czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: pesto

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

 Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto z odrobiną bazylii ;)

 

Składniki:

  • czerwona papryka (200g)                         45 kcal
  • papryczka chilli (20g)                                 10 kcal
  • 2 garście orzechów włoskich (60g)            390 kcal
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (60g)                       530 kcal
  • ząbek czosnku (5g)                                    10 kcal
  • 6-10 świeżych liści bazylii 
  • makaron pszenny/pełnoziarnisty (300g)   1090/1045 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                          2030/2075 kcal
Czas przygotowania:                                          
35-45 minut
Liczba porcji:                                                      
4-6 porcji

 

Paprykę przekrawamy na pół i wyjmujemy nasiona, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (z papryki wypłyną soki więc polecam włożyć ją do naczynia które łatwo umyć, lub na papier do pieczenia).

 

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

 

W tym czasie gotujemy makaron a także miksujemy w blenderze orzechy włoskie, następnie dodajemy do nich bazylię oraz pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli i całość ponownie miksujemy. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników, wraz z czosnkiem oraz oliwą. Wszystko ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku (u mnie są to sól oraz słodka papryka). Pesto podajemy z gorącym makaronem.

 

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

Smacznego! ;)

piątek, 13 lipca 2012

Pesto z pieczonej papryki z makaronem1

 Często gdy piekę korzystam z okazji nagrzanego piekarnika i przyrządzam również obiad. Tym razem przy pieczeniu ciastek, przypiekłam w nim paprykę. Pesto ma delikatny, paprykowy smak. Zasmakowało nie tylko mi i cytując mojego tatę "możesz jeszcze kiedyś zrobić" ;)

 

Składniki:

   na pesto

  • czerwona papryka (200 g)                              50 kcal
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini (10 g)  90 kcal
  • łyżka orzechów pini/słonecznika (10 g)              70/55 kcal
  • tarta skórka z połowy cytryny (10 g)                5 kcal
  • łyżka octu balsamicznego/jabłkowego (6 g)         5 kcal
  • ząbek czosnku (5 g)                                       10 kcal
  • przyprawy

   ponadto 

  • 150 g makaronu pszennego/razowego               545/520 kcal
  • 15 listków świeżej bazylii (30 g)                        5 kcal

   opcjonalnie

  • 80 g sera wegańskiego                                    215 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                          740/780/955/995 kcal
Czas przygotowania:                                       15 minut + 25 pieczenia
Liczba porcji:                                                   3 porcje       

                                              

Paprykę kroimy na pół i wyjmujemy nasiona, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (z papryki wypłyną soki więc polecam włożyć ją do naczynia które łatwo umyć, lub na papier do pieczenia). Upieczoną obieramy ze skórki i wraz z resztą składników (opcjonalnie z 3 łyżkami startego sera) miksujemy w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Gotowy mieszamy z pesto i bazylią, opcjonalnie posypujemy startym serem.

 Pesto z pieczonej papryki z makaronem2

źródło inspiracji














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...