czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: ziemniak

piątek, 29 listopada 2013

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Czasami są takie dni, że po zajęciach mam tylko siły na szybki obiad, więc gdy ostatnio znalazłam trochę czasu to postanowiłam zaszaleć. Efektem tego jest ten pyszny, a co najważniejsze całkiem zdrowy posiłek. Podpieczone warzywa idealnie komponują się z delikatną fetą, do tego duże ilości ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Kto się skusi? ;)



Składniki:

  • brokuły świeże lub mrożone (450g)              120 kcal
  • ziemniaków wczesnych/późnych(0,5kg)   280/325 kcal
  • 90g sera feta                                                      240 kcal
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40g)                         350 kcal
  • przyprawy
    • zioła prowansalskie
    • papryka ostra czerwona
    • pieprz
    • sól

Całkowita wartość kaloryczna:                            990/1035 kcal
Czas przygotowania:                  
                     35-45 minut 

Liczba porcji:                                                           3 porcje

 

Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy (najlepiej na parze). Gdy warzywa są al'dente przekładamy je na papier do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem praz ziołami prowansalskimi i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. W tym czasie kroimy fetę w kostkę, posypujemy papryką oraz ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek. Upieczone warzywa posypujemy fetą, oraz polewamy sosem z niej pozostałym.

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Zapiekane brokuły i ziemniaki z pikantną fetą

Smacznego! ;)

sobota, 01 czerwca 2013

kotleciki sojowo-ziemniaczane

Zrobiłam kilka dni temu mleko sojowe, a nie chciałam znowu robić ciastek z okary. Dla przypomnienia, okara to pozostałość po produkcji mleka, czyli zmielone ziarna soi (więcej tutaj). Pod prysznicem dostałam olśnienia aby wykorzystać kilka ziemniaków, pozostałych z wczorajszego obiadu, do zrobienia kotlecików. Są one bardzo mięciutkie i w zależności od zmielenia soi większe lub mniejsze jej kawałki. Mi bardzo zasmakowały, polecam spróbować ;)

 

Składniki:

  • 200 g ziemniaków późnych/wczesnych                   130/110 kcal
  • 2 szklanki okary (400g)                                       310 kcal
  • pół szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (65g)   235/220 kcal
  • 6 łyżki oleju (40g)                                              530 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                     1190/1205/1170/1185 kcal
Czas przygotowania:                                                      
40-50 minut

Liczba kotlecików:                                               15-20 kotlecików
Liczba porcji:                                                                    
3-4 porcje

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy (lub tak jak ja wykorzystujemy podobną ilość z innego dania), a następnie przeciskamy przez praskę lub dusimyGotową okarę (przepis na mleko sojowe tutaj), mąkę, olej i przyprawy (u mnie są to sól, pieprz i kurkuma oraz curry) dodajemy do ziemniaków i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki aż do delikatnego zarumienienia. Podajemy jako osobne danie lub z dodatkami typu surówka lub sos.

Kotlety

Smacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!

poniedziałek, 20 maja 2013

 Ziemniaczki z cebulką i pomidorami suszonymi

Kolejny pomysł na ziemniaczki, tym razem z pomidorami suszonymi. Szybkie i proste danie, które każdemu zasmakuje;)

 

Składniki:

  • pół kilo wczesnych ziemniaków               280 kcal
  • pół cebuli (50g)                                       15 kcal
  • 4 kawałki pomidorów suszonych (40g)    85 kcal
  • 2 łyżki oleju z pomidorów (20g)                175 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                       555 kcal
Czas przygotowania:                                       25-30 kcal
Liczba porcji:                                                  2 porcje 

 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, i podsmażamy ją na oleju do zeszklenia. Dodajemy pomidory suszone (możemy je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, lub porozrywać je na patelni) oraz ugotowane ziemniaki i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania (u mnie są to sól, pieprz, kurkuma, bazylia).


Ziemniaczki z cebulką i pomidorami suszonymi

 

Ziemniaczki z cebulką i pomidorami suszonymi

Smacznego! ;)

niedziela, 05 maja 2013

Ziemniaczki z cebulką

..czyli pomysł na szybki obiad. Danie dla fanów cebuli no i ziemniaczków. Polecam ;)

 

Składniki:

  • pół kilo wczesnych ziemniaków  280 kcal
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)         265 kcal
  • duża cebula (100g)                      25 kcal
  • 50g szczypiorku                          15 kcal
  • przyprawy (w tym kardamon)

Całkowita liczba kalorii:                     585
Czas przygotowania:                          
25-30 min 

Liczba porcji:                                       2 porcje 

 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (ważne by były al dente, trochę dojdą na patelni). Cebulę pokrojoną w kostkę i szczypiorek podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Do szklistej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaczki i chwilę jeszcze podsmażamy. Danie przyprawiamy (u mnie są to sól, dość spora ilość czarnego pieprzu oraz kardamon, ale tylko odrobina by dodać potrawie koloru). Ziemniaczki podajemy na ciepło jako osobne danie, lub w towarzystwie kotletów i/lub sałatki.

Ziemniaczki z cebulką

Smacznego! ;)

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

środa, 01 sierpnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

 Sezon cukiniowy wciąż trwa i moja lodówka jest nią przepełniona. A że od dawna nie jadłam zapiekanki postanowiłam ją zrobić właśnie z tym warzywem. Jak wszystko z cukinią jest przepyszna, polecam spróbować ;)


Składniki:

  • 3 duże ziemniaki wczesne/późne (800 g)        450/520 kcal
  • duża cukinia (600 g)                                    80 kcal
  • łyżka oleju (10 g)                                        90 kcal
  • 150 g sera żółtego                                               335 kcal
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego/greckiego (150 g)  90/170 kcal
  • łyżka mąki ziemniaczanej (25 g)                   85 kcal
  • jajko                                                                       85 kcal
  • przyprawy

  opcjonalnie

  • szklanka okary (200 g)                                 155 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna:                               1215/1365/1370/1520 kcal
Czas przygotowania:                                                
30 minut + 15 minut pieczenia
Liczba porcji:                                                              
6-8 porcji

 

Obrane ziemniaki kroimy w plasterki (3-6 mm) i wkładamy do garnka z zimną osoloną wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze 5 minut, tak by ziemniaki były miękkie ale nie rozpadały się i odsączamy.

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na łyżce oleju około 2 minut. Doprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, bazylia i oregano) po czym dodajemy jogurt i pokrojone w mniejsze kawałki 100 g sera. Odlewamy około pół szklanki soku z cukinii, mieszamy dokładnie z mąką po czym ponownie wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze przez chwilę aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i mieszamy.

Ziemniaki dzielimy na 3 części, pierwszą z nich układamy na dnie naczynia, posypujemy pieprzem a następnie nakładamy połowę sosu z cukinią. Czynność powtarzamy, opcjonalnie kładziemy na warstwie cukinii okarę (by równomiernie rozłożyć można kłaść porcjami zsuwając ją z łyżki). Na wierzchu układamy ostatnią warstwę ziemniaków, a na niej 50 g sera żółtego. Całość posypujemy pieprzem i przyprawami (oregano i bazylią), po czym pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.


Zapiekanka ziemniaczana z cukinią2

 

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią3

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...