czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: umiarkowanie szybkie

poniedziałek, 07 grudnia 2015

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Może i podobna sałatka już jest (klik LINK) lecz ta ma nieco inne składniki. Z sosu sojowego obecnie nie używam, tym razem zamiast pietruszki dodałam świeżą bazylię, nowym dodatkiem jest również pęczak. Pokazuje to jak można w kuchni zamieniać składniki pozostając przy bazie - czyli mojemu ulubionemu połączeniu: soczewica, ogórek kiszony, majonez i curry. Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu, uwielbiam ją i mogę się nią zajadać bez końca :D

 

Składniki:

  • pół szklanki kaszy pęczak (90g)
  • pół szklanki zielonej soczewicy (100g)
  • 4 ogórki kiszone (215g)
  • pół cebuli czerwonej (50g)
  • łyżka majonezu (25g)
  • pół łyżeczki curry
  • garść liści świeżej bazyli

 

Czas przygotowania       30 - 40 minut
Liczba porcji                   3 porcje
Kaloryczność                 292 kcal na jedną porcję 

 

Kaszę oraz soczewicę przygotować według opisu producenta. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, a bazylię posiekać. Ugotowane składniki wymieszać z pozostałymi i przyprawić do smaku. 

 

Sałatka z pęczakiem, soczewicą i ogórkiem

Smacznego! :)

piątek, 24 lipca 2015

Chlebek

Jakiś czas temu w jednej z poznańskich wege restauracji (Radhe Vega swoją drogą bardzo polecam) miałam okazję spróbować chlebka naan który wyjątkowo mi zasmakował. Kilka dni później dorwałam w jakiejś gazetce przepis, a że miałam akurat jogurt grecki to wypróbowałam. Pieczywo jest chrupiące i miękkie w środku lecz niestety trochę bardziej zwarte niż to które jadłam w restauracji, więc już niedługo spróbuję z ciastem drożdżowym. Aczkolwiek idealnie nadaje się ono do wszelkiego rodzaju past, a także z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek :)

 

Składniki

  • półtorej szklanki mąki pszennej (200g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 6 łyżek jogurtu greckiego (150g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pieprzu
  • ząbek czosnsku (5g)

Czas przygotowania:              40-45 minut
Liczba porcji:                            3 porcje
Kaloryczność:                          289 kcal na porcję

 

Do naczynia dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy oraz dokładnie wymieszać. Jogurt połączyć z rozgniecionym czosnkiem po czym wlać do suchych składników. Ciasto wyrabiać do momentu gdy nie będzie się lepić do dłoni, podzielić na 3 części, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Na rozgrzanej suchej patelni podpiekać ciasto rozgniecione na placki (lub rozwałkowane). Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej z sosami.

Chlebek

Na zdjęciu chleb naan w towarzystwie czerwonej soczewicy w sosie pomidorowym z papryką wędzoną.

Smacznego! :)

Piknik

niedziela, 21 września 2014

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

To chyba moje pierwsze danie jednogarnkowe i jestem bardzo zadowolona. Dla takiego leniucha jak ja jest to idealne rozwiązanie, bo naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Z racji tego, że ostatnio ograniczyłam węglowodany, dzisiaj bez dodatku makaronu, ryżu czy też kaszy. Polecam szczególnie teraz, podczas sezonu na cukinię i fasolkę szparagową :)

Składniki

  • 10 kotletów sojowych (70g)                              190 kcal
  • mała cukinia (250g)                                            30 kcal
  • garść fasolki szparagowej (250g)                       60 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                               175 kcal
  • cebula (100g)                                                     30 kcal
  • pół litra wody
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (60g)      55 kcal
  • 4 łyżki sosu sojowego (40g)                               20 kcal
  • 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki

 

Całkowita wartość kaloryczna:                        560 kcal
Czas przygotowania:                                       
 30-45 minut
Liczba porcji:                                                    
2-3 porcje 

 

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojoną fasolkę i całość zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu około 15 minut a następnie dodajemy kotlety sojowe. Po 10 minutach, gdy kotlety zmiękną, kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy plasterki cukinii. Gdy cukinia będzie gotowa doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, curry oraz papryką. 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)Smacznego! :)

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

 Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto z odrobiną bazylii ;)

 

Składniki:

  • czerwona papryka (200g)                         45 kcal
  • papryczka chilli (20g)                                 10 kcal
  • 2 garście orzechów włoskich (60g)            390 kcal
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (60g)                       530 kcal
  • ząbek czosnku (5g)                                    10 kcal
  • 6-10 świeżych liści bazylii 
  • makaron pszenny/pełnoziarnisty (300g)   1090/1045 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                          2030/2075 kcal
Czas przygotowania:                                          
35-45 minut
Liczba porcji:                                                      
4-6 porcji

 

Paprykę przekrawamy na pół i wyjmujemy nasiona, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (z papryki wypłyną soki więc polecam włożyć ją do naczynia które łatwo umyć, lub na papier do pieczenia).

 

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

 

W tym czasie gotujemy makaron a także miksujemy w blenderze orzechy włoskie, następnie dodajemy do nich bazylię oraz pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli i całość ponownie miksujemy. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników, wraz z czosnkiem oraz oliwą. Wszystko ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku (u mnie są to sól oraz słodka papryka). Pesto podajemy z gorącym makaronem.

 

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

Smacznego! ;)

piątek, 29 listopada 2013

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Czasami są takie dni, że po zajęciach mam tylko siły na szybki obiad, więc gdy ostatnio znalazłam trochę czasu to postanowiłam zaszaleć. Efektem tego jest ten pyszny, a co najważniejsze całkiem zdrowy posiłek. Podpieczone warzywa idealnie komponują się z delikatną fetą, do tego duże ilości ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Kto się skusi? ;)



Składniki:

  • brokuły świeże lub mrożone (450g)              120 kcal
  • ziemniaków wczesnych/późnych(0,5kg)   280/325 kcal
  • 90g sera feta                                                      240 kcal
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40g)                         350 kcal
  • przyprawy
    • zioła prowansalskie
    • papryka ostra czerwona
    • pieprz
    • sól

Całkowita wartość kaloryczna:                            990/1035 kcal
Czas przygotowania:                  
                     35-45 minut 

Liczba porcji:                                                           3 porcje

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy (najlepiej na parze). Gdy warzywa są al'dente przekładamy je na papier do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem praz ziołami prowansalskimi i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. W tym czasie kroimy fetę w kostkę, posypujemy papryką oraz ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek. Upieczone warzywa posypujemy fetą, oraz polewamy sosem z niej pozostałym.

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...