czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: fasola

niedziela, 21 września 2014

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

To chyba moje pierwsze danie jednogarnkowe i jestem bardzo zadowolona. Dla takiego leniucha jak ja jest to idealne rozwiązanie, bo naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Z racji tego, że ostatnio ograniczyłam węglowodany, dzisiaj bez dodatku makaronu, ryżu czy też kaszy. Polecam szczególnie teraz, podczas sezonu na cukinię i fasolkę szparagową :)

Składniki

  • 10 kotletów sojowych (70g)                              190 kcal
  • mała cukinia (250g)                                            30 kcal
  • garść fasolki szparagowej (250g)                       60 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                               175 kcal
  • cebula (100g)                                                     30 kcal
  • pół litra wody
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (60g)      55 kcal
  • 4 łyżki sosu sojowego (40g)                               20 kcal
  • 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki

 

Całkowita wartość kaloryczna:                        560 kcal
Czas przygotowania:                                       
 30-45 minut
Liczba porcji:                                                    
2-3 porcje 

 

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojoną fasolkę i całość zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu około 15 minut a następnie dodajemy kotlety sojowe. Po 10 minutach, gdy kotlety zmiękną, kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy plasterki cukinii. Gdy cukinia będzie gotowa doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, curry oraz papryką. 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)Smacznego! :)

piątek, 17 maja 2013

Pasta fasolowa z przecierem pomidorowym

Jak obiecywałam - kolejny przepis z fasolą. Uzależniłam się od tych past, świetnie nadają się jako smarowidła do kanapek. Ta wyjątkowo przypadła mi do gustu, pewnie przez pomidorowo - bazyliowy smak. Gorąco polecam ;)

Składniki:

  • 200g ugotowanej białej fasoli/z puszki               280 kcal
  • łyżka przecieru pomidorowego (25g)                25 kcal
  • łyżka oliwy z oliwek (polecam te z bazylią; 10g)  90 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie 

  • kilka listków świeżej bazyli

Całkowita wartość kaloryczna:                                  395 kcal
Czas przygotowania:                                                   
10-15 minut

Liczba porcji:                                                                 3-4 porcje


Wszystkie składniki blendujemy na mniej więcej gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Podajemy na pieczywie, dodajemy do tortilli lub jako sos do natchos/chipsów. 

Pasta fasolowa z przecierem pomidorowym

 

Pasta fasolowa z przecierem pomidorowym

Smacznego ;) 

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

sobota, 11 maja 2013

Pasta fasolowa z suszonymi pomidorami

Ostatnio ogarnęła mnie fasolomania, więc może jej być w najbliższym czasie nieco więcej na blogu ;) Dzisiaj przepis na pyszne smarowidło do kanapek. Dlatego polecam mieć zawsze w zapasie puszkę fasoli, chociaż można również wykorzystać resztki po obiedzie. Gorąco polecam ;)

 

Składniki:

  • 200g fasoli białej z puszki lub ugotowanej    280 kcal
  • 3-4 kawałki pomidorów suszonych (30g)    65 kcal
  • 2 łyżki zalewy olejowej po pomidorach       175 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                            520 kcal
Czas przygotowania:                                    10 minut
Liczba porcji:                                                3-4 porcje 

 

Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego pojemnika i blendujemy na mniej więcej gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na pieczywie, dodajemy do tortilli lub jako sos do natchos/chipsów.

Pasta fasolowa z suszonymi pomidoramiSmacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

sobota, 02 czerwca 2012

Fasolowe kotleciki1

 

... czyli ciąg dalszy przeglądania książki po babci. Nie myślałam, że w książce starszej ode mnie znajdę taki typowo wegetariański przepis, a jednak. Oczywiście musiałam kilka rzeczy zmodyfikować, nie wiem dlaczego do każdego przepisu autor uparł się dodawać smalec. Kotleciki podsumuję tym, że moim zdaniem są smaczniejsze niż sojowe, łatwiej się je robi z wychodzi ich całkiem spora ilość jak na puszkę fasoli. Polecam nie tylko na wegetariańskie obiady ;)

 

Składniki:

  • puszka fasoli białej/czerwonej (240 g)   110 kcal
  • dwie cebule (150 g)                           60 kcal
  • 2 jajka                                                       170 kcal
  • 4 łyżki bułki tartej (35 g)                    190 kcal
  • natka pietruszki
  • 5 łyżek oleju (40 g)                            450 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                    980 kcal

Czas przygotowania:                                     około 20-30 minut

Liczba porcji:                                                   4-6 porcji

Liczba sztuk:                                                    14 sztuk

 

Cebulę kroimy w kostkę solimy i ogrzewamy na suchej patelni do czasu aż zmięknie, dodajemy łyżkę oliwy i lekko zrumieniamy cebulę. W czasie jej przygotowywania odsączamy fasolę z zalewy a następnie miksujemy ją w blenderze (lub mielimy w maszynce do mięsa jak podaje autor;)). Do masy dodajemy gotową cebulę, jajka, 3 łyżki bułki tartej (można dodać więcej przy problemach z lepieniem), natkę pietruszki i przyprawy (u mnie są to sos sojowy i pieprz). Jeżeli nie chcemy dodawać zbyt dużo bułki tartej przed smażeniem można włożyć na pół godziny masę do lodówki, będzie bardziej zwięzła. Lepimy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju (ja po prostu zrzucałam z łyżki porcję masy, posypywałam bułką tartą i wrzucałam na patelnię, dzięki czemu nie musiałam dodawać więcej bułki tartej a kotlety były delikatniejsze). Podajemy z sosem, sałatką i/lub ziemniakami.

Fasolowe kotleciki2

Fasolowe kotleciki3Smacznego ;)

Smakołyki na pikniki














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...