czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: sałata

niedziela, 02 czerwca 2013

Sushi z pomidorem i sałątą

Mam spore zapasy nori, więc dzisiaj na obiad było sushi. Jak już pisałam nie potrzebujemy specjalnego ryżu i specjalnego octu. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori.Tym razem z pomidorem i sałatą, czyli typowymi dodatkami do kanapek. Polecam ;)

Składniki:

  • 50g ryżu białego                         170 kcal
  • 3/4 szklanki wody (150ml)
  • 1 gruby plaster pomidora (40g)    5 kcal
  • łyżka octu* (5g)
  • liść sałaty (8g)
  • liść nori

   opcjonalnie

  • 4 łyżki sosu sojowego (20g)        10 kcal
  • łyżeczka sezamu                           30 kcal

 *ja używam ryżowego, ale może być również jabłkowy

Całkowita wartość kaloryczna:           175/185/205/215 kcal kcal
Czas przygotowania:                           20-35 minut 
Liczba porcji:                                      1 porcja

 

Ryż opłukujemy w ciepłej wodzie, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (początkowo na średnim gazie, później na małym). Po ugotowaniu dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Pomidora myjemy, przecinamy na pół i odkrawamy od jednej z połówek 0,5 cm plaster. Następnie kroimy go na dość szerokie 1cm paski. Liść lub liście sałaty dokładnie myjemy, można również odciąć twarde ogonki.

Nori pokrywamy ryżem na 2/3 jego powierzchni, opcjonalnie posypujemy sezamem i układamy pomidor, a na niego kładziemy liść sałaty zawinięty w wąski pasek. Zwijamy zaczynając od zapełnionej ryżem strony, kończąc zawijanie na niepokrytej. Kroimy ostrym nożem (ja używam bardzo szerokiego, ułatwia to krojenie) i opcjonalnie podajemy z sosem sojowym.

Sushi z pomidorem i sałątąSmacznego ;)

sobota, 18 maja 2013

Sushi z ogórkiem i sałatą

Kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, z ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio nie potrzebujemy specjalnego ryżu i specjalnego octu. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori. Gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • 50g białego ryżu                    170 kcal
  • 3/5 szklanki wody (150ml)
  • 1/4 ogórka (50g)                    5 kcal
  • łyżka octu* (5g)
  • liść sałaty (8g)
  • liść nori

   opcjonalnie

  • 4 łyżki sosu sojowego (20g)  10 kcal
  • łyżeczka sezamu (5g)             30 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:     175/185/205/215 kcal
Czas przygotowania:                    
 20-35 minut
Liczba porcji:                                 
1 porcja 

 *ja używam ryżowego, ale może być również jabłkowy

 

Ryż opłukujemy w ciepłej wodzie, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (początkowo na średnim gazie, później na małym). Po ugotowaniu dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ogórka myjemy i wykrajamy jego ćwiartkę o długości nieco większej niż długość liścia nori. Następnie wykrojoną ćwiartkę przekrajamy na pół wzdłuż ogórka (można nawet ją podzielić na 3, bardzo fajnie wygląda to na kawałku przekrojonego sushi).

Na nori nakładamy ryż na 2/3 jego powierzchni, opcjonalnie posypujemy sezamem i układamy ogórka, a na niego liść sałaty zawinięty w wąski pasek. Zwijamy zaczynając od zapełnionej ryżem strony, kończąc zawijanie na niepokrytej. Kroimy ostrym nożem (ja używam bardzo szerokiego, ułatwia to krojenie) i podajemy z sosem sojowym.

Sushi z ogórkiem i sałatą

 

Sushi z ogórkiem i sałatą

 

Sushi z ogórkiem i sałatą

Smacznego! ;)

sobota, 02 czerwca 2012

Pikantna sałatka z ogórkiem2

 

Miałam ochotę na coś pikantnego i padło właśnie na sałatkę. Zielona całość ładnie przeciwstawia się czerwonemu dressingowi, którego podstawą jest ostra papryka w proszku (dla odważnych chilli). Uczta dla oczu i podniebienia ;)

 

Składniki:

   na sałatkę

  • pół główki sałaty                                               50 kcal
  • dwa ogórki zielone/małosolne/kiszone          40 kcal
  • pęczek szczypiorku/por/cebula dymka      20 kcal

   opcjonalnie

  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • pietruszka                                                        50 kcal

   na dressing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek                                      150 kcal
  • łyżka sosu sojowego                                       5 kcal
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • opcjonalnie chilli w proszku

Całkowita wartość kaloryczna:                           315 kcal

Czas przygotowania:                                    około 10-15 minut

Liczba porcji:                                               2-3 porcje

 

Sałatę dokładnie myjemy i jej liście szarpiemy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w kostkę lub trzemy na tarce. Szczypiorek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy nasiona słonecznika i pietruszkę, po czym całość dokładnie mieszamy.


Pikantna sałatka z ogórkiem1

Wszystkie składniki na dressing mieszamy w osobnej miseczce, przed podaniem polewamy nim sałatkę.

Pikantna sałatka z ogórkiem3

Smacznego ;)


Smakołyki na pikniki

piątek, 01 czerwca 2012
Sałatka z prażonymi otrębami i ziarnami słonecznika
Jedną z rzeczy która mi została po babci jest książka "500 potraw z działki"*. Początkowo leżakowała na półce, aż z nudów sięgnełam do niej i odkryłam mnóstwo wegetariańskich przepisów! Dzisiaj przedstawiam jeden z nich, nieco przeze mnie zmieniony. Autorzy polecają orzechy włoskie, ja jestem jednak bardziej przekonana do nasion słonecznika, a także większe ilości składników. Mnie ta zmodyfikowana wersja bardziej odpowiada i właśnie ją dzisiaj polecam ;)

 

 

Składniki:

  • główka sałaty                                                                50 kcal
  • por/2-3 cebule dymki                                                  60 kcal
  • jogurt naturalny, pół dużego opakowania (200 g)   120 kcal
  • 3 łyżki płatków owsianych (25 g)                         95 kcal
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (20 g)                          115 kcal
  • 3 ząbki czosnku/łyżeczkę czosnku w proszku
  • łyżka soku z cytryny 
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                                        440 kcal

Czas przygotowania:                                                         około 15-20 minut

Liczba porcji:                                                                       4-7 porcji

 

Liście sałaty dokładnie myjemy, szarpiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Płatki owsiane wrzucamy na suchą patelnię i na średnim gazie prażymy co jakiś czas mieszając. Gdy zrumienią się, dodajemy je do sałaty. Cebulę lub pora, wraz z zielonymi częściami kroimy w kostkę i wrzucamy do sałatki. Tak samo postępujemy z czosnkiem jeżeli korzystamy z niego w ząbkach. Dodajemy pozostałe składniki. Przyprawiamy (u mnie są to sos sojowy, pieprz, pietruszka). Całość dokładnie mieszamy.

Sałatka z prażonymi płatkami owisianymi i ziarnami słonecznika

*Ziemlański Ś., Zawiastowska Z., 500 potraw z działki, Warszawa, PZW, 1991.














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...