czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: do zamrożenia

niedziela, 04 października 2015

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

Przyznam szczerze, że jest to przepis mojej macochy i z góry dziękuję za zgodę na jego udostępnienie :) Przepis ten ma ponad 20 lat i został nieco zmodyfikowany, by dodać więcej pełnoziarnistych dodatków. Chlebek jest wilgotny i puszysty, nadaje się do mrożenia, ponadto zawiera ogromne ilości błonnika jest więc idealny dla osób dbających o linię :) 

 

Składniki

  • kilogram mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki otrębów żytnich (65g)
  • 1 i 1/3 szklanki nasion słonecznika (210g)
  • litr ciepłej wody 
  • łyżeczka cukru (5g)
  • łyżka soli (18g)
  • kostka świeżych drożdży (100g)

do wyłożenia formy

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 łyżki bułki tartej (16g)

Czas przygotowania        80-90 minut
Liczba chlebów                 
2 chleby

Liczba kromek                  40 kromek
Liczba porcji                      20 porcji (po 2 kromki)
Kaloryczność                     jedna porcja to 254 kcal

 

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże, po czym dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Ciasto odkładamy na 10 - 15 minut i ponownie mieszamy w celu napowietrzenia. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a keksówki smarujemy olejem i wykładamy bułką tartą. Gotowe ciasto przelewamy do foremek (zwilżoną dłonią wyrównujemy powierzchnię). Chleb pieczemy przez 50 minut (ja korzystałam z opiekania górnego i dolnego).

Po upieczeniu chleb przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy go w lodówce do 7 dni. Świetnie nadaje się również do mrożenia.

 

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

 

Pełnoziarnisty chleb drożdżowy

Smacznego! ;)

środa, 22 maja 2013

Muffink z płatkami owsianymi i cynamonem

Dawno nie piekłam muffinek, a z racji tego, że mam w planach wykorzystać zamrażalnik i zrobić w nim zapasy postanowiłam, że je w końcu zrobię. Dzisiaj w wersji baardzo błonnikowej, z płatkami owsianymi i jeżeli macie to mąką pełnoziarnistą. A muffinki? Jak to muffinki, są przepyszne. Mało słodkie, z kawałkami płatków przypominających orzeszki. Gorąco polecam, nie tylko robiącym zapasy ;)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (260g)   945/885 kcal
  • 85g płatków owsianych                                              310 kcal
  • 6 łyżek cukru (72g)/ 40g fruktozy/słodzika              290/160/0 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka                                                                           170 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5% (250ml)                         90/110 kcal
  • 5 łyżek oleju (50ml)                                           440 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                    2245/2185/2115/2055/1955/1895 kcal
Czas przygotowania:                                     15 + 15 minut pieczenia

Liczba muffinek:                                              12 muffinek
Liczba porcji:                                                   6 porcje

 

W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon) a w drugiej mokre (jajka, mleko i olej). Wszystko razem mieszamy i wypełniamy ciastem papilotki od muffinnek. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. 

Muffink z płatkami owsianymi i cynamonem

 

Muffink z płatkami owsianymi i cynamonem

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

niedziela, 12 sierpnia 2012

Muffinki podwójnie czekoladowe (455/480 kcal)

Chyba mało kto się oprze czekoladowym muffinkom. Uwielbiam je zajadać zamaczane w kawie. Gorąco polecam, ale i ostrzegam, są bardzo uzależniające ;) 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (260 g)   945/885 kcal
  • łyżka proszku do pieczenia  
  • 2 łyżki cukru (24 g)                                         100 kcal
  • łyżka kakao (10 g)                                          40 kcal
  • pół tabliczki czekolady mlecznej/gorzkiej (50 g)    275/280 kcal
  • szczypta soli
  • szklanka mleka 0,5/1,5 % (230 g)                      90/110 kcal
  • 4 łyżki oleju (40 g)                                           350 kcal
  • jajko                                                                            85 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                    1825/1910 kcal
Czas przygotowania:                                                     
10 + 15 minut pieczenia

Liczba muffinek:                                                              12 muffinek
Liczba porcji:                                                                    4-5 porcji

 

Mieszamy suche składniki w jednym naczyniu (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, czekoladę, sól), a w drugim mokre (mleko, olej i jajko), po czym łączymy wszystko razem, mieszając tylko do połączenia składników. Formy do muffinek wypełniamy masą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.  

Muffinki podwójnie czekoladowe (455/480 kcal)2

 

Muffinki podwójnie czekoladowe (455/480 kcal)3

źródło inspiracji

Smacznego! ;)

sobota, 28 lipca 2012

Muffinki ze śliwkami (220/270 kcal)1

... czyli ciąg dalszy muffinkomanii. Musiałam jakoś wykorzystać śliwki które mi tata wcisnął, a że nie mam ostatnio ochoty na owoce, to postanowiłam je upchać do muffinek. Rodzicom bardzo zasmakowały, moim zdaniem nie są złe, ale wolę muffinki w innej wersji ;)

 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej (130 g)  475/440 kcal
  • pół łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru (60 g)/słodzik                    245/0 kcal         
  • jajko                                                                        85 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5/1,5 % (115 g)               45/55 kcal
  • 3 łyżki oleju (30 g)                                       255 kcal
  • 6 śliwek (120 g)                                          55 kcal

    opcjonalnie

  • łyżka ekstraktu waniliowego

 

Całkowita wartość kaloryczna:                                880/1085 kcal
Czas przygotowania:                                                 
10 minut + 15 minut pieczenia

Liczba muffinek:                                                         12 muffinek
Liczba porcji:                                                               4-5 porcji 

 

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier/słodzik) a w drugiej mokre (jajko, mleko, olej, śliwki i opcjonalnie ekstrakt waniliowy). Zawartość obu naczyń mieszamy ze sobą aż do połączenia składników. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Foremki do muffinek wypełniamy masą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

 

Muffinki ze śliwkami (220/270 kcal)2

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

środa, 25 lipca 2012

Muffinki zeberki (410/580 kcal)1

... inaczej muffinki marmurkowe. W końcu doszły do mnie foremki i właśnie zaczęłam muffinkowe szaleństwo. Mam tyle pomysłów i aż nie wiem od których zacząć. Pierwsze na wypróbowanie poszły zeberki, przepyszne w szczególności na drugi dzień, gdy po nocy w pojemniku nabrały takiej wilgotności ;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (260 g) pszennej/pełnoziarnistej    945/885 kcal
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)/słodzik                            610/0 kcal   
  • 2 jajka                                                                         170 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5% (230 g)                        90/110 kcal
  • 5 łyżek oleju (50 g)                                          440 kcal
  • półtora łyżki kakao (15 g)                                  55 kcal

    opcjonalnie

  • łyżka ekstraktu z wanilii

 

Całkowita wartość kaloryczna:                                      1640/2330 kcal
Czas przygotowania:                                                       
15 minut + 15 minut pieczenia

Ilość muffinek:                                                                  12 muffinek
Liczba porcji:                                                                     4-5 porcji 

 

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier/słodzik), w drugim mokre (jajka, mleko, olej i opcjonalnie ekstrakt z wanilii). Wszystkie składniki łączymy, mieszając tylko do połączenia składników. Całość dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Foremki do muffinek wypełniamy na zmianę łyżeczką jasnego i ciemnego ciasta, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Muffinki zeberki (410/580 kcal)2

Smacznego! ;)
 

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...