  • przyprawy
     

Czas przygotowania                noc moczenia + 10 minut
Objętość                                        około 300 ml
Liczba porcji                                 10 porcji
 
Kaloryczność                                84 kcal na jedną porcję
 

 

Ziarna słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, dodajemy czosnek oraz przyprawy (u mnie to sól i pieprz, często również płatki drożdżowe). Całość blendujemy (ja używam blendera kielichowego). Podajemy jako dodatek do chipsów, selera naciowego lub pasta kanapkowa do pieczywa, tortilli.


Czosnkowy twarożek słonecznikowy

Smacznego! :)
 

Źródło inspiracji

wtorek, 27 października 2015
Wegański krupnik
Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Prawdziwą mistrzynią w ich przygotowywaniu jest moja macocha, a przepis ten został przygotowany z jej pomocą. Co tu dużo pisać, zupa jest pyszna, treściwa i rewelacyjnie rozgrzewająca w chłodne dni, dodatkowo jej porcja to tylko 175 kcal :)
 
Składniki
  • 3 litry wody
  • por (200g)
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżka soli (10g)
  • 3 gałązki naci selera korzeniowego
  • 6 dużych obranych ziemniaków (800g)
  • połowa obranego korzenia selera (150g)
  • obrany korzeń pietruszki (60g)
  • 2 duże obrane marchewki (120g)
  • 200g kaszy jęczmiennej
  • kilka grzybów suszonych (5g)
  • przyprawy

 

Czas przygotowania     60 minut
Liczba porcji                   8 porcji
Kaloryczność                  porcja to 175 kcal

 

W wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i naci selera gotujemy pora. W osobnym garnku grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 20 minut). 

W tym czasie ziemniaki kroimy w drobną kostkę, pozstałe warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach. Ugotowanego pora wyjmujemy i dodajemy warzywa oraz grzyby do wywaru. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

Gdy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 30 minut. Podajemy na ciepło.

By zagęścić zupę polecam lekko ugnieść ziemniaki. Gotową zupę można również doprawić magi i zawekować.

 

Wegański krupnik

 Smacznego! :)

niedziela, 04 października 2015

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

Przyznam szczerze, że jest to przepis mojej macochy i z góry dziękuję za zgodę na jego udostępnienie :) Przepis ten ma ponad 20 lat i został nieco zmodyfikowany, by dodać więcej pełnoziarnistych dodatków. Chlebek jest wilgotny i puszysty, nadaje się do mrożenia, ponadto zawiera ogromne ilości błonnika jest więc idealny dla osób dbających o linię :) 

 

Składniki

  • kilogram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki otrębów żytnich (65g)
  • 1 i 1/3 szklanki nasion słonecznika (210g)
  • litr ciepłej wody 
  • łyżeczka cukru (5g)
  • łyżka soli (18g)
  • kostka świeżych drożdży (100g)

do wyłożenia formy

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 łyżki bułki tartej (16g)

Czas przygotowania        80-90 minut
Liczba chlebów                 
2 chleby

Liczba kromek                  40 kromek
Liczba porcji                      20 porcji (po 2 kromki)
Kaloryczność                     jedna porcja to 254 kcal

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże, po czym dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Ciasto odkładamy na 10 - 15 minut i ponownie mieszamy w celu napowietrzenia. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a keksówki smarujemy olejem i wykładamy bułką tartą. Gotowe ciasto przelewamy do foremek (zwilżoną dłonią wyrównujemy powierzchnię). Chleb pieczemy przez 50 minut (ja korzystałam z opiekania górnego i dolnego).

Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy go w lodówce do 7 dni. Świetnie nadaje się również do mrożenia.

 

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

 

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

Smacznego! ;)

niedziela, 13 września 2015

Ciasteczka lawendowe

Moja macocha posadziła na działce lawendę i tylko czekałam aż wyrośnie, by porwać pęczek do domu i upiec z niej ciastka. Przyznam szczerze, że to świetne uczucie móc gotować, czy też piec, z rzeczy dostępnych na działce lub ogródku. Przepis ten pochodzi z bloga Moje Wypieki i oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Dodałam kawałki białej czekolady, gdyż uwielbiam jej dodatek w ciastkach oraz zrezygnowałam z cytryny, za którą nie przepadam. Same ciastka intensywnie pachną i smakują lawendą, a czekolada dodaje im nieco słodyczy. Jeżeli macie dostęp do lawendy to polecam wypróbować :)


Składniki

  • 1,5 łyżki suszonych kwiatków lawendy (lub 3 łyżki świeżych)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (195g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (75g)
  • tabliczka białej czekolady (100g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (90g)
  • szczypta soli
  • kostka masła (200g)
  • 1 żółtko

 

Czas przygotowania             4 godziny 
Liczba ciastek                        około 36 ciastek
Liczba porcji                           około 12 porcji
Kaloryczność                         279 kcal na jedną porcję (3 ciastka)

 

 

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie z nich dokładnie mieszamy i szybko ugniatamy. Na foli spożywczej formujemy wałek z połowy ciasta, po czym szczelnie go owijamy. Czynność powtarzamy z drugą połową ciasta i przechowujemy w lodówce przez 3 godziny (maksymalnie 3-5 dni).

Schłodzone ciasto kroimy na półcentymetrowe plasterki i układamy w dużych odstępach na blaszce (u mnie 1 blacha = 1 wałek ciasta). Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut nie doprowadzając do przyrumienienia (pierwsza partia wyszła mi nieco zbyt przypalona, drugą piekłam właśnie w niższej temperaturze i z opcją "opiekania od góry"). Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy kilka minut aż ciastka stwardnieją i delikatnie przekładamy je i studzimy na kratce.

 

Ciasteczka lawendowe

 

Ciasteczka lawendowe

Smacznego! ;)

Smacznego! ;)

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Kotlety są cudowne, szczerze to sama masa tak mi smakowała, że prawie nie byłoby czego smażyć :D Możemy do nich dodać przeróżne przyprawy oraz dodatki warzywne lub nawet grzyby. Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki - jak kto lubi. Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej więc dzisiaj właśnie z nią, a także curry :)


Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • niecałe 2 szklanki wody (około 450ml)
  • cebula (100g)
  • 8 łyżek oleju (80g)
  • przyprawy
  • 4 łyżki bułki tartej (32g)

Czas przygotowania:         60 minut
Liczba kotletów:                 20 kotletów
Liczba porcji:                       
6 porcji
Kaloryczność:                      
281 kcal na porcję

 

Kaszę i soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy w nieprzywierającym garnku w podanej ilości wody około 15 minut od momentu zagotowania. W ostatnich minutach można gotować bez przykrywki i intensywnie mieszać, by odparowała jak największa ilość wody. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia po czym dodajemy ją do pozostałych składników i całość doprawiamy. Masa powinna być bardzo gęsta by po ostygnięciu umożliwiać swobodne lepienie. 

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z dodatkami typu warzywa, surówki, sałatki lub sosy.

 Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

 

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Smacznego! :)

Wegetariański obiad V

 
1 , 2 , 3 , 4













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...