czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: ryż

poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Ryż na mleku z truskawkami

Czyli kolejna odsłona jednych z pierwszych truskawek w tym roku. Tym razem z ryżem na mleku, wielu kojarzącym się z dzieciństwem. Idealne na śniadanie lub deser ;)

 

Składniki:

  • 6-8 truskawek (200g)                       55 kcal
  • pół szklanki białego ryżu (95g)           325 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5/3,2% (230g)    90/110/140 kcal
  • 2 łyżki cukru (24g)/słodzik                 100/0 kcal

   opcjonalnie

  • pół szklanki wody (125g)

 

Całkowita wartość kaloryczna:                470/490/520/570/590/620 kcal
Czas przygotowania:                                 15-25 minut
Liczba porcji:                                               1 porcja

 

Ryż, mleko i łyżkę cukru gotujemy na małym ogniu do momentu gdy ryż będzie miękki i wchłonie mleko (polecam gotować w teflonowym garnku). Jeżeli ryż wchłonie mleko i będzie wciąż twardy, dolewamy wody i gotujemy do momentu gdy zmięknie i wchłonie wodę. W tym czasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy, dodajemy drugą łyżkę cukru i blenderujemy. Ugotowany ryż polewamy zmiksowanymi truskawkami (można również przekładać warstwowo truskawki z ryżem). 

Ryż na mleku z truskawkami

Smacznego! ;)

piątek, 05 lipca 2013

Ryż z sosem cebulowym 

Pozostała śmietana, była cebula i mało czasu na pichcenie, tak oto powstał ryż z sosem cebulowym. Szybkie, smaczne i niezbyt pracochłonne. Polecam fanom cebuli i nie tylko :)

 

Składniki:

  • 100g ryżu białego/brązowego       
  • duża cebula (100g)     
  • łyżka oleju (10g)     
  • łyżka mąki pszennej/pełnoziarnistej (15g) 
  • 2 łyżki śmietany 18% (30g)                        
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka curry
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • 2-3 łyżki szczypiorku

Całkowita wartość kaloryczna:        550 kcal
Czas przygotowania:                          
20-35 minut       
Liczba porcji:                                        
2 porcje
Kaloryczność:                                       275 kcal na porcję
 

 

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę oraz szczypiorek i podsmażamy je na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy curry, oraz wcześniej dokładnie wymieszaną mąkę z wodą i śmietaną. Gdy ryż się ugotuje dodajemy go do sosu i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek. 

 Ryż z sosem cebulowym

Smacznego! ;)

sobota, 15 czerwca 2013

Ryż ze szparagami i bazylią

Czyli kolejna szparagowa wariacja. Muszę przyznać, że bardzo mi one zasmakowały, w szczególności z bazylią. Korzystajmy więc ze sezonu na szparagi ;)

Składniki:

  • pęczek szparagów (500g)                   70 kcal
  • 150g ryżu białego/brązowego           515/485 kcal
  • łyżka oleju/oliwy z oliwek (10ml)       90 kcal
  • przyprawy


Całkowita wartość kaloryczna:                  675/645 kcal
Czas przygotowania:                                  
30-40 minut

Liczba porcji:                                              2 porcje

 

Ryż przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie obieramy szparagi, kroimy je na mniejsze kawałki (u mnie około 2 centymetrowe) i gotujemy je w osolonej i osłodzonej wodzie. Gdy składniki się ugotują mieszamy je razem wraz z oliwą i przyprawami (bazylią, solą, pieprzem). 

Ryż ze szparagami i bazylią

Smacznego ;)

niedziela, 02 czerwca 2013

Sushi z pomidorem i sałątą

Mam spore zapasy nori, więc dzisiaj na obiad było sushi. Jak już pisałam nie potrzebujemy specjalnego ryżu i specjalnego octu. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori.Tym razem z pomidorem i sałatą, czyli typowymi dodatkami do kanapek. Polecam ;)

Składniki:

  • 50g ryżu białego                         170 kcal
  • 3/4 szklanki wody (150ml)
  • 1 gruby plaster pomidora (40g)    5 kcal
  • łyżka octu* (5g)
  • liść sałaty (8g)
  • liść nori

   opcjonalnie

  • 4 łyżki sosu sojowego (20g)        10 kcal
  • łyżeczka sezamu                           30 kcal

 *ja używam ryżowego, ale może być również jabłkowy

Całkowita wartość kaloryczna:           175/185/205/215 kcal kcal
Czas przygotowania:                           20-35 minut 
Liczba porcji:                                      1 porcja

 

Ryż opłukujemy w ciepłej wodzie, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (początkowo na średnim gazie, później na małym). Po ugotowaniu dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Pomidora myjemy, przecinamy na pół i odkrawamy od jednej z połówek 0,5 cm plaster. Następnie kroimy go na dość szerokie 1cm paski. Liść lub liście sałaty dokładnie myjemy, można również odciąć twarde ogonki.

Nori pokrywamy ryżem na 2/3 jego powierzchni, opcjonalnie posypujemy sezamem i układamy pomidor, a na niego kładziemy liść sałaty zawinięty w wąski pasek. Zwijamy zaczynając od zapełnionej ryżem strony, kończąc zawijanie na niepokrytej. Kroimy ostrym nożem (ja używam bardzo szerokiego, ułatwia to krojenie) i opcjonalnie podajemy z sosem sojowym.

Sushi z pomidorem i sałątąSmacznego ;)

sobota, 18 maja 2013

Sushi z ogórkiem i sałatą

Kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, z ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio nie potrzebujemy specjalnego ryżu i specjalnego octu. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori. Gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • 50g białego ryżu                    170 kcal
  • 3/5 szklanki wody (150ml)
  • 1/4 ogórka (50g)                    5 kcal
  • łyżka octu* (5g)
  • liść sałaty (8g)
  • liść nori

   opcjonalnie

  • 4 łyżki sosu sojowego (20g)  10 kcal
  • łyżeczka sezamu (5g)             30 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:     175/185/205/215 kcal
Czas przygotowania:                    
 20-35 minut
Liczba porcji:                                 
1 porcja 

 *ja używam ryżowego, ale może być również jabłkowy

 

Ryż opłukujemy w ciepłej wodzie, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (początkowo na średnim gazie, później na małym). Po ugotowaniu dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ogórka myjemy i wykrajamy jego ćwiartkę o długości nieco większej niż długość liścia nori. Następnie wykrojoną ćwiartkę przekrajamy na pół wzdłuż ogórka (można nawet ją podzielić na 3, bardzo fajnie wygląda to na kawałku przekrojonego sushi).

Na nori nakładamy ryż na 2/3 jego powierzchni, opcjonalnie posypujemy sezamem i układamy ogórka, a na niego liść sałaty zawinięty w wąski pasek. Zwijamy zaczynając od zapełnionej ryżem strony, kończąc zawijanie na niepokrytej. Kroimy ostrym nożem (ja używam bardzo szerokiego, ułatwia to krojenie) i podajemy z sosem sojowym.

Sushi z ogórkiem i sałatą

 

Sushi z ogórkiem i sałatą

 

Sushi z ogórkiem i sałatą

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...