czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: smarowidła

niedziela, 05 lipca 2015

Wegański czekoladowy serek

Kolejne szaleństwo z tofu na słodko, tym razem serek czekoladowy. Przypomnę tylko, że produkt ten jest nie tylko wegański ale również bezlgutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)
  • 3 łyżki kakao (30g)

 

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe


Czas przygotowania: 
              5 minut

Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         69 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można ozdobić bananem i cynamonem.


Wegański czekoladowy serekSmacznego! :)

 

piątek, 26 czerwca 2015

Wegański serek

Tofu naturalne koniecznie chciałam przeznaczyć na przepis na słodko. A że ostatnio wprost nie mogę się najeść bananami i miałam wafle ryżowe, powstał pomysł zrobienia serka. Produkt nie dość, że jest w pełni wegański to jest również bezlgutenowy. Szczególnie polecamy dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe

Czas przygotowania:               5 minut
Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         61 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można przyozdobić bananem i cynamonem.


Wegański serek

Smacznego! :)

 

wtorek, 12 listopada 2013

Oliwkowo cebulowy serek grani

Lubię serek grani, ale lubię też różnego rodzaju urozmaicenia. Oliwki idealnie pasują do niego, u mnie z nadzieniem paprykowym, chociaż same lub z nadzieniem czosnkowym też by się nadały ;)

 

Składniki:

  • opakowanie serka grani (200g)     195 kcal
  • ćwierć cebuli (25g)                     5 kcal
  • 4 oliwki (10g)                            10 kcal
  • sól i pieprz

Całkowita wartość kaloryczna:        210 kcal
Czas przygotowania:                        
5-10 minut

Liczba porcji:                                       2-3 porcje

Cebulę bardzo drobno siekamy, oliwki kroimy w połówki lub ćwiartki plasterków i wszystko wrzucamy do serka. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Podajemy na pieczywie, lub samodzielnie. 

 

Oliwkowo cebulowy serek grani

Propozycja podania

Oliwkowo cebulowy serek grani

Smacznego! ;)

niedziela, 28 października 2012

Krem czekoladowy z awokado

Moje drugie udane podejście do awokado, już wiem jak je kupować a później przechowywać. Otóż kupuję jeszcze twarde i przechowuje w ciepłym miejscu (u mnie jest to szafka w której znajduje się ciepła rura z wodą) dzień lub trzy codziennie sprawdzając miękkość. Gdy po naciśnięciu wyczuwam jak miąższ w środku się przesuwa i jest bardzo miękki można już je zajadać. Dzisiaj pomysł na chyba najzdrowszą wersję kremu czekoladowego, a ponadto wegańską. W smaku wyjątkowa, konsystencja przypomina mi połączenie budyniu i kremu do tortów, polecam każdemu na spróbowanie ;)


Składniki:

  • awokado (samo wnętrze 140g)              225 kcal
  • łyżka kakao (10g)                                 40 kcal
  • łyżka miodu/ cukru (25g/24g)/słodzik   75/100/0 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      265/340/375 kcal
Czas przygotowania:                                       
5-10 minut
Liczba porcji:                                                     
2-3 porcje

 

Awokado przecinamy wzdłuż, wyrzucamy pestkę i wydrążamy wnętrze. Dodajemy pozostałe składniki i całość ugniatamy widelcem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wspaniale nadaje się do placków i racuchów i pieczywa.

Krem czekoladowy z awokado

Smacznego!;)

źródło inspiracji

piątek, 26 października 2012

Masło orzechowe

Nigdy nie przypuszczałam, że robi się je tak łatwo. Jedyne czego potrzeba to paczki orzechów solonych, trochę oliwy/oleju no i blendera lub miski do ucierania. Jakoś nigdy nie kochałam się w maśle orzechowym, ale takie domowe przyciąga mnie jak magnez. Jeżeli posiadacie taką miskę to nie ma się co zastanawiać, dobre ćwiczenie dla rąk i zero ryzyka z blenderem, bo niestety nie każdy to wytrzymuje. Polecam wypróbować ;)


Składniki:

  • paczka orzeszków ziemnych solonych (400g)  2400 kcal
  • łyżka oleju/oliwy (10g)                                   90 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                 2490 kcal
Czas przygotowania:                                                  
30-45 minut

Liczba porcji:                                                                10-15 porcji

 

Metoda ręczna

Wszystkie orzechy wsypujemy do miski i dodajemy olej/oliwę po czym intensywnie je ucieramy na gładką masę (polecam włączyć dobry film, albo jako forma wyżycia się po ciężkim dniu :D).

Masło orzechowe

Metoda maszynowa

Połowę orzechów wraz z olejem/oliwą wrzucamy do kubka blendera i miksujemy je na gładką masę (zepsułam, z tego co czytałam nie tylko ja, przez to blender, dlatego im mniejsza porcja tym lepsza. Przy okazji robi wiele hałasu i zużywa prąd, a czasowo wcale nie ma wielkiej różnicy). 

Masło orzechowe

Poniższe zdjęcie jest nieco starsze, robione metodą maszynową. Jak widać pozostały większe kawałki orzechów bo nie miałam serca męczyć już i tak nieźle rozgrzanego blendera.

Masło orzechoweSmacznego! ;)














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...