czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: dukanowskie

niedziela, 21 października 2012

Czekoladowy napój dla wegan, bez mleka roślinnego

Jakiś czas temu w telewizji pokazywali przepis na taki napój. Idealny dla wegan i ludzi uczulonych na białko krowie, którzy mają już dosyć mleka sojowego. Mi bardzo przypadł do gustu, tym bardziej, że to sama natura. Gorąco polecam ;)


Składniki:

  • dojrzały banan (120g)             105 kcal
  • łyżka kakao (5g)                     20 kcal
  • 3 łyżeczki miodu (21g)/słodzik  65/0 kcal
  • 2/5 szklanki wody (100ml)

Całkowita wartość kaloryczna:      125/200 kcal 
Czas przygotowania:                        
5 minut
Ilość:                                                    
około 250 ml
Liczba porcji:                                      
1 porcja

 

Obranego banana, wraz z kakao, wodą i miodem blenderujemy na gładką masę. Sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy miodem. 

 

Czekoladowy napój dla wegan, bez mleka roślinnego

 Smacznego! ;)

piątek, 21 września 2012

Sok dyniowo-marchewkowy

Wiem, wiem dawno mnie nie było za co bardzo przepraszam, ale sesja poprawkowa plus dieta jakoś mnie odsunęły od blogowania. Dieta co prawda dalej trwa, więc w najbliższym czasie będą rządziły zdrowe dania :P

Jakiś czas temu postanowiłam nadrobić zaległości w Harrym Potterze, nie wiem jak to się stało, że nie przeczytałam dwóch ostatnich części. Oczywiście każdy kto go czytał pamięta słynny sok dyniowy, którym uczniowie Hogwartu zapijali się podczas uczty. A że nadszedł już sezon na właśnie to warzywko i natknęłam się na nie w sklepie to postanowiłam go zrobić w domu. Do dyni podchodzę z dystansem, u mnie w domu jej nie jadano, a po tragicznej próbie zupy dyniowej zraziłam się do niej. Sok z samej dyni, może dla niektórych smaczny, dla mnie wydawał się jakiś surowy i bez smaku. Po dodaniu marchewki która dodaje trochę słodyczy staje się jednym z moich ulubionych napoi ;)


Składniki:

  • 500g dyni (oczyszczonej)    85 kcal
  • duża marchewka (100g)     20 kcal

   opcjonalnie

  • łyżeczka miodu (12g)          35 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna: mniej niż 105/140 kcal
Czas przygotowania:                  
5-10 minut
Pojemność:                                   
250-300 ml
Liczba porcji:                                
1 porcja

 

Obraną dynię i marchew wrzucamy do sokowirówki. Sprawdzamy smak, opcjonalnie dosładzamy. Pozostałości zostawiamy do innego przepisu (już niebawem ;))

 

Sok dyniowo-marchewkowy

Smacznego! ;)


Dyniowe przysmaki

wtorek, 07 sierpnia 2012

Fasolka1

Niestety musiałam wrócić z woodstocku, chociaż nie chciałam. Teraz jedyne co mi pozostaje to odliczać dni do kolejnego, oraz nadrobienie zaległości na blogu. Nie każdemu smakuje, ale ja wprost zakochałam się w jedzeniu u kryszny, oczywiście planuję niedługo coś z tego zrobić. A teraz powrót do normalnych posiłków, bo powoli miałam już dość nutelli, chipsów, ciastek i zapiekanek :D

A dzisiaj cudowne połączenie! Powstałe chyba z mojej obsesji na punkcie tego sosu. Gorąco polecam, w szczególności w upalne dni ;)


Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej                                              95 kcal
  • podstawowa wersja sosu miodowo-musztardowego 175 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                             270 kcal
Czas przygotowania:                                                              
10-20 minut
Liczba porcji:                                                                            
2-3 porcje 

 

Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, po czym gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut (w zależności czy wolimy bardziej chrupiącą, czy miękką). Przygotowujemy sos. Gotową fasolkę polewamy sosem i podajemy jako danie główne, dodatek do niego lub przekąskę.

Fasolka2Smacznego! ;)

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

piątek, 27 lipca 2012

Makaron ze sosem szpinakowym (225/235 kcal)1

Uhhh szpinak chodził za mną od tak dawna aż w końcu mnie złapał. Niestety są takie upały, że nie mam ochotę na większe cuda w kuchni, niż szybkie smażenie na patelni. 

 

Składniki:

  • 50 g makaronu pszennego/razowego            190/180 kcal
  • 100 g szpinaku mrożonego (ok 5 brykietów)  15 kcal
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (50 g)                30 kcal
  • przyprawy

opcjonalnie

  • ząbek czosnku                                                      5 kcal
  • łyżka tartego żółtego sera (10 g)                 35 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                          225/235/275 kcal
Czas przygotowania:                                           
15-20 minut

Liczba porcji:                                                         1 porcja

 

Makaron przyrządzamy według opisu na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy na suchej patelni, po czym dodajemy jogurt i przyprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, czosnek, sos sojowy). Makaron mieszamy z sosem i opcjonalnie posypujemy serem żółtym.

 Makaron ze sosem szpinakowym (225/235 kcal)2


 

Smacznego! ;)

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

niedziela, 15 lipca 2012

Owsianka z jabłkiem i nutą cynamonu1

Jabłko leżało i leżało aż postanowiłam zrobić z niego jabłkowo cynamonową owsiankę i to był bardzo dobry pomysł. Jak dla mnie smakuję trochę jak szarlotka, płatki owsiane grają tu rolę kruszonki, a jabłko z cynamonem tworzą jej pyszne zastępstwo dla musu. Gorąco polecam spróbować ;)


Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych (25 g)  90 kcal
  • szklanka wody
  • pół jabłka (100 g)                       45 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru (12 g)/słodzik               50/0 kcal

opcjonalnie 2 orzechy laskowe (2 g)      15 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:         150/200 kcal
Czas przygotowania:                          
10-15 minut

Liczba porcji:                                        1 porcja


Płatki owsiane z cukrem zalewamy wodą przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, w zależności jak bardzo miękkie je chcemy, wrzucamy je do gotującej się owsianki na początku lub na końcu. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno, opcjonalnie posypujemy cynamonem i orzechami laskowymi.

Owsianka z jabłkiem i nutą cynamonu3


Owsianka z jabłkiem i nutą cynamonu2


Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

 

 

Smacznego! ;)

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...