czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: dietetyczne

środa, 19 marca 2014

Shake truskawkowy

Pierwsze truskawki w tym roku już zjedzone. Nie jestem ich wielką fanką, chyba, że w formie mlecznego shake'a ;) 

 

Składniki:

  • 4-5 truskawek (150g)                        40 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5%/1,5% (115g)    45/55 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka cukru(12g)                                50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                   85/95/135/145 kcal
Czas przygotowania:                                    5-10 minut
Liczba porcji:                                                  1 porcja (około 300 ml) 

 

Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Wkładamy do pojemnika blendera, zalewamy mlekiem i opcjonalnie dodajemy łyżkę cukru. Całość blendujemy według uznania. Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu (później może się zważyć).

Shake truskawkowy

 

Shake truskawkowy

 

Smacznego! ;)

piątek, 13 września 2013

Dietetyczne placki bananowe

Po długich wakacjach od blogowania wracam z pysznymi plackami bananowymi ;) Bez dodatku cukru, z małą ilością oleju i mam nadzieję, że w wersji pełnoziarnistej. Bardzo łatwe do zrobienia, znikają w oka mgnieniu i cudownie pachną bananami. Polecam na śniadanie lub podwieczorek ;)

 

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany* (240g)                                         215 kcal
  • jajko                                                                                       85 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5/1,5% (115g)                             45/55 kcal
  • 3 łyżki oleju (30ml)                                                   265 kcal
  • półtora szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (195g)  710/665 kcal
  • szczypta soli

opcjonalnie:

  • 2-3 łyżki cukru pudru (20-30g)                                    80-120 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                      1275/1285/1320/1330 kcal
Czas przygotowania:                                                       
15-20 minut

Liczba placków:                                                                18-22 placki 
Liczba porcji:                                                                    4-6 porcji

*polecam używać jak najbardziej dojrzałych bananów, im są one ciemniejsze tym są zarazem słodsze, przez co nie ma potrzeby dodawania cukru

 

Wersja z blenderem:

Do pojemnika wrzucamy banany, jajko, mleko, 2 łyżki oleju oraz sól i blendujemy. Dodajemy mąkę i całość mieszamy łyżką. Smażymy na patelni z łyżką oleju do momentu zarumienienia. Podajemy bez dodatków lub z cukrem pudrem.

 

Wersja bez blendera:

Banany rozgniatamy widelcem na papkę po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni z łyżką oleju do momentu zarumienienia. Podajemy bez dodatków lub z cukrem pudrem.

 

Dietetyczne placki bananowe

 

Smacznego ;)

źródło inspiracji 

piątek, 15 lutego 2013

sos pomidorowy na zimno

Im mniejsza obróbka termiczna, tym jak wiadomo zdrowiej. Postanowiłam więc przygotować zdrowszy sos pomidorowy, który tak uwielbiam zajadać z makaronem. Mile widziane są dodatki w postaci oliwy z oliwek, świeżych ziół (np. bazylia, oregano) oraz czosnku. Polecam wszystkim jako szybki i zdrowy posiłek ;)

 

Składniki:

  • puszka pomidorów(400g)                       90 kcal
  • łyżka oliwy z oliwek (10g)                         90 kcal
  • łyżeczka octu jabłkowego (3g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)                               15 kcal
  • 3 łyżeczki cukru (36g)                               145 kcal
  • przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego  545/520 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                            885/860 kcal
Czas przygotowania:                                             
15-20 minut
Liczba porcji:                                                           
2-3 porcje 

 

Pomidory w puszce odsączamy jeżeli sos ma być bardziej gęsty, lub pozostawiamy w zalewie. Dodajemy starty na tarce lub drobno posiekany czosnek oraz resztę składników. Doprawiamy i blendujemy (lub ugniatamy większe kawałki pomidorów widelcem). Podajemy na gorącym makaronie, jako dip do chipsów, natchos lub kotletów.

 

sos pomidorowy na zimno

Smacznego! ;)


Więcej na temat oliwy z oliwek

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosenna

sobota, 20 października 2012

Sałatka z surowym kalafiorem

...czyli pomysł na typowo białkowy obiad lub kolację. Jako że ostatnio odkryłam książkę która stała się moją dietetyczną biblią ("Jesteś tym co jesz" Gillian McKeith jakby ktoś pytał) i postanowiłam jeść więcej surowych warzyw. O dziwo kalafior należy do nich, w smaku mnie zaskoczył. Ma taki lekko cebulowy smak, chociaż po "przegryzieniu" tego praktycznie nie czuć. Polecam poeksperymentować;)

 

Składniki:

  • pół kalafiora (450g)                             110 kcal
  • pół puszki fasoli (120g)                         100 kcal
  • ćwierć cebuli (25g)                               5 kcal
  • 2 jajka                                                           170 kcal

   sos jogurtowy

  • pół dużego jogurtu naturalnego (150g)   90 kcal
  • łyżeczka oliwy z oliwek (5g)                   45 kcal
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • łyżka majonezu zwykłego/light (25g)        165/120 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna:                          520/640/680 kcal
Czas przygotowania:                                           
10-15 minut
Liczba porcji:                                                          
2 porcje

 

Jajka gotujemy na twardo. Kalafiora dzielimy na większe różyczki i zalewamy wrzątkiem z octem na 2-3 minuty, a następnie rozdzielamy go na mniejsze różyczki (im mniejsze tym lepsze, można też je pokroić nożem). Dodajemy do niego fasolę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny i oliwę, po czym doprawiamy do smaku (u mnie są to sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę i dodajemy wraz z sosem dodajemy do kalafiora. Wszystko dokładnie mieszamy (dobrze jest przygotować sałatkę wcześniej by całość się "przegryzła").

Sałatka z surowym kalafiorem

Smacznego!;)

piątek, 06 lipca 2012

Dietetyczne racuchy z jabłkiem1

Przyznam szczerze i bez bicia, pierwsze racuchy jakie jadłam od czasów gdy robiła mi je mama, a przy okazji pierwsze moje. Nienawidziłam ich w dzieciństwie, jabłka były pokrojone w plasterki i były bez cynamonu. A te? Oderwać się od nich nie mogę! Są puszyste i pachną cynamonem, a chyba każdy wie, że jego najlepszym towarzyszem jest jabłko, u mnie pokrojone w kostkę. Mojej znajomej, Oliwii również zasmakowały, cytuję "nie za słodkie, ogólnie bardzo dobre (...) na sam widok tych zdjęć przypomniał mi się zapach cynamonu jak je jadłyśmy". Całość tworzy pyszne śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, takie uniwersalne danie. Gorąco polecam ;)

Składniki:

  • jabłko (250 g)                                                 115 kcal
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru (10 g)/słodzik                           50/0 kcal
  • szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej (130 g)     475/440 kcal
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki wody
  • 2 jajka                                                          170 kcal
  • 2 łyżki oleju (20 g)                                          180 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                      905/990 kcal
Czas przygotowania:                                                       
15-20 minut
Liczba racuchów (około 10 cm):                                    8-10 racuchów
Liczba porcji:                                                                      
3-4 porcje


Z jabłka wydrążamy środek i obieramy je, a następnie kroimy w kostkę dowolnych rozmiarów. Do całości dorzucamy cynamon i cukier i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym dodajemy do nich mokre składniki (żółtko, olej wodę) na zmianę z suchymi (mąka z proszkiem do pieczenia) dalej miksując. Na końcu wrzucamy jabłko i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wkładamy masę, w zależności od wielkości jakie chcemy uzyskać. Smażymy na suchej patelni na jednej stronie, aż spód stwardnieje (tak jak smażymy pancakes), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z cukrem pudrem, miodem, syropami lub sosami ;)

 

Dietetyczne racuchy z jabłkiem2

 

Dietetyczne racuchy z jabłkiem3

 

Dietetyczne racuchy z jabłkiem4

Smacznego! ;)

  

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...