czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: brokuł

środa, 06 sierpnia 2014

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Ostatnio sałatki z majonezem stały się moim faworytem, koniecznie z dużą ilością warzyw, odrobiną zieleninki i bez głównych źródeł węglowodanów. A że mamy środek sezonu na brokuły to padło właśnie na nie. Do tego mój najnowszy ulubieniec czyli seler naciowy, który dodaje cudownej chrupkości wraz z ogórami kiszonymi oczywiście przez tatę. Polecam zrobić większą ilość którą można później zajadać podczas upałów :)

Składniki:

  • 300g ugotowanych brokułów (ok 1/4 surowego)     105 kcal
  • 3 ogórki ogórki kiszone 180g                            20 kcal
  • półtora łodyżki selera naciowego 100g               10 kcal
  • 2 łyżki majonezu 50g                                      355 kcal
  • przyprawy 

Wartość kaloryczna:                                                  490 kcal
Czas przygotowania:                                                
25-30 minut
Liczba porcji:                                                               
2-3 porcji 

 

Brokuły gotujemy do miękkości i wraz z ogórkami i selerem kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy majonez i przyprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy na zimno jako osobne danie, lub dodatek do dania głównego.


Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Smacznego! :)

niedziela, 08 grudnia 2013

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Czyli ciąg dalszy mojej nowej brokułowej miłości. Dzisiaj z dawno niewidzianą kaszą, makarony już mi powoli wychodzą uszami. Do tego dużo warzywnych dodatków i oliwa z oliwek nadająca wszystkiemu delikatności. Polecam wersję z papryczką chilli, cudownie rozgrzewającą w te chłodne dni ;)


Składniki:

  • 100g kaszy jęczmiennej           110 kcal
  • pół brokuła (250g)                    65 kcal
  • pół cebuli (50g)                        15 kcal
  • duży ogórek kiszony (70g)       10 kcal
  • 1/3 puszki kukurydzy (100g)     100 kcal
  • pół ząbka czosnku (5g)              5 kcal
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)       265 kcal
  • zioła prowansalskie

   opcjonalnie

  • 1/3 papryczki chilli

Całkowita wartość kaloryczna:        570 kcal
Czas przygotowania:                        
25-30 minut
Liczba porcji:                                    
2-3 porcje

 

Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki (noga też jest jadalna i przepyszna!;)) i gotujemy (najlepiej na parze). 

W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę, ogórka i papryczkę kroimy w kostkę. Czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy kukurydzę oraz oliwę z oliwek. 

Ugotowaną kaszę dodajemy do warzyw, brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Smacznego! ;)

piątek, 29 listopada 2013

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Czasami są takie dni, że po zajęciach mam tylko siły na szybki obiad, więc gdy ostatnio znalazłam trochę czasu to postanowiłam zaszaleć. Efektem tego jest ten pyszny, a co najważniejsze całkiem zdrowy posiłek. Podpieczone warzywa idealnie komponują się z delikatną fetą, do tego duże ilości ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Kto się skusi? ;)



Składniki:

  • brokuły świeże lub mrożone (450g)              120 kcal
  • ziemniaków wczesnych/późnych(0,5kg)   280/325 kcal
  • 90g sera feta                                                      240 kcal
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40g)                         350 kcal
  • przyprawy
    • zioła prowansalskie
    • papryka ostra czerwona
    • pieprz
    • sól

Całkowita wartość kaloryczna:                            990/1035 kcal
Czas przygotowania:                  
                     35-45 minut 

Liczba porcji:                                                           3 porcje

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy (najlepiej na parze). Gdy warzywa są al'dente przekładamy je na papier do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem praz ziołami prowansalskimi i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. W tym czasie kroimy fetę w kostkę, posypujemy papryką oraz ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek. Upieczone warzywa posypujemy fetą, oraz polewamy sosem z niej pozostałym.

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Smacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...