czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: szczypiorek

niedziela, 10 maja 2015

Tofucznica

Tak więc rozpoczynam Tydzień Wegetarianizmu od mojej pierwszej tofucznicy. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jej delikatnością. Z racji tego, że jestem jednak wegetarianką i jajka jadam, nie sięgałam wcześniej za bardzo w stronę tofu. Jednak dzięki uprzejmości firmy Polsoja mam okazję bliżej się poznać i zaprzyjaźnić z tofu. Koniecznie muszę dodać, że przygotowanie tofucznicy jest dziecinnie proste, oraz mamy dowolność w wykorzystaniu ulubionych przypraw. Dlatego dzisiaj moja tofucznica z ukochanym curry i dodatkiem szczypiorku. Gorąco zachęcam do odkrywania nowych smaków :)

 

Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • cebula (100g)
  • czarna sól
  • curry lub kurkuma
  • 1/4 szklanki wody (60 ml)
  • pieprz
  • 2 łyżki szczypiorku (10g)

 

Czas przygotowania:            5-10 minut
Liczba porcji:                         2 porcje
Kaloryczność:                        243 kcal na porcję

 

Tofu wyjmujemy z opakowania i oddzielamy z zalewy. Widelcem lub ręką rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą oraz curry lub kurkumą do smaku.

Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy przygotowane wcześniej tofu i zalewamy wodą. Całość smażymy do momentu odparowania wody. Gotową tofucznicę przyprawiamy pieprzem oraz ozdabiamy szczypiorkiem.

 

Tofucznica

Smacznego! :)

sobota, 29 czerwca 2013

jak zrobić twaróg

Ostatnio błąkając się po stronach internetowych wpadłam na przepis jak zrobić biały ser. Jest to wręcz banalnie proste, a ze składników potrzebujemy tylko maślanki. Dodatkowo sitko i gaza, trochę soli do smaku i świeży szczypiorek jak lubicie. Ser jest przepyszczny i nie zamienię go na kupnego ;)

Składniki:

  • litr maślanki 0,5/1,5 %             370/450 kcal
  • szczypta soli

   opcjonalnie

  • 15g szczypiorku

Całkowita wartość kaloryczna:       370/450 kcal
Czas przygotowania:                        
50-60 minut

Waga sera:                                         170-220g*
Liczba porcji:                                      4-5 porcji 

*waga sera zależy od zawartości wody, im więcej wyciśniesz tym będzie lżejszy

 

Maślankę gotujemy w garnku do momentu rozwarstwienia.

jak zrobić twaróg

 

Przelewamy ją przez sitko wyłożone gazą i odkładamy do ostygnięcia i odcięknięcia.

jak zrobić twaróg


Po upływie pół godziny ser powinien być gotowy. Możemy go jeszcze odcisnąć w gazie, jeżeli później będzie za suchy dodajemy wodę która z niego wyciekła.

jak zrobić twaróg


Ser solimy i opcjonalnie dodajemy szczypiorek. (propozycja podania)

jak zrobić twaróg

Smacznego! ;)

źródło inspiracji














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...