czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: kotlety

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Kotlety są cudowne, szczerze to sama masa tak mi smakowała, że prawie nie byłoby czego smażyć :D Możemy do nich dodać przeróżne przyprawy oraz dodatki warzywne lub nawet grzyby. Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki - jak kto lubi. Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej więc dzisiaj właśnie z nią, a także curry :)


Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • niecałe 2 szklanki wody (około 450ml)
  • cebula (100g)
  • 8 łyżek oleju (80g)
  • przyprawy
  • 4 łyżki bułki tartej (32g)

Czas przygotowania:         60 minut
Liczba kotletów:                 20 kotletów
Liczba porcji:                       
6 porcji
Kaloryczność:                      
281 kcal na porcję

 

Kaszę i soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy w nieprzywierającym garnku w podanej ilości wody około 15 minut od momentu zagotowania. W ostatnich minutach można gotować bez przykrywki i intensywnie mieszać, by odparowała jak największa ilość wody. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia po czym dodajemy ją do pozostałych składników i całość doprawiamy. Masa powinna być bardzo gęsta by po ostygnięciu umożliwiać swobodne lepienie. 

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z dodatkami typu warzywa, surówki, sałatki lub sosy.

 Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

 

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Smacznego! :)

Wegetariański obiad V

czwartek, 04 lipca 2013

Kotlety sojowe z okary

Sesja sesja i po sesji! 3 egzaminy na 4 zdane, czekam na wynik tego ostatniego, może się uda i będę mieć wolny wrzesień?

Wczoraj miało być spaghetti, ale jakimś cudem zniknęło oregano i bazylia. Tak więc dziś na obiad szybkie i łatwe danie, czyli kotlety sojowe z okary. Różnice między tymi, a kotletami z paczki? Na pewno robi się je szybciej (oczywiście musicie mieć okarę, więcej informacji tutaj), mają nieco inny smak oraz strukturę, a także możemy do nich napakować zioła jakie tylko nam się podobają i jesteśmy pewni tego co jemy. Z żadnych nie zrezygnuję, chociaż te na pewno są fajnym pomysłem na wykorzystanie okary do obiadu ;)

Składniki:

  • 3/4 szklanki okary* (150g)                              115 kcal
  • jajko                                                                          85 kcal
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)     90/80 kcal
  • przyprawy
  • 2 łyżki oleju (20ml)                                        175 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                455/465 kcal
Czas przygotowania:                                                 
10-15 minut

Liczba kotletów:                                                          7-9 sztuk
Liczba porcji:                                                                2-4 porcje 

*dobrze aby była drobno zmielona (czasami po robieniu mleka pozostają w niej duże ziarna soi), najlepiej ją jeszcze raz zblendować

 

Do roztrzepanego jajka dodajemy przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, kurkuma i curry) a następnie okarę wraz z mąką i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z dwóch stron aż do zarumienienia. Przed podaniem odciskamy tłuszcz na ręczniku papierowym (chyba, że się go tak nie obawiacie ;)). Podajemy z ziemniakami i sałatką, w kanapce albo z sosem lub ketchupem.

Kotlety sojowe z okary

 

Kotlety sojowe z okary

 

Smacznego! ;)

sobota, 01 czerwca 2013

kotleciki sojowo-ziemniaczane

Zrobiłam kilka dni temu mleko sojowe, a nie chciałam znowu robić ciastek z okary. Dla przypomnienia, okara to pozostałość po produkcji mleka, czyli zmielone ziarna soi (więcej tutaj). Pod prysznicem dostałam olśnienia aby wykorzystać kilka ziemniaków, pozostałych z wczorajszego obiadu, do zrobienia kotlecików. Są one bardzo mięciutkie i w zależności od zmielenia soi większe lub mniejsze jej kawałki. Mi bardzo zasmakowały, polecam spróbować ;)

 

Składniki:

  • 200 g ziemniaków późnych/wczesnych                   130/110 kcal
  • 2 szklanki okary (400g)                                       310 kcal
  • pół szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (65g)   235/220 kcal
  • 6 łyżki oleju (40g)                                              530 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                     1190/1205/1170/1185 kcal
Czas przygotowania:                                                      
40-50 minut

Liczba kotlecików:                                               15-20 kotlecików
Liczba porcji:                                                                    
3-4 porcje

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy (lub tak jak ja wykorzystujemy podobną ilość z innego dania), a następnie przeciskamy przez praskę lub dusimyGotową okarę (przepis na mleko sojowe tutaj), mąkę, olej i przyprawy (u mnie są to sól, pieprz i kurkuma oraz curry) dodajemy do ziemniaków i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki aż do delikatnego zarumienienia. Podajemy jako osobne danie lub z dodatkami typu surówka lub sos.

Kotlety

Smacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!

czwartek, 29 listopada 2012

Kotlety sojowe

Nie tylko dla wege, znam wiele mięsożerców którzy je uwielbiają. Po wielu próbach stwierdzam, że to moja ulubiona wersja, czyli moczone w bulionie wegetariańskim i panierowane w bułce tartej z przyprawami. Temu kto nie jadł, polecam szybko nadrobić zaległości ;)


Składniki:

  • 10 kotletów sojowych (60g)   185 kcal  
  • litr wody
  • bulion wegetariański
  • 100 g bułki tartej                      350 kcal
  • jajko                                           85 kcal
  • 8 łyżek oleju (80 g)               700 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:    1320 kcal
Czas przygotowania:                      25-35 minut
Liczba porcji:                                    3-4 porcje

 

Kotlety sojowe zalewamy wrzącym bulionem i moczymy około 10 minut (dobrze jest włożyć do środka talerzyk obciążony słoikiem, by wszystkie kotlety były "przykryte" bulionem). Po upływie czasu, odsączamy kotlety na sitku przez 5 minut (przy okazji ostygną). Następnie maczamy je w roztrzepanym jajku i panierujemy w przyprawionej bułce tartej (polecam paprykę ostrą, curry, oregano, bazylię). Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.


Kotlety sojowe

 

Kotlety sojowe

 

Kotlety sojowe

Smacznego! ;)

czwartek, 25 października 2012

Kotlety dyniowo-marchewkowe (265/275 kcal)

...czyli kolejny pomysł jak wykorzystać resztki z sokowirówki. Oczywiście nie posiadając jej można również zetrzeć marchewkę i dynię na tarce i dodać większe ilości mąki. Kotleciki w smaku przypominają mi podsmażane kopytka - delikatne i mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Tacie bardzo zasmakowały, aż domagał się kolejnych :D Gorąco polecam ;) 


Składniki:

  • resztki z soku około 300g                                100 kcal
  • jajko                                                                          85 kcal
  • pół szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (75g)   275/255 kcal
  • przyprawy
  • łyżka oleju (10g)                                            90 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                 530/550 kcal
Czas przygotowania:                    
                       10-15 minut 

Liczba kotletów:                                                          10-14 kotletów
Liczba porcji:
                                                   2-3 porcje

 

Resztki dyni i marchewki dokładnie mieszamy i usuwamy większe elementy (lub kroimy je w drobną kostkę). Dodajemy roztrzepane jajko i przyprawy (u mnie są to sól i pieprz), oraz tyle mąki by kotlety dało się swobodnie lepić. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju aż do lekkiego przyrumienienia. Podajemy ze sałatką i/lub sosem.

Kotlety dyniowo-marchewkowe (265/275 kcal)Smacznego!;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

 

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...