czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: awokado

piątek, 16 stycznia 2015

IMG_8027

Bardzo dawno nie jadłam omletu, a że zmielona mąka jaglana zalegała mi w szafce to postanowiłam ją wykorzystać. Nie wyczułam w smaku różnicy, a że na pewno jest zdrowsza od zwykłej białej mąki, to pewnie będę częściej stosować ją jako zastępstwo. Polecam wszystkim fanom kaszy jaglanej, omletów oraz bezglutenowcom ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki jaglanej (72g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • połowa awokado (70g)
  • 2 plastry suszonych pomidorów (15g)
  • przyprawy

opcjonalnie

Czas przygotowania:               15-25 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                         1-2 porcje
Kaloryczność*:                        dla 2 porcji to 371 kalorii

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, po czym dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem, oraz sałatką.

 IMG_8025

 

IMG_8037

Smacznego! ;)

*kaloryczność dla samego omletu

 

piątek, 15 listopada 2013

Omlet z awokado

Idealne śniadanie, szczególnie gdy za oknem szaro i zimno. Przyjemnie jest wtedy zjeść coś ciepłego i kolorowego ;) 

 

Składniki:

  • 2 jajka                                                                       
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)     
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka oleju (10g)                                           
  • pół awokado (70g)                                         
  • sól i pieprz 

Całkowita wartość kaloryczna:           450 kcal
Czas przygotowania:                            
15-20 minut

Liczba porcji:                                          1 porcja 
Kaloryczność:                                         dla 1 porcji to 450 kcal
 

 

Jajka, mąkę, sodę oraz sól i pieprz miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na rozgrzany olej wylewamy masę i na średnim ogniu podsmażamy omlet. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i łyżką wyjmujemy wnętrze, które następnie kroimy w kostkę. Gdy spód omletu się zetnie a góra będzie jeszcze płynna, posypujemy ją awokado.


Omlet z awokado

Gdy góra omletu będzie się jeszcze delikatnie kleić do palców, składamy go na pół (polecam do tego silikonową szpatułkę, którą delikatnie podważamy wszystkie brzegi, jeżeli któryś się przykleił polewamy odrobiną oleju i odczekujemy chwilę aż się odklei, można również do pomocy wziąć łopatkę drewnianą).

Przykrywamy jeszcze na chwilę patelnie by wnętrze się trochę ścięło, po czym przenosimy na talerz i ewentualnie ozdabiamy świeżo mielonym pieprzem. 

Omlet z awokado

Smacznego! ;)

sobota, 16 marca 2013

jajecznica z awokado

Też tak czasami macie, że będąc w sklepie niektóre warzywa lub owoce wprost krzyczą "kup mnie"? Otóż tym razem awokado do mnie przemówiło i tym razem wypadło na jajecznicę. U mnie bez pieczywa, dlatego aż z 3 jajek.. polecam ;)

Składniki:

  • 3 jajka                                        260 kcal
  • pół awokado (70g)                110 kcal
  • pół łyżki oliwy z oliwek (5ml)   45 kcal
  • przyprawy sól, pieprz

Całkowita wartość kaloryczna:      415 kcal
Czas przygotowania:                      
 5-10 minut
Liczba porcji:                                     
1 porcja 

 

Roztrzepane jajka smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, w tym czasie kroimy awokado w kostkę. Do gotowej jajecznicy dodajemy awokado i mieszamy (ważne by awokado nie podgrzewać za bardzo, nie ma sensu niszczyć jego wartości odżywczych). Podajemy z solą i pieprzem.

 

jajecznica z awokado

 

Smacznego! ;)

niedziela, 28 października 2012

Krem czekoladowy z awokado

Moje drugie udane podejście do awokado, już wiem jak je kupować a później przechowywać. Otóż kupuję jeszcze twarde i przechowuje w ciepłym miejscu (u mnie jest to szafka w której znajduje się ciepła rura z wodą) dzień lub trzy codziennie sprawdzając miękkość. Gdy po naciśnięciu wyczuwam jak miąższ w środku się przesuwa i jest bardzo miękki można już je zajadać. Dzisiaj pomysł na chyba najzdrowszą wersję kremu czekoladowego, a ponadto wegańską. W smaku wyjątkowa, konsystencja przypomina mi połączenie budyniu i kremu do tortów, polecam każdemu na spróbowanie ;)


Składniki:

  • awokado (samo wnętrze 140g)              225 kcal
  • łyżka kakao (10g)                                 40 kcal
  • łyżka miodu/ cukru (25g/24g)/słodzik   75/100/0 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      265/340/375 kcal
Czas przygotowania:                                       
5-10 minut
Liczba porcji:                                                     
2-3 porcje

 

Awokado przecinamy wzdłuż, wyrzucamy pestkę i wydrążamy wnętrze. Dodajemy pozostałe składniki i całość ugniatamy widelcem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wspaniale nadaje się do placków i racuchów i pieczywa.

Krem czekoladowy z awokado

Smacznego!;)

źródło inspiracji

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Guacamole1

W końcu trafiłam w awokado! Za trzecim podejściem się udało, pierwszy raz "otworzyłam" je gdy było niedojrzałe, kolejnym razem było przedojrzałe, a teraz idealne. W smaku ciekawe, więc planuję dużo wariacji z nim w roli głównej ;)

Składniki:

  • dojrzałe awokado (150 g)                                   240 kcal
  • łyżka soku z cytryny (15 g)                                5 kcal
  • pół ząbka czosnku/odrobina w proszku
  • łyżka posiekanej cebuli (20 g)                              5 kcal
  • łyżeczka sosu tabasco (ja użyłam chilli w proszku)
  • opcjonalnie odrobina soli


Całkowita wartość kaloryczna:                                         250 kcal
Czas przygotowania:                                                          
5-10 minut
Ilość:                                                                                      
szklanka sosu
Liczba porcji:                                                                        
3-6 porcji

 

Z awokado wydrążamy miąższ, dodajemy resztę składników i całość mieszamy do uzyskania względnie jednolitej konsystencji. Podajemy z chipsami/natchos, jako dodatek do kanapek, tortilli.

Guacamole

 

Smacznego! ;)

  

źródło inspiracji














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...