czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: tortilla

niedziela, 20 grudnia 2015

Domowa tortilla

Już dłuższy czas miałam ochotę na tortillę, lecz nie chciałam kupnych placków, a te pochodzące z ostatniego przepisu były zbyt chrupiące, w porównaniu do sklepowych. Tym razem korzystam z innego przepisu, ciasto jest wręcz idealnie miękkie, świetnie się rozwałkowuje i przyrumienia na patelni. Co najważniejsze, jest ono giętkie i plastyczne, dzięki czemu świetnie formuje się z niego tortillę. Kto nie jadł jeszcze domowej tortilli, niech koniecznie wypróbuje :)

 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (260g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy
  • ponad pół szklanki gorącej wody (160g)
  • dodatkowo 3 łyżki mąki do podsypania (65g)

 

Czas przygotowania             30 minut
Liczba sztuk                            8 tortilli o średnicy 20 cm
Kaloryczność                           jedna tortilla to 160 kcal


Zagotować wodę i odstawić ją na 3 minuty do ostygnięcia. W tym czasie wymieszać wszystkie pozostałe składniki, po czym dodać wodę. Ciasto początkowo mieszać łyżką/łopatką, gdy po chwili ostygnie, zacząć ugniatać je rękoma przez kilka minut. Przykryte ściereczką odstawić na 10 minut.

Ciasto podzielić na 8 części (tej wielkości placki smażyłam na dużej patelni), każdą z nich rozwałkować na bardzo cienki placek, podsypując odrobinę mąką. Podpiekać na rozgrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni często przewracając. Nie doprowadzać do zbyt mocnego przesuszenia, tortilla powinna się przyrumienić ale nie wyschnąć. 

Gotowe placki podawać posmarowane pastą guacamole lub sosem, posypaną sałatą oraz warzywami. Suche tortille można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce do kilku dni.

Domowa tortilla

 

Domowa tortillaPropozycja podania

Źródło inspiracji

czwartek, 21 czerwca 2012

Dietetyczna naleśnikowa tortilla1

Po ostatniej tortilli postanowiłam dalej iść w tę stronę, zakochałam się w sałatkach w naleśniku ;D Tym razem zrobiony jest on na mące pełnoziarnistej, by ograniczyć smażenie na tłuszczu, dodałam do ciasta proszek do pieczenia i łyżkę oleju więc całość ma formę puszystego pancakesa. Zapraszam do eksperymentowania ;)

 

Składniki:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej               340 kcal
  • jajko                                                      85 kcal
  • 250 ml mleka 0,5/1,5 %                  90/110 kcal
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju (10 g)                           90 kcal
  • opcjonalnie przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                 605/625 kcal
Czas przygotowania:                                  
10 minut + 30 minut leżakowania
Liczba naleśników:

  • małe (około 20 cm średnicy)           3-4 naleśniki
  • duże (około 25 cm średnicy)           2-3 naleśniki

Liczba porcji:                                                2-3 porcje

 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż całość utworzy gładką masę.  Przykrywamy ściereczką i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po upływie czasu wylewamy część ciasta na rozgrzaną, suchą patelnię (w zależności od wielkości patelni) i smażymy z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia. Ciepły naleśnik polewamy sosem i wypełniamy sałatką. 

Dietetyczna naleśnikowa tortilla2

 

Jeżeli macie problemy z zawinięciem tortilli, polecam użycie wykałaczki, ale równie fajną formą jest po prostu obłożenie naleśnika ;)

Dietetyczna naleśnikowa tortilla3

 Smacznego! ;)

   

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Pełnoziarnista tortilla1

Osobiście nie znam osoby która nie lubi tortilli, każdy w jej wnętrzu znajdzie coś dla siebie. Ja w przerwie między jednym meczem a drugim postanowiłam postawić na coś zdrowszego czyli wersję tortilli z mąką pszenną przełnoziarnistą, z małą ilością tłuszczu i bardzo chrupiąca. Gorąco polecam! ;)

 

Składniki:

  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej (60 g) 205 kcal
  • ćwierć szklanki mąki pszennej (30 g)    110 kcal
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju (30 g)                              265 kcal
  • ćwierć szklanki ciepłej wody
  • przyprawy


Całkowita wartość kaloryczna:                      580 kcal
Czas przygotowania:                                      
15-20 minut
Liczba sztuk:                                                      

  • małe (około 20 cm średnicy)                4 tortille
  • duże (około 25 cm średnicy)                2 tortille

Liczba porcji:                                                      2-3 porcje

 

Do suchych składników dodajemy oliwę i wodę w takiej ilości by ciasto się połączyło. Całość dzielimy na tyle porcji, jakiej wielkości mamy patelnię i chcemy otrzymać tortillę, po czym rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki (polecam lekko podsypać mąką). Tortillę wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez tłuszczu z obu stron, aż do zarumienienia każdej z nich. Tortillę smarujemy sosem a wnętrze wypełniamy sałatką, lub dowolnymi warzywami.

By tortilla nie wyschła zaraz po przygotowaniu polecam przechowywanie jej w siatce foliowej. Można również wnętrze foliówki i każdy placek skropić wodą by stała się bardziej wilgotna, wówczas będzie ona mniej chrupiąca, lecz bardziej miękka i plastyczna. Tak przygotowaną tortillę w domu przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.

 

Pełnoziarnista tortilla2

 A tu wnętrze mojej tortilli i patriotyczny biało-czerwony manicure ;D

Pełnoziarnista tortilla3

 

Pełnoziarnista tortilla4

Smacznego! ;)

źródło inspiracji














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...