czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: jabłko

niedziela, 15 lipca 2012

Owsianka z jabłkiem i nutą cynamonu1

Jabłko leżało i leżało aż postanowiłam zrobić z niego jabłkowo cynamonową owsiankę i to był bardzo dobry pomysł. Jak dla mnie smakuję trochę jak szarlotka, płatki owsiane grają tu rolę kruszonki, a jabłko z cynamonem tworzą jej pyszne zastępstwo dla musu. Gorąco polecam spróbować ;)


Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych (25 g)  90 kcal
  • szklanka wody
  • pół jabłka (100 g)                       45 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru (12 g)/słodzik               50/0 kcal

opcjonalnie 2 orzechy laskowe (2 g)      15 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:         150/200 kcal
Czas przygotowania:                          
10-15 minut

Liczba porcji:                                        1 porcja


Płatki owsiane z cukrem zalewamy wodą przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, w zależności jak bardzo miękkie je chcemy, wrzucamy je do gotującej się owsianki na początku lub na końcu. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno, opcjonalnie posypujemy cynamonem i orzechami laskowymi.

Owsianka z jabłkiem i nutą cynamonu3


Owsianka z jabłkiem i nutą cynamonu2


Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

 

 

Smacznego! ;)

piątek, 06 lipca 2012

Dietetyczne racuchy z jabłkiem1

Przyznam szczerze i bez bicia, pierwsze racuchy jakie jadłam od czasów gdy robiła mi je mama, a przy okazji pierwsze moje. Nienawidziłam ich w dzieciństwie, jabłka były pokrojone w plasterki i były bez cynamonu. A te? Oderwać się od nich nie mogę! Są puszyste i pachną cynamonem, a chyba każdy wie, że jego najlepszym towarzyszem jest jabłko, u mnie pokrojone w kostkę. Mojej znajomej, Oliwii również zasmakowały, cytuję "nie za słodkie, ogólnie bardzo dobre (...) na sam widok tych zdjęć przypomniał mi się zapach cynamonu jak je jadłyśmy". Całość tworzy pyszne śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację, takie uniwersalne danie. Gorąco polecam ;)

Składniki:

  • jabłko (250 g)                                                 115 kcal
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru (10 g)/słodzik                           50/0 kcal
  • szklanka mąki pszennej/pełnoziarnistej (130 g)     475/440 kcal
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki wody
  • 2 jajka                                                          170 kcal
  • 2 łyżki oleju (20 g)                                          180 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                      905/990 kcal
Czas przygotowania:                                                       
15-20 minut
Liczba racuchów (około 10 cm):                                    8-10 racuchów
Liczba porcji:                                                                      
3-4 porcje


Z jabłka wydrążamy środek i obieramy je, a następnie kroimy w kostkę dowolnych rozmiarów. Do całości dorzucamy cynamon i cukier i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym dodajemy do nich mokre składniki (żółtko, olej wodę) na zmianę z suchymi (mąka z proszkiem do pieczenia) dalej miksując. Na końcu wrzucamy jabłko i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wkładamy masę, w zależności od wielkości jakie chcemy uzyskać. Smażymy na suchej patelni na jednej stronie, aż spód stwardnieje (tak jak smażymy pancakes), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z cukrem pudrem, miodem, syropami lub sosami ;)

 

Dietetyczne racuchy z jabłkiem2

 

Dietetyczne racuchy z jabłkiem3

 

Dietetyczne racuchy z jabłkiem4

Smacznego! ;)

  

środa, 20 czerwca 2012

Ciastka

... czyli kolejna odsłona nieco mniej kalorycznych słodyczy ;) Zmodyfikowałam ten przepis, jako, że nie miałam w domu ani musu jabłkowego, ani prażonych jabłek. Gdy dodamy świeże starte jabłka to ciasto jest wtedy mniej słodkie, więc możemy dodać więcej cukru, lub przełożyć je dżemem co też sama zrobiłam ;)

Składniki:

  • szklanka mąki zwykłej/pełnoziarnistej (170 g)    620/580 kcal
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao (16 g)                                      60 kcal
  • jajko                                                                        85 kcal
  • 4 łyżki cukru (48 g)/słodzik                                  195/0 kcal      
  • pół startego na dużych oczkach jabłka (50 g)    25 kcal
  • 150-200 g dżemu (niskosłodzonego)                230 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:                                   980/1215 kcal
Czas przygotowania:                                                    40-55 minut
Liczba sztuk:                                                                  8-12 sztuk
Liczba blach:                                                                  1 blacha
Liczba porcji:                                                                 3-4 porcje

 

Jajko ucieramy z cukrem (używając słodzik, dodajemy go do suchych składników) i dodajemy jabłko, całość mieszamy. W drugiej misce łączymy suche składniki, po czym dodajemy je do mokrych. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po upływie czasu, wyjmujemy ciasto z lodówki, lepimy ciastka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

 

Dietetyczne beztłuszczowe ciasteczka z dżemem

Smacznego ;)

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Nietypowy deserek1

..bardzo zapychający i praktyczny, można do niego zużyć jabłka które leżą za długo. Pomysł na taki deser pochodzi od mojej macochy, tyle że w oryginale jabłka są w galaretce, ale chwilowo u mnie brak agaru :(. Całość ma niewiele kalorii, a błonnik pochodzący z jabłka syci na długo, kto się skusi? ;)

 

Składniki:

  • opakowanie kisielu o dowolnym smaku    60 kcal
  • pół litra wody
  • 2 łyżki cukru (40 g)/słodzik                       160/0 kcal
  • 2 jabłka (150 g)                                  90 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:                      150/310 kcal
Czas przygotowania:                                       10-15 minut
Liczba porcji:                                                     2-4 porcje

 

Jabłka ścieramy na tarce (skórka może pozostać). Do gotującej się wody wrzucamy jabłka i cukier/słodzik, czekamy aż woda znów będzie wrzeć, po czym dorzucamy do niej kisiel. Całość energicznie mieszamy do momentu gdy będzie gęsta. Przelewamy do miseczek/szklanek/pucharków i podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Nietypowy deserek2Smacznego! ;)

Smakołyki na pikniki














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...