czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: curry

niedziela, 10 maja 2015

Tofucznica

Tak więc rozpoczynam Tydzień Wegetarianizmu od mojej pierwszej tofucznicy. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jej delikatnością. Z racji tego, że jestem jednak wegetarianką i jajka jadam, nie sięgałam wcześniej za bardzo w stronę tofu. Jednak dzięki uprzejmości firmy Polsoja mam okazję bliżej się poznać i zaprzyjaźnić z tofu. Koniecznie muszę dodać, że przygotowanie tofucznicy jest dziecinnie proste, oraz mamy dowolność w wykorzystaniu ulubionych przypraw. Dlatego dzisiaj moja tofucznica z ukochanym curry i dodatkiem szczypiorku. Gorąco zachęcam do odkrywania nowych smaków :)

 

Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • cebula (100g)
  • czarna sól
  • curry lub kurkuma
  • 1/4 szklanki wody (60 ml)
  • pieprz
  • 2 łyżki szczypiorku (10g)

 

Czas przygotowania:            5-10 minut
Liczba porcji:                         2 porcje
Kaloryczność:                        243 kcal na porcję

 

Tofu wyjmujemy z opakowania i oddzielamy z zalewy. Widelcem lub ręką rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą oraz curry lub kurkumą do smaku.

Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy przygotowane wcześniej tofu i zalewamy wodą. Całość smażymy do momentu odparowania wody. Gotową tofucznicę przyprawiamy pieprzem oraz ozdabiamy szczypiorkiem.

 

Tofucznica

Smacznego! :)

czwartek, 21 listopada 2013

sos indyjski z makaronem

To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Gdy wracam zmęczona po zajęciach, to zazwyczaj robię makaron z sosem pomidorowym. Dzisiaj w wydaniu indyjskim, czyli z dużą ilością przypraw takich jak curry, kurkuma, cynamon, imbir oraz ostra papryka dla pikantności. Dodatkowo na taką pogodę, danie te cudownie rozgrzewa ;)

 

Składniki:

  • pół cebuli (50g)                                                       15 kcal
  • pół pomidora (80g)                                                 10 kcal
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)               45 kcal
  • półtora łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (25g)  70/60 kcal
  • około pół szklanki wody
  • łyżka oleju (10g)                                                     90 kcal
  • przyprawy 
    • łyżeczka curry
    • łyżeczka ostrej papryki
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki kurkumy
    • pół łyżeczki imbiru
    • szczypta soli
  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego        545/520 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:                                  740/765/750/775 kcal
Czas przygotowania:                                                  
15-20 minut
Liczba porcji:                                                              
2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajmy pomidora. W szklance rozrabiamy wodę, mąkę oraz koncentrat, po czym wrzucamy całość do pomidora i cebuli. Wszystko intensywnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody. Na końcu przyprawiamy. Ugotowany makaron łączymy ze sosem.

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

Smacznego! ;)

piątek, 05 lipca 2013

Ryż z sosem cebulowym 

Pozostała śmietana, była cebula i mało czasu na pichcenie, tak oto powstał ryż z sosem cebulowym. Szybkie, smaczne i niezbyt pracochłonne. Polecam fanom cebuli i nie tylko :)

 

Składniki:

  • 100g ryżu białego/brązowego       
  • duża cebula (100g)     
  • łyżka oleju (10g)     
  • łyżka mąki pszennej/pełnoziarnistej (15g) 
  • 2 łyżki śmietany 18% (30g)                        
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka curry
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • 2-3 łyżki szczypiorku

Całkowita wartość kaloryczna:        550 kcal
Czas przygotowania:                          
20-35 minut       
Liczba porcji:                                        
2 porcje
Kaloryczność:                                       275 kcal na porcję
 

 

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę oraz szczypiorek i podsmażamy je na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy curry, oraz wcześniej dokładnie wymieszaną mąkę z wodą i śmietaną. Gdy ryż się ugotuje dodajemy go do sosu i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek. 

 Ryż z sosem cebulowym

Smacznego! ;)

sobota, 07 lipca 2012

Prażone pestki słonecznika z curry1

Będąc ostatnio na zakupach znalazłam orzechy i słonecznik w curry, spojrzałam na skład i żadnej większej filozofii w tym nie było aby przygotować je w domu, a że kocham te przyprawę wiedziałam, że muszę je zrobić. Jak dla mnie bardzo fajna przekąska, koniecznie muszę spróbować połączenia curry z orzechami ;)


Składniki:

  • 100 g pestek słonecznika, obranych  560 kcal
  • łyżeczka oleju (3 g)                         25 kcal
  • łyżeczka curry (3 g)                         10 kcal

opcjonalnie:

  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Całkowita wartość kaloryczna:                    595 kcal
Czas przygotowania:                                     5-10 minut

Liczba porcji:                                                   2-3 porcje 

 

Na rozgrzanym oleju smażymy pestki słonecznika, aż się lekko zarumienią. Na końcu wrzucamy curry, oraz opcjonalnie sól i pieprz. Podajemy jako przekąska po lekkim ostrygnięciu.

Prażone pestki słonecznika z curry2

Smacznego ;)















Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...