czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: pomidor

wtorek, 30 czerwca 2015

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Danie na szybko, gdy tylko zorientowałam się, że w pewnie święto sklepy są pozamykane. Całość wyjątkowo mi zasmakowała, jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna. Warto dodać, że danie to jest doskonałym źródłem białka, nie tylko z soczewicy ale i jajek. Polecam spróbować :)

 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 cebule (200g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • puszka pomidorów (400g)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)
  • papryczka chilli (15g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (90g)
  • szklanka wrzątku (250g)
  • 2 łyżeczki cukru (10g)
  • przyprawy: kminek, papryka słodka
  • 3 jajka 

 

Czas przygotowania:        25-35 minut
Liczba porcji:                      3 porcje 
Kaloryczność:                     418 kcal na porcję

 

Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przecier rozrabiamy w puszce pomidorów i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy do smaku (u mnie są to sól, papryka słodka, kminek, cukier). Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy do sosu wraz z wrzątkiem. Wszystko gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10 minut), po czym dodajemy jajka (polecam pojedynczo wbijać je do miseczki i dodawać do sosu), zakrywamy przykrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe danie najlepiej nakładać chochlą do miseczek.

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Smacznego! :)

Źródło inspiracji

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

czwartek, 21 listopada 2013

sos indyjski z makaronem

To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Gdy wracam zmęczona po zajęciach, to zazwyczaj robię makaron z sosem pomidorowym. Dzisiaj w wydaniu indyjskim, czyli z dużą ilością przypraw takich jak curry, kurkuma, cynamon, imbir oraz ostra papryka dla pikantności. Dodatkowo na taką pogodę, danie te cudownie rozgrzewa ;)

 

Składniki:

  • pół cebuli (50g)                                                       15 kcal
  • pół pomidora (80g)                                                 10 kcal
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)               45 kcal
  • półtora łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (25g)  70/60 kcal
  • około pół szklanki wody
  • łyżka oleju (10g)                                                     90 kcal
  • przyprawy 
    • łyżeczka curry
    • łyżeczka ostrej papryki
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki kurkumy
    • pół łyżeczki imbiru
    • szczypta soli
  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego        545/520 kcal


Całkowita wartość kaloryczna:                                  740/765/750/775 kcal
Czas przygotowania:                                                  
15-20 minut
Liczba porcji:                                                              
2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajmy pomidora. W szklance rozrabiamy wodę, mąkę oraz koncentrat, po czym wrzucamy całość do pomidora i cebuli. Wszystko intensywnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody. Na końcu przyprawiamy. Ugotowany makaron łączymy ze sosem.

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

 

sos indyjski z makaronem

Smacznego! ;)

niedziela, 03 listopada 2013

Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

Szybkie, proste, zdrowe a co najważniejsze smaczne. Polecam w szczególności fanom kukurydzy ;)

 

Składniki:

  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego        545/520 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                                85 kcal
  • pół cebuli (50g)                                                 15 kcal
  • pomidor (170g)                                                 25 kcal
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (45g)     40 kcal
  • półtora łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (25g)  90/85 kcal
  • pół puszki kukurydzy (150g)                              150 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                          920/925/945/955 kcal
Czas przygotowania:                                          
15 minut
Liczba porcji:                                                       
2 porcje 

 

Makaron przygotowujemy al'dente według opisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę oraz pomidora. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pomidora i chwilę gotujemy by warzywa zmiękły. W szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy wraz z mąką oraz odrobiną wody i dodajemy do gotowych warzyw. Sos doprawiamy (u mnie są to sól, ostra papryka, curry oraz bazylia) i dorzucamy do niego kukurydzę. Makaron z sosem można przyozdobić przed podaniem świeżo mielonym pieprzem, lub listkami świeżej bazylii. 


Makaron z sosem pomidorowym z kukurydzą

 

Smacznego!;)

piątek, 27 września 2013

sos pomidorowy z cukinią i pęczakiem

.. to chyba moje ulubione danie podczas sezonu na cukinię. Zamiast pęczaku można również użyć makaronu lub brązowego ryżu. Polecam wszystkim cukiniomaniakom ;)

 

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia (400g)                    50 kcal
  • cebula (100g)                                               30 kcal
  • puszka pomiorów (400g)                              150 kcal
  • łyżka mąki pszennej/pełnoziarnistej (15g)  55/50 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                         175 kcal
  • 200g pęczaku                                                670 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie:

  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego


Całkowita wartość kaloryczna:                            1125/1130 kcal
Czas przygotowania:                                            
30-35 minut
Liczba porcji:                                                        
3 porcje 


Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym samym czasie podsmażamy na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy ćwiartki talarków cukinii oraz puszkę pomidorów po czym całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Sos zagęszczamy dodając rozrobioną w wodzie mąkę a następnie przyprawiamy (u mnie są to sól, papryka ostra, czosnek, bazylia oraz sos sojowy).


sos pomidorowy z cukinią i pęczakiem

Smacznego! ;)

piątek, 07 czerwca 2013

Omlet jak pizza

Bardzo dawno nie jadłam omletu, a pomidora nie chciałam zużywać do kanapek, których mam już dość. Padło więc na omlet :D Dzisiaj w wersji a'la pizza, czyli z dodatkiem ziół, sera no i świeżej bazylii jeśli macie. Gorąco polecam na śniadania, ale i na obiady, spokojnie się nim najecie ;)

Składniki:

  • 2 jajka                                                                    170 kcal
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej (24g)   90/80 kcal
  • pół łyżeczki sody
  • przyprawy
  • łyżka oleju (10ml)                                        90 kcal
  • pół pomidora (100g)                                    15 kcal
  • łyżka startego sera żółtego (10g)                  35 kcal

   opcjonalnie

  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)       15 kcal
  • kilka listków świeżej bazylii

Całkowita wartość kaloryczna:                              400/390/415/405 kcal
Czas przygotowania:                                               
15-20 minut 

Liczba porcji:                                                             1 porcja

 

 

Jajka, mąkę, sodę, przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, oregano, bazylia i kurkuma) oraz opcjonalnie przecier pomidorowy miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na rozgrzany olej wylewamy masę i na średnim ogniu podsmażamy omlet. W tym czasie trzemy ser na tarce oraz myjemy i kroimy pomidora w kostkę. Gdy spód omletu się zetnie a góra będzie jeszcze płynna, posypujemy ją serem i dodajemy pomidora.

Omlet jak pizza

Gdy ser się roztopi a góra omletu będzie jeszcze delikatnie przyklejać się do palców, składamy go na pół (polecam do tego silikonową szpachtułkę, którą delikatnie podważamy wszystkie brzegi, jeżeli któryś się przykleił polewamy odrobiną oleju i odczekujemy chwilę aż się odklei, można również do pomocy wziąć łopatkę drewnianą).

Omlet jak pizza

Przykrywamy jeszcze na chwilę patelnie by wnętrze się trochę ścięło, po czym przenosimy na talerz i ewentualnie ozdabiamy świeżą bazylią. 

Omlet jak pizza

Smacznego! ;)

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...