czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: kalafior

sobota, 20 października 2012

Sałatka z surowym kalafiorem

...czyli pomysł na typowo białkowy obiad lub kolację. Jako że ostatnio odkryłam książkę która stała się moją dietetyczną biblią ("Jesteś tym co jesz" Gillian McKeith jakby ktoś pytał) i postanowiłam jeść więcej surowych warzyw. O dziwo kalafior należy do nich, w smaku mnie zaskoczył. Ma taki lekko cebulowy smak, chociaż po "przegryzieniu" tego praktycznie nie czuć. Polecam poeksperymentować;)

 

Składniki:

  • pół kalafiora (450g)                             110 kcal
  • pół puszki fasoli (120g)                         100 kcal
  • ćwierć cebuli (25g)                               5 kcal
  • 2 jajka                                                           170 kcal

   sos jogurtowy

  • pół dużego jogurtu naturalnego (150g)   90 kcal
  • łyżeczka oliwy z oliwek (5g)                   45 kcal
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • łyżka majonezu zwykłego/light (25g)        165/120 kcal

 

Całkowita wartość kaloryczna:                          520/640/680 kcal
Czas przygotowania:                                           
10-15 minut
Liczba porcji:                                                          
2 porcje

 

Jajka gotujemy na twardo. Kalafiora dzielimy na większe różyczki i zalewamy wrzątkiem z octem na 2-3 minuty, a następnie rozdzielamy go na mniejsze różyczki (im mniejsze tym lepsze, można też je pokroić nożem). Dodajemy do niego fasolę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny i oliwę, po czym doprawiamy do smaku (u mnie są to sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę i dodajemy wraz z sosem dodajemy do kalafiora. Wszystko dokładnie mieszamy (dobrze jest przygotować sałatkę wcześniej by całość się "przegryzła").

Sałatka z surowym kalafiorem

Smacznego!;)

wtorek, 31 lipca 2012

Kalafior zapiekany pod serem (80 kcal)1

Uwielbiam połączenie kalafiora z żółtym serem. Jako, że wciąż testuje moje foremki do muffinek, wykorzystuje piekarnik także do przygotowania obiadu. Osobiście bardziej przypadła mi wersja na zimno, gdy ser stwardnieje, ale na ciepło jest równie dobry. Gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • pół główki kalafiora (400 g)             55 kcal
  • 70 g sera żółtego                                250 kcal
  • 1/4 szklanki mleka 0,5/1,5% (60 g)   25/30 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                230/235 kcal
Czas przygotowania:                                
20 + 20 minut pieczenia 

Liczba porcji:                                               3-4 porcje 

 

Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie al dente. Wykładamy nim naczynie żaroodporne (polecam przekroić różyczki na pół, by zwiększyć powierzchnię która przylega do naczynia), polewamy mlekiem, oraz posypujemy startym żółtym serem i przyprawami (u mnie są to sól i pieprz). Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się przypiecze (około 20 minut). Podajemy jako całe danie, lub z kotletami, sosem oraz ziemniakami/ryżem/makaronem/kaszą.

 

Kalafior zapiekany pod serem (80 kcal)2

Smacznego! ;)

 

źródło inspiracji

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...