czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy

Wpisy z tagiem: mleko

poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Ryż na mleku z truskawkami

Czyli kolejna odsłona jednych z pierwszych truskawek w tym roku. Tym razem z ryżem na mleku, wielu kojarzącym się z dzieciństwem. Idealne na śniadanie lub deser ;)

 

Składniki:

  • 6-8 truskawek (200g)                       55 kcal
  • pół szklanki białego ryżu (95g)           325 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5/3,2% (230g)    90/110/140 kcal
  • 2 łyżki cukru (24g)/słodzik                 100/0 kcal

   opcjonalnie

  • pół szklanki wody (125g)

 

Całkowita wartość kaloryczna:                470/490/520/570/590/620 kcal
Czas przygotowania:                                 15-25 minut
Liczba porcji:                                               1 porcja

 

Ryż, mleko i łyżkę cukru gotujemy na małym ogniu do momentu gdy ryż będzie miękki i wchłonie mleko (polecam gotować w teflonowym garnku). Jeżeli ryż wchłonie mleko i będzie wciąż twardy, dolewamy wody i gotujemy do momentu gdy zmięknie i wchłonie wodę. W tym czasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy, dodajemy drugą łyżkę cukru i blenderujemy. Ugotowany ryż polewamy zmiksowanymi truskawkami (można również przekładać warstwowo truskawki z ryżem). 

Ryż na mleku z truskawkami

Smacznego! ;)

niedziela, 30 marca 2014

Gzik

Gzik czyli twaróg z mlekiem oraz cebulą. Idealny do ziemniaków, kanapek lub jako posiłek po treningu. Polecam będącym na diecie i nie tylko ;)

 

Składniki:

  • kostka chudego twarogu (250g)          250 kcal
  • 1/3 szklanki mleka 0,5/2,5/3,2% (75g)   30/35/45 kcal
  • ćwierć cebuli (25g)                             5 kcal
  • sól i pieprz

Całkowita wartość kaloryczna:                   285/290/300 kcal
Czas przygotowania:                                     5-10 minut
Liczba porcji:                                                   2-5 porcji

 

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Do twarogu dodajemy mleko oraz cebulę i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

 Gzik

 

Gzik

Smacznego! ;)

Domowy Wyrób

wtorek, 25 marca 2014

 Shake bananowy

Shake bananowy jest dobry na śniadanie, jak i po treningu. To doskonałe źródło białka, wielu minerałów a przede wszystkim łatwo przyswajalnych węglowodanów ;)

 

Składniki:

  • dojrzały banan (120g)                          105 kcal
  • 3/4 szklanki mleka 0,5/1,5/3,2% (170g)   65/80/110 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka cukru (12g)                                 50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      170/185/215/220/235 kcal
Czas przygotowania:                                       5 minut
Liczba porcji:                                                     1 porcja (około 300 ml)

 

Obranego banana zalewamy mlekiem i blendujemy. Opcjonalnie dosładzamy i ponownie blendujemy. Podajemy od razu po przygotowaniu (później może się zważyć).

 

Shake bananowy

Smacznego! ;)

środa, 19 marca 2014

Shake truskawkowy

Pierwsze truskawki w tym roku już zjedzone. Nie jestem ich wielką fanką, chyba, że w formie mlecznego shake'a ;) 

 

Składniki:

  • 4-5 truskawek (150g)                        40 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5%/1,5% (115g)    45/55 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka cukru(12g)                                50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                   85/95/135/145 kcal
Czas przygotowania:                                    5-10 minut
Liczba porcji:                                                  1 porcja (około 300 ml) 

 

Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Wkładamy do pojemnika blendera, zalewamy mlekiem i opcjonalnie dodajemy łyżkę cukru. Całość blendujemy według uznania. Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu (później może się zważyć).

Shake truskawkowy

 

Shake truskawkowy

 

Smacznego! ;)

piątek, 14 czerwca 2013

Kasza manna z cynamonem

Czyli coś o czym większość już zapomniała. Bardzo rzadko słyszę, aby ktoś ją jadł, więc zachęcam gorąco do przypomnienia sobie jej smaku ;)

Składniki:

  • szklanka mleka 0,5/1,5% (250ml)     100/120 kcal
  • 3 łyżki kaszy manny (45g)             150 kcal
  • 3 łyżeczki cukru (15g)                     60 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu 

Całkowita wartość kaloryczna:               310/330 kcal
Czas przygotowania:                                
5-10 minut

Liczba porcji:                                              1 porcja 

 

Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cynamonem, a drugą dokładnie mieszamy z kaszą. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy do niego część z kaszą i intensywnie mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Kasza manna z cynamonem

Smacznego ;)

Kolacja w czasie sesji!

 
1 , 2













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...